Végre eljött, már látszik az Ethereum égetés eredménye

Mikor múlt hónapban implementálták az EIP-1559 upgradet az Ethereum hálózaton, a cél egyértelműen az volt, hogy csökkentsék az ETH kínálat növekedésének az ütemét. A blokklánc statisztika most azt mutatja, hogy a hálózaton több Ethereumot égettek el az elmúlt 24 órában mint amennyit bányásztak. Így a ma elérhető ETH mennyisége kevesebb mint tegnap volt.

Az EIP-1559 kódváltoztatás azért lett implementálva, hogy az Ethereum blokkláncon a blokkok méretét növelni lehessen annak érdekében, hogy több tranzakciót lehessen keresztül küldeni a hálózaton. Ugyanis az elmúlt 1-2 évben az Ethereum blokkláncon nagy problémát okozott a megnövekedett tranzakciók száma köszönhetően a NFT és DeFi appok népszerűségének mint amilyen az Aave és Uniswap tőzsde.

Az upgrade része volt a tranzakciók alapdíjának a változtatása is. Ahelyett, hogy a díjakat továbbra is a bányászoknak adnák, akik validálják a hálózaton a tranzakciókat, a díjakat most elégetik. Ezt technikailag úgy oldják meg, hogy a díjakat egy olyan tárcába küldik, amihez senki sem férhet hozzá. Ezzel tehát megoldották azt a követelményt, hogy csökkenteni lehessen az ETH kínálatát, ugyanis a Bitcointól eltérően az Ethereumnak nincs maximális kínálata. Ennek eredményeképpen az Ethereum árfolyamának teoretikusan emelkednie kellene, hogy kielégítse az egyre növekvő keresletet.

Engedd égni

Alapvetően az EIP-1559 nem minden esetben képes csökkenti a kínálatot. Ennek pedig az oka, hogy minden egyes blokk bányászásával a bányászok megtarthatják a kibányászott ETH-t. Mindaddig, amíg az újonnan bányászott ETH mennyisége magasabb mint az elégetett alapdíj mennyisége, az ETH teljes kínálata növekszik.

Tegnap azonban nem ez történt.

Az elmúlt 24 órában ugyanis csütörtök és péntek között a kínálat növekedése negatívba fordult. Tehát több ETH-t égettek el mint amennyit a bányászok kibányásztak (valahol 12 500 és 13 000 ETH között volt a kibányászott mennyiség).

A DeFi Pulse társalapítója, Scott Lewis rögtön ki is posztolta a Twitteren, hogy ez az első történelmi eset, hogy az Ethereum deflációs mintázatot mutat.

A kódváltoztatás élesítése óta, tehát augusztus 5. óta valamivel több mint 188 000 ETH-t égettek el az Ultrasound Money statisztikája szerint. Ez körülbelül 736 millió dollárnak felel meg aktuális árfolyamon.

ETH_ár

Valószínűleg ennek az upgrade-nek a hatása is megjelenik már az árfolyamban. Ugyanis nem egészen egy hónap alatt az Ethereum árfolyama 56%-ot emelkedett, és már majdnem 4 000 dollár közelében jár.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük