Valóban ismeri John McAfee Satoshi Nakamoto kilétét?

Egy bejegyzéssorozatban John McAfee kisebb felbolydulást indított el a Twitteren miután kijelentette, tudja ki Satoshi Nakamoto, a Bitcoin rejtélyes feltalálója, és szépen lassan felfedi a kilétét. McAfee célja, hogy véget vessen a már 7 éve zajló spekulációnak Satoshi kilétét illetően és lezárjon egy korszakot a világpénz történetében. McAfee tweetjei szerint apránként kívánja felfedni a személyazonosságát mindaddig, amíg Satoshi maga nem áll ki a színpadra. Amennyiben nem teszi meg, akkor McAfee maga fogja felfedni.

Bitcoin felhőbányászat a HashFlare-n. Már 2015 óta a piacon.

Hogy mekkora a valóságalapja McAfee állításának, az még a jövő kérdése, de könnyen lehet egy jól koreografált marketingmutatványról van szó a választásokra készülő, szökésben lévő McAfee iránti érdeklődés fenntartása érdekében.

John McAfee: “A ‘Ki Satoshi?’ rejtélynek véget kell vetni! Először: NEM a CIA vagy más szervezet vagy világkormány. Emberek csoportja, de a fehér könyvet egy ember írta, aki jelenleg az USA-ban él. Ha nem jön elő, akkor tovább szűkítem a kört.”

John McAfee Satoshi Nakamoto felfedésével

John McAfee elszántsága, hogy felfedje Satoshi Nakamoto kilétét újra felszínre hozta a Bitcoin közösség egyik legnagyobb misztériumát. 2019-ben, 10 évvel a Bitcoin fehér könyv publikálása után Nakamoto személyazonossága továbbra se ismert. A P2P Foundation közvetlen technológiákat (peer-to-peer) tanulmányozó nonprofit oldalon lévő profilja szerint Nakamoto japán állampolgárnak vallja magát aki 1975. április 5-én született.

Ugyanakkor írásaiban anyanyelvi szintű angol nyelvtudásról tesz tanúbizonyságot azzal, hogy nyelvi fordulatokat használ. Egyesek szerint a Brit Nemzetközösség egyik országából származónak vélik.

Satoshi 2010 közepéig vett részt aktívan a Bitcoin kódolásában majd a kulcsokat a forráskód adatbázishoz átadta Gavin Andresennek. És itt le is zárult Nakamoto részvétele a Bitcoin fejlesztésében.

A titokzatos eltűnése csak tovább fokozta a Bitcoin kezdetei időszaka körül kialakult legendák sorát, de nem tántorította el a spekulátorokat, hogy nevek hadát vessék fel, mint potenciális Satoshi: Nick Szabo, Craig Wright, Dorian Nakamoto és Hal Finney.

És itt jön a képbe John McAfee

McAfee szerint Nakamoto kilétére való találgatás egy értelmetlen gyakorlat és az egész kripto-ökoszisztéma számára hasznos lenne, ha tudnánk ki ő. Egyik tweetjében így ír:

“Védtem Satoshi kilétét. Itt az ideje azonban, hogy véget vessünk ennek. Imposztorok maguknak követelik a címet és időt és energiát áldozunk felkutatására – pazarlás. Minden egyes nap leszűkítem Satoshi kilétét mindaddig, amíg nem fedi fel magát, vagy én magam teszem meg.”

McAfee soha nem állt távol a szenzációhajhászástól, ezért fair megkérdezni, valóban ismeri Nakamoto kilétét? Ugyanakkor köztudottan részese volt a cypherpunk mozgalomnak és már 2013-ban is a Bitcoin megállíthatatlanságáról beszélt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük