A szabályozási, inflációs és háborús félelmek kinyírták a bitcoint a hét végére

Ez a hét is a volatilitásról szólt a kriptopénz piacon. A Bitcoin árfolyama meglódult miután nyilvánosságra került Biden végrehajtói rendelete a kriptopénzek amerikai szabályozása kapcsán. Azonban az elmúlt évtizedek legmagasabb inflációs száma mindenki kedvét elvette a kockázatos eszközöktől. Először jelentős emelkedés majd ismét brutális eladás következett, így a hét végére a bitcoinnál is eltörölték a héten elért nyereséget.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Az EU szankciói a kriptopénzekre is kiterjednek

Az EU bejelentette, hogy az Oroszország és a Fehéroroszország elleni szankciók a kriptovalutákra is vonatkoznak. A korábbi intézkedések során az orosz bankokat gyakorlatilag elvágták a nemzetközi pénzforgalmi keringéstől. Emiatt hirtelen hatalmasat ugrott a kriptovaluták iránti kereslet Oroszországban. A helyi lakosság és az oligarchák is tokenekbe próbálták menekíteni a vagyonukat.

Erre reagálva szerdán az Európai Bizottság (EB) közleményt adott ki, amelyben tisztázta, hogy a pénzügyi szankciók a digitális javakra, így természetesen a kriptovalutákra is kiterjednek. A közleményben tisztázták, hogy bármilyen értéket képviselő digitális javakról legyen is szó, a határozat értelmében azok kereskedelme tilos orosz és fehérorosz ügyfelek számára.

A hírre reagálva a Monero, a Zcash és a Secret privátcoinok tokenjei hatalmasat erősödtek.

Kijött az amerikai rendelet a kriptopénzek alkalmazhatóságáról

A Fehér Ház közleményt adott ki a kriptopénzeket érintő végrehajtási rendeletről. A rendelet felvázolt néhány kulcsfontosságú területet, ahol a nemzeti szabályozóknak még dolgozniuk kell az iparág további jogi egyértelműsítése érdekében.

A dokumentum elismeri a kriptovaluták növekedését, ami az elmúlt néhány év során történt. Egyben azt is felvázolja, hogy milyen előnyökkel járhat a szabályozás tisztázása az amerikai hatóságok és az ország polgárai számára.

A szabályozás prioritásként kimondja, hogy az Egyesült Államoknak meg kell tartania technológiai vezető szerepét ezen a gyorsan növekvő területen, támogatva az innovációt. Mindeközben mérsékelniük kell a fogyasztókat, a vállalkozásokat, a tágabb értelemben vett pénzügyi rendszert, sőt még az éghajlatot fenyegető kockázatokat is.

A hat fő prioritás, amelyre az Egyesült Államok szabályozó hatóságainak összpontosítania kell, a következők: a fogyasztó- és befektetővédelem, a pénzügyi stabilitás, a tiltott finanszírozás, az Egyesült Államok vezető szerepe a globális pénzügyi rendszerben és a gazdasági versenyképesség, a pénzügyi integráció és a felelős innováció.

Ez egy régóta forró téma az egész kriptovaluta közösségben, amit már mindenki időtlen idők óta várt.

Mint kiderült, a piac nagyon kedvezően fogadta a hírt. Már a hivatalos bejelentés előtt is pozitív lett a hangulat egy kisebb baki miatt. A bitcoin árfolyama szerda reggelre nagyot emelkedett ugyanis azután, hogy az amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen nyilatkozata véletlenül már kedd este felkerült a pénzügyminisztérium hivatalos oldalára. A nyilatkozatot ugyanis csak szerdán tervezték közzétenni.

Tovább terjeszkedik a Binance és az FTX

A Binance, a világ vezető kriptotőzsdéje bejelentette, hogy Bifinity néven egy fiat-kriptó fizetési szolgáltatót indít útjára. A vállalat összekapcsolja majd a cégeket, kereskedőket és felhasználók millióit a kriptovaluták és blokkláncok világával. A Bifinity API segítségével sokkal könnyebb lesz az üzleteknek elfogadnia a kriptofizetéseket, emellett a vásárlók is egy felhasználóbarát szolgáltatáshoz férhetnek hozzá.

A kripoipar hetedik legnagyobb tőzsdéje, az FTX nemrégiben bejelentette, hogy létrehozza legújabb leányvállalatát, az FTX Europe-ot. Erre azt követően került sor, hogy az FTX nevű kriptotőzsde jóváhagyást kapott a ciprusi pénzügyi hatóságoktól. Így elkezdik kiszolgálni az európai ügyfeleket is. Ez mindösszesen a tőzsde második leányvállalata, az első még 2019 májusában indult, FTX US néven.

Az eBay legutóbbi ígérete szerint egy befektetői nap keretében, pontosabban március 10-én jelentette volna hivatalosan be a kriptovalutás fizetések integrálását, ehelyett ugyanakkor egy új digitális pénztárca ötletével állt elő. Az eBay online piactér vezérigazgatója, Jamie Iannone már többször is eljátszadozott a gondolattal, hogy a vállalat kriptovaluta fizetési lehetőséget nyújtson az e-kereskedelmi platform felhasználói számára. Úgy tűnik azonban a kriptoközösségnek erre továbbra is várnia kell.

Folytatódott a volatilitás a bitcoin piacán

A kriptovaluta piac hatalmas volatilitáson ment keresztül az elmúlt héten. Ezt nagyrészt Joe Biden elnök digitális eszközökről szóló végrehajtási rendelete, az USA inflációs számai, valamint az Oroszország és Ukrajna között zajló háború okozta.

A Bitcoin árfolyama a múlt héten ez időtájt 41 000 dollár körül forgott. Innen azonban gyorsan kezdett el lefelé csorogni az árfolyam. Szombaton már 39 000 dollár alá esett a BTC USD pár. Ezt követte néhány nap szaggatott oldalazás, majd az árfolyam tovább csökkent, ezúttal 37 300 dollárig. Kedden kiszivárgott a végrehajtó rendelet, amit a piac rendkívűl jól fogadott. A BTC órák alatt 42 000 dollár fölé szökött, mivel maga a rendelet a vártnál pozitívabbra sikerült, különösen a folyamatos geopolitikai feszültség közepette.

A következő napon azonban a kriptovaluta odazuhant, ahonnan a hirtelen árfolyam emelkedés indult, produkálva egy klasszikus Bart-diagramot. Így a hét végére törölve lett minden nyereség. Ekkor jött ki ugyanis az amerikai fogyasztói árindex. A 7,9%-os szint az elmúlt évtizedek legmagasabb értéke. Ez újabb ingadozási vihart okozott, ahol az árfolyam emelkedett, majd körülbelül 1300 dollárral csökkent.

Pénteken is meglehetősen viharos volt a piac, hiszen olyan hírek jelentek meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint előrelépés történt az Ukrajnával folytatott tárgyalásokon. A kilengés azonban ismét rövid életű volt, mivel a piacok visszaálltak arra a szintre ahonnan indultak.

Altcoin hírek

Órákon át nem volt elérhető a Polygon hálózata tegnap. A hálózat mögött álló projekt csapat bejelentése szerint a hitelesítési rétegként funkcionáló Heimdall node okozta a leállást. A hiba állítólag ahhoz is vezetett, hogy a Heimdall validátorok különböző lánc verziókat kezdtek el használni, ami miatt nem érték el a kétharmados konszenzust. Azt is gyorsan leszögezte a Polygon csapat, hogy mindenkinek biztonságban volt a tőkéje. Főleg mivel a Heimdall nem felhasználók közötti tranzakciókat hitelesít.

Egy a Shiba Inu érme török támogatói oldalához köthető Twitter fiók posztja azt állítja, hogy a helyi Shiba Inu Army tagjai Mustafa Elitas gazdasági miniszterrel találkoztak. Az állítólagos találkozó során elvileg arról beszélgettek, hogy miképpen tudná a Shiba Inu érme a mindennapi fizetőeszköz szerepét betölteni Törökországban.

Megtorpant az NFT-k piaca a januári boom után. Januárban volt olyan hét, amikor 1 milliárd dollár értékben cseréltek gazdát a tokenek. Ez a lendület azonban a jelek szerint fokozatosan csökken. A szakértők szerint több oka is lehet annak, hogy az NFT piac forgalma a 2021 júliusi szintre esett vissza.


Szombaton újra jelentkezik a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre. A podcast legújabb adásának vendége Pavol Luptak, cseh kriptoanarchista, digitális nomád, cypherpunk, a Paralelní Polis alapítója lesz. Pavol hacker, két etikus hackeléssel foglalkozó IT biztonsági cége is van és arról híres, hogy nemcsak a kriptopénzek, hanem a decentralizáció egyik legnagyobb támogatója.