Melyek a legfontosabb DeFi protokollok?

A DeFi a “decentralizált pénzügy” rövidítése, és a pénzügyi tranzakciók lebonyolításának egy olyan módja, amely a peer-to-peer hálózatokat, blokkláncokat és más fejlődő technológiákat használ a közvetítő szereplők és a központi felügyelet kikerülésére. A hagyományos pénzügyi rendszerben a bankok és különböző harmadik feles szolgáltatók -például a Mastercard és Visa kártyatársaságok – lényegében a teljes fizetési folyamat és ahhoz kapcsolódó pénzmozgás minden egyes lépését biztosítják és felügyelik. A decentralizált pénzügyek célja ugyanez, azaz hogy lehetővé tegye, hogy ezek az átutalások biztonságos módon történjenek meg, de a harmadik feles szereplőkhöz kapcsolódó ellenőrzés, költségek, adatvédelmi aggályok és időnkénti késedelmek nélkül.

Mi a DeFi eszköztára?

A DeFi a kriptopénzek rajongóinak körében az Ethereum hálózat és annak erőteljes okosszerződéses képességeinek fejlődésével került a középpontba. A DeFi hívei különböző rendszereket használnak a kriptovaluták kölcsönzésére, kölcsönvételére és kereskedésére. Ezek közé tartoznak a kriptotokenek – és különösen a stablilcoinok – valamint a kriptotőzsdék, hálózatok és decentralizált alkalmazások.

Az Ethereum blokklánc és az okos szerződésekhez kapcsolódó protokollok kulcsfontosságúak a DeFi fejlődésében. A DeFi protokollok egyszerűen magyarázva olyan kódok, eljárások és szabályok, amelyek a DeFi-ben használt rendszereket szabályozzák. A DeFi protokollok segítségével az ökoszisztéma résztvevői képesek kereskedni, kölcsönadni, tokeneket feltölteni és még sok minden mást csinálni. Ezeknek a protokolloknak minden kriptotárca számára elérhetőnek kell lenniük, hogy a DeFi rendszerben működő szereplők ugyanazt a szabályrendszert követhessék.

A DeFi protokollok egyúttal autonóm programok, amelyeket az okos szerződésekbe kódolnak akár az Ethereumon, akár egy másik hasonló blokklánc-ökoszisztémán. A legtöbb protokoll egy vagy több hagyományos pénzügyi folyamatot próbál lemásolni és továbbfejleszteni. Példaként említhetjük, hogy létezik olyan DeFi protokoll, amely különböző decentralizált kriptotőzsdék adatait aggregálja annak érdekében, hogy a kereskedési és likviditási poolokat konszolidálja, és ezzel egyszerűbbé tegye a tranzakciók feldolgozását a felhasználók számára. Érthető módon sok DeFi protokoll rendkívül összetett eljárásokat használ az egyszerűsítés és a hozzáférhetőség növelése érdekében.

Hogyan mérjük a DeFi protokollok értékét?

makerDAO TVL

A különböző protokollok összehasonlításakor az egyik mérőszám, amely hasznos lehet, a teljes lekötött érték (Total Value Locked, TVL). A TVL a tokenek teljes mögöttes készletére utal, amelyet egy adott alkalmazás mögött helyeztek el fedezetként. A TVL alapján a legnagyobb DeFi protokoll a MakerDAO, amelynek TVL értéke meghaladja a 7 milliárd dollárt. Ez a protokoll lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kriptotokeneket kölcsönözzenek és hitelezzenek. A felhasználók saját kriptoeszközeiket zárolják a DAI nevű stabilcoinért cserébe. A MakerDAO protokoll pedig okosszerződéseket használ a kölcsönök likvidálására és a biztosítékok eladására, hogy támogassa a DAI stabilitását.

A DeFi protokollok megdöbbentő tulajdonsága, hogy mennyire széleskörűek. Vannak olyan protokollok, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy eszközöket mozgassanak az egyik blokklánchálózatból a másikba, hogy különböző egymáshoz kapcsolt eszközöket cseréljenek, hogy saját likviditási poolokat hozzanak létre, hogy kölcsönöket vegyenek fel és kínáljanak fel, és még sok minden mást. A DeFi protokollok még azt is lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy pénzt tegyenek félre megtakarítási számlákba, vagy kockázatosabb befektetéseket vállaljanak, például származékos ügyleteket bonyolítsanak le.

A legnépszerűbb DeFi protokollok

Legnagyobb Defi protokollok

A MakerDAO mellett a legismertebb és legnépszerűbb DeFi protokollok közé tartoznak a következők:

  • AAVE: Az AAVE egy kölcsönzési protokoll, amely saját natív tokennel rendelkezik, amelyet szintén AAVE-nek hívnak.
  • UniSwap: Az UniSwap egy decentralizált tőzsde, amely a DeFi térben működik. A felhasználók likviditás felajánlásával natív UNI tokeneket kereshetnek.
  • Curve: A Curve egy likviditási aggregátor, amely az azonos peggel rendelkező eszközöket, például a stabilcoinokat hozza össze.
  • 0x protokoll: A 0x lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az Ethereumból a Polygonba helyezzenek át eszközöket, ahol a díjak általában alacsonyabbak.
  • Compound: A Compound olyan hitelezési és kölcsönzési lehetőségeket biztosít, amelyek egy központosított pénzügyi rendszeren kívül léteznek. Ez egy decentralizált piactér, amely lehetőséget ad a felhasználóknak kriptoeszközök zárolására, hogy részt vehessenek a hitelezési piacon.