A hét, amikor a bitcoin árfolyama csúcsot döntött

 • 12
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Mindenkori csúcson, 19900 dollárnál tetőzött a héten a bitcoin árfolyama.

Szemezgettünk a hét legfontosabb híreiből, elemezzük az árfolyam lehetséges jövőbeli alakulását.

Csúcson a bitcoin árfolyam

Miközben a fél világ azzal van elfoglalva, hogy mik ezek a monolit oszlopok, a másik fele pedig a Szájer ügyön röhög/szörnyülködik, a bitcoin bebizonyította, hogy lehet még normális dolgokról is beszélgetni.

A kriptopénz árfolyama kedden megdöntötte a 2017 decemberében elért 19500 dolláros szintet, december 1-én 19900 dollárnál is járt az árfolyam. Bár azóta visszakorrigált az árfolyam a 19 ezer dolláros árfolyam szintre, a csúcs megdöntése mindenképpen jelentős mérföldkőnek számít. A hírt még a Reuters is pozitív hangvételű cikkekben közölte le, ami már-már felér a PayPal pálfordulásával. Meg is jelentek az extra pozitív bitcoin árfolyam jóslatok, a Facebook alapító Winklevoss fivérek szerint 2030-ra a bitcoin árfolyama elérheti az 500 ezer dollárt is.

Az, hogy véletlen vagy tudatos tervezés eredménye, azt nem tudhatjuk, mindenesetre pont a héten jelentette meg a Forbes az éves értékelését a Top 30 legsikeresebb vállalkozás listáját, melyen az idén a pénzügy és kockázati tőke témakörben a kriptóvállalkozók vezetik a mezőnyt. Vannak azonban olyan “kriptóvállalkozók”, akik nem éppen a tisztességes módját választották a kriptopénz alapú pénzszerzésnek. Egy izraeli biztosítótól 4 millió dollárt követel egy hacker csoport bitcoinban, miután feltörték a rendszerüket. Feltehetően a hasonló események elkerülése végett is beszél újra az amerikai kongresszus majd ismét a kriptopénzek és a stabilcoinok szabályozásáról a közeljövőben.

A bitcoin fundamentális mutatói

Amellett, hogy a bitcoin árfolyam rekordot döntött, a bitcoin bányászat nehézségi foka is közelít a mindenkori csúcshoz. Hiába nehezebb most bitcoint bányászni, mint eddig valaha, a hálózat kapacitása kisebb-nagyobb kilengésektől eltekintve továbbra is csúcsra van járatva. A jelenlegi árfolyam szintnél pedig már megéri régi bányászgéppekkel is bányászni, úgyhogy egyelőre nem várható, hogy a hálózat zsugorodna a közeljövőben. Kellenek is a bányászok, mert a nagy tranzakciós volumennek köszönhetően ismét elkezdtek emelkedni a tranzakciós költségek és ezzel együtt az átutalási idők is.

bitcoin bányászat nehézségi foka

Érdekes látni, hogy hiába magas a bitcoin árfolyama, az elmúlt napokban megugrott a tőzsdékről kivont bitcoinok száma, ami azt mutatja, hogy sokan még a jelenlegi árfolyam szinten sem szeretnének megválni a kriptopénzeiktől.

Maga a piac pedig minden bizonnyal annak köszönhetően nő, hogy az arany piacáról soha nem látott mértékben áramlik ki a tőke, mely feltehetően most bitcoinban landolt.

kiáramlik az arany piacáról a pénz

Hogy az eufória meddig tart, az egyelőre kérdéses. A piaci hangulatot mutató ‘Fear and Greed’ index szinte a maximumon áll 92 pontjával azt mutatva, hogy közeledünk a csúcshoz. Legutoljára akkor volt ilyen optimista a bitcoin jövőjével kapcsolatosan a legtöbb befektető, amikor tavaly nyáron az árfolyam 7 ezerről 13 ezer dollárra nőtt. Akkor viszont közel sem tudott ennyi ideig optimista lenni a hangulat, ezt pedig lehet akár további vásárlóerőként is tekinteni a jelenlegi helyzetben.

Félelem és kapzsiság index | bitcoin árfolyam rekord

Technikai indikátorok a bitcoin kereskedésben

4 órás grafikon

A négy órás grafikonon az árfolyamot a csúcsot követő süllyedésben már kezdik utolérni a rövidebb mozgóátlagok, mely egyre inkább lefelé irányuló árfolyammozgást vetít előre, ha nem érkezik kellő vásárlóerő, ami felfelé mozdítaná az árfolyamot. Hiába közelítette meg az árfolyam a 19900 dolláros csúcsot csütörtökön is, az alacsonyabb RSI azt mutatja, kifulladóban lehet az emelkedés ekkora volumenű kereskedés mellett.

bitcoin 4 órás grafikon

A szűkülő Bollinger sáv a volatilitás csökkenését mutatja. Már egész közel van a két sávszél egymáshoz, jellemzően itt szokott kitörni az árfolyam az egyik irányba, fel- vagy lefelé. Az MACD indikátor hisztogramjai az árfolyam rekord megdöntése óta pirosak, ráadásul egyre nagyobb negatív tartományban haladnak, ami azt mutatja, hogy csökken a kereskedési kedv egyelőre ezeken az árfolyam szinteken.

bitcoin négy órás grafikonja

Napi grafikon

A napi grafikonon azonban ezzel szemben még optimista hangulat uralkodik. Az MACD még nem mutat kifulladást, bár a hosszú és rövidtávú mozgóátlag igen közel kerültek egymáshoz. Ha továbbra is ezen a szinten oldalazgat tovább a bitcoin árfolyama a napokban, akkor az 50 és a 200 napos mozgóátlag valahol 18200 dollár körül keresztezheti egymást, ezzel eladási jelet adva a piac részére.

bitcoin napi grafikonja

Fontos szintek amiket érdemes figyelni:

 • 19900: mindenkori rekord árfolyam egyben pszichológiai szint is
 • 19600: Fibonacci szint egyben a Bollinger sáv széle, korábbi csúcs
 • 18600: Fibonacci szint egyben a Bollinger sáv széle
 • 18200: mozgóátlagok kereszteződése

Altcoin árfolyam mozgások

A héten több altcoin kapcsán is érkezett pár fontosabb hír.

Ethereum (ETH) – December 1-én 12:00 (UTC) órakor elindult az Ethereum 2.0 Beacon Chain. A letéti okos szerződésben több, mint 900 000 ETH-et zároltak a befektetők, ami bőven elég az induláshoz a megkövetelt 524 288 ETH-hez képest.

ETH napi grafikon

Ripple (XRP) – David Schwartz, a Ripple technológiai igazgatója szerint ha a validátorok több mint 80%-a úgy dönt, hogy a cégnek el kell égetnie az XRP-tartalékait, akkor kénytelenek lesznek megtenni. A Ripple cég havonta éget el XRP tokeneket, ami sok XRP tokentulajdonos szerint hozzájárul a nyomott árfolyamokhoz. Ezzel egy időben a Ripple szinte a legnagyobb token felvásárló a piacon, ami miatt felmerül, hogy vajon szándékosan nyomják-e le az árfolyamot.

XRP napi grafikon

Tron (TRX) – Partnerségre lépett a Tron Alapítvány és a kínai elektronikai vállalat a Huawei. Ezentúl a Huawei App Gallery alkalmazásboltjában is fenn lesznek a BitTorrenthez használt alkalmazások.

TRX napi grafikon

Shitcoin Show

Végezetül pedig nézzük meg pár kisebb piaci kapitalizációjú altcoint, amik jelentős növekedésen vagy esésen vannak túl az elmúlt napokban. Figyelem, az alábbi altcoinok kis forgalma miatt könnyen illikviddé válhatnak és az árfolyamuk még a többi kriptopénznél is sokkal jobban és gyorsabban válthatnak át a negatív irányba.

SKL (+50%) –  A Skale network idén júniusban indult el, egy ethereum alapú blokklánc mely több ezer független blokkláncként működik és teljesen kompatibilis az Ethereum hálózatával és az azon keresztül elérhető dAppokkal. Az SKL token a héten listázásra került több nagyobb tőzsdén, többek közt a Binance, a Huobi és a Uniswap is listázta, mely minden bizonnyal hozzájárult az árfolyam emelkedéshez.

DCR (-15%) –  A Decred projekt régi motoros a kriptopénz szektorban, hiszen 2016-ban indult útjára. A DCR egy közösség által irányított kriptopénz mely egy hibrid POW/POS mechanizmuson alapul. Az árfolyam csütörtökön nagyot ugrott köszönhetően annak, hogy a projekt egyik alapítója a Nasdaq TradeTalk műsorában szerepelt szerdán, aminek következtében jelentősen megnőtt az érdeklődés a token iránt egy nap alatt. Sok befektető feltehetően most realizálta a profitot, azért esett be az árfolyam az elmúlt nap során.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.