Vége a bitcoin dominanciának

Már Warren Buffett szerint sem baj, ha kriptóval rulettezik az ember? 

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A Twitter hamarosan lehetővé teszi a felhasználók számára a piaci grafikonok megtekintését, valamint részvények és kriptovaluták vételét és eladását az eToróval kötött új partnerség révén. Az üzlet Elon Musk tervének részeként jön létre, hogy a kékmadaras applikációból egy ún. szuper appot csináljon.

A novemberben összeomlott FTX kriptotőzsde a legfrissebb források szerint az újranyitást fontolgatja. Az egyik lehetséges opció a kártalanításra, hogy az FTX hitelezői a részesedésük egy részét az újranyitott tőzsdén való részesedésre válthatják át. A hír hallatán a platform natív tokenjének árfolyama megugrott.

Egy újabb vezető kriptotőzsde, a Coinbase integrálhatja a Lightning Network megoldást egy Twitter üzenetváltás szerint. Brian Armstrong, a tőzsde CEO-ja nem osztott meg további információt arról, hogy ez az integráció mikor fog megvalósulni, azonban több jelentős szereplő a kriptoszektorban, mint például a MicroStrategy alapítója, Michael Saylor is pozitívan reagált Armstrong nyilatkozatára.

A Solana blokklánca mögött álló fejlesztő cég, a Solana Labs nemrégiben bejelentette régóta várt mobiltelefonjának, a Sagának az indulását. A Saga okostelefon megjelenésével a vállalat célja az, hogy versenytársa legyen többek között az Apple iPhone, a Google Pixel és a Samsung Galaxy telefonjainak.

Több ezer magyar áldozata van egy kamutokennek, amivel passzív befektetést ígértek a csalók. Hangzatos ígéretekkel húzzák csőbe áldozataikat egy kamutoken szponzorai. A beetetés olyannyira sikeres volt, hogy világviszonylatban több millió, Magyarországon nagyjából 6500 áldozata lehet a lehúzásnak, amiben nyakig benne vannak a projekt magyar irányítói is.

Montenegró elindítja a Ripple digitális fizetési megoldását az országban. Montenegró az egyik legkisebb és legfiatalabb országok közé tartozik Európában, de a kormány az utóbbi években jelentős erőfeszítéseket tett az ország gazdaságának fellendítése érdekében. A digitális pénzügyi megoldások bevezetése Montenegróban is része ennek az erőfeszítésnek, és a kormányzat azt reméli, hogy az új technológia segítségével komoly gazdasági növekedést érhet el.

Az Ethereum Shanghai menetelése mindent letarolt

Az Ether Shanghai utáni árfolyam emelkedése 21 hónapos csúcsról döntötte le a Bitcoin dominanciáját. Köszönhető ez annak, hogy a frissítés után az ETH részesedése a teljes kriptopiaci kapitalizációhoz viszonyítva egyhavi csúcsra emelkedett az árfolyammal együtt.

A BTC dominanciája szerda elején 49,06%-ra emelkedett, majd az ETH árfolyamának emelkedésével 48,12%-ra szorult vissza. A mutató utoljára 2021 júliusában volt a 49%-os szint körül, majdnem két évvel ezelőtt. Az ETH dominancia mindeközben viszont 19,87%-ra emelkedett csütörtökön, ami egy hónapos csúcsot jelent.

BTC, ETH dominancia

A BTC dominancia a Bitcoin piaci kapitalizációjának részesedése a kriptovaluta piac teljes piaci kapitalizációjához viszonyítva. A mérőszám fontos a bitcoin relatív, tágabb kriptopiachoz képest mért erősségének méréséhez. A mutató elmozdulása pedig jól vetíti előre azokat az időszakokat, amikor az altcoinok jobban teljesítenek, vagyis amikor beköszönt az altcoin szezon. 

Az Ether jobb teljesítménye tehát csökkentette a bitcoin részesedését a kriptopiacon. A változás azután következett be, hogy az Ethereum hálózat régóta várt technológiai frissítése, a Shanghai vagy Shapella frissítést szerdán későn este probléma nélkül beüzemelték.

A frissítés lehetővé tette több mint 17,4 millió lekötött token felszabadítását, mintegy 35 milliárd dollár értékben. Ezek a lekötött tokenek, az Ethereum PoS blokkláncának indulása, azaz 2020. december óta voltak lekötve. A sikeres frissítés pedig megszüntette azt az aggodalmat az ETH körül, hogy a befektetők nem tudnak majd hozzáférni a stakelt tokenekhez.

Az ETH 2023 dollárig emelkedett csütörtökön, 5%-ot erősödve 24 óra alatt, majd hajnalra 2111 dollárig erősödött tovább, mielőtt konszolidálódott volna 2000 dollár körül az árfolyam. 

A BTC, amely szintén pozitívan reagált a frissítésre, mindeközben csak 1,5%-ot emelkedett a nap folyamán, lemaradva az altcoinoktól is.

Rettentő erős ellenállással találta szembe magát a bitcoin

A BTC/USD 30 700 dollár körül talált megnyugvást miután túllépte a 31 000 dolláros szintet a héten.

A páros nem látott jelentősebb visszaesést, ahogy ismét elérte az eredetileg 2022 júniusában elvesztett területet, így sikerült a napokban 30 ezer dollár felett zárnia a BTC árfolyamának.

Egyre több piaci szereplő jelzi a lehetőségét, hogy a pozitív makrotrendek segítségével kihasználhatja a meglévő lendületet az árfolyam felfelé irányulva. Lehet hamarosan láthatunk egy újratesztet, és akkor 31 000 dollár fölé emelkedhet az árfolyam.

A BTC legutóbbi kitörése egyben azt is jelenti, hogy az ár a 28800-33000 dolláros tartományba lépett. Nem biztos, de elképzelhető, hogy az árfolyamnak le kell süllyednie, hogy 28800 dollárnál megszilárduljon, majd 33000 dollár felé induljon. De jelenleg több érv a felfelé indulás mellett szól RektCapital szerint. Egyelőre.

jelenleg több érv a felfelé indulás mellett szól RektCapital szerint

Összességében ugyanis elemezve a BTC halálkereszthez kapcsolódó korábbi árfolyammozgását túl nagy mozgástere van a kriptopénznek lefelé is. Egy komoly trendforduló simán leverheti az árfolyamot a 19700-23500 dolláros régióba, ahol a mozgás akár a korábbi mélypontra, 15500 dollárra is csökkentheti az árfolyamot.

Egy komoly trendforduló simán leverheti az árfolyamot a 19700-23500 dolláros régióba

Ezen túlmenően, egy másik elemző arra hívta fel a figyelmet a Twitteren, hogy BTC épp most érintette az első Fibonacci szintet, és 33 ezernél elérheti a 100 napos mozgóátlag szintjét a heti grafikonon. Az, hogy emelkedő bikapiaci divergenciát és konvergenciát is mutat a grafikon eddig még sosem okozott csalódást az igazi nagy esések után. Jesse Dow ezek alapján arra a következtetésre jutott, a jelenlegi emelkedő trend akár júniusig kitarthat, ami után egy újabb mélyrepülés következhet a következő felezési eseményig.

BTC épp most érintette az első Fibonacci szintet, és 33 ezernél elérheti a 100 napos mozgóátlag szintjét a heti grafikonon

Warren Buffett és a Bitcoin

Warren Buffett szerencsejáték tokennek nevezte a Bitcoint, de nem hibáztatja az embereket azért, mert „rulettet akarnak játszani”.

A milliárdos befektető, Warren Buffett szerdán a CNBC-nek adott interjújában a bitcoint egyszerűen “szerencsejáték tokennek” nevezte.

A Berkshire Hathaway elnök-vezérigazgatója a kriptovalutáról korábban is gyakran ismertetett durva véleményét visszhangozva kijelentette, hogy:

“A bitcoinnak nincs belső értéke, de ez nem akadályozza meg az embereket abban, hogy játszani akarjanak a rulettel.”

Buffett a szerencsejátékról általánosságban is nyilatkozott a bitcoinra utalva. Szerinte olyan ez mint a késztetés, hogy valami könnyű pénznek tűnő dologban vegyenek részt az emberek. 

“Ez egy emberi ösztön, amely mindig is létezett.” – mondta Warren Buffett.

Buffettről köztudott, hogy nem rajong a bitcoinért, 2018-ban patkányméregként emlegette a kriptopénzt. Legfőbb helyettese, a Berkshire Hathaway alelnöke, Charlie Munger, az évek során még szókimondóbb volt a kriptovalutával kapcsolatban. Mindig kihasználta a lehetőséget, hogy a bitcoin iránti megvetését elmondhassa. Az év elején például felszólította az Egyesült Államokat, hogy kövesse le Kínát és szimplán csak tiltsa be a bitcoint. OK Boomer.