Az XRP árfolyama újabb csúcsot döntött

Április 2-án az XRP piaci kapitalizációja elérte a 27.9 milliárd dollárt, amivel a 7 legnagyobb kriptovalutává lépett elő. Általában a jogi és bírósági perek nem tesznek jót a piaci részvényeknek és a kriptoeszközöknek sem. Úgy tűnik azonban, hogy a Ripple fizetési platform natív tokenje, az XRP egy kivétel lesz.

Miután a tegnapi nap az árfolyama több mint 5%-ot emelkedett, egy XRP token már több mint 0.60 USD-t ér. Ezzel a token piaci kapitalizációja túllépte a 28.8 milliárd dollárt. Ez magasabb, mint az akkori érték, ami a SEC által indított 1.3 milliárd dollár értékű jogi per előtt volt. 2020. december 18-án, 4 nappal azelőtt, hogy a SEC benyújtotta volna a keresetet a Ripple Labs ellen, az árfolyam 0.58 dolláron állt 27 milliárd dollár értékű piaci kapitalizáció mellett.

Nevezhetjük ezt egy mesébe illő fordulatnak is a token esetében, hiszen a jogi hercehurca megindulása után a kriptoeszköz ára egészen 0.17 dollárra esett vissza. A SEC azzal gyanúsította meg a Ripple Labs alapítóit és igazgatóit, Chris Larsen-t és Brad Garlinghouse-t, hogy ők a felelősek az 1.3 milliárd dollár értékű be nem jegyzett értékpapír értékesítésért, amelynek középpontjában az XRP volt.

Az ügyészségi vizsgálat hatására nagyon sok kriptotőzsde és kereskedési platform – többek között a Coinbase, Binance.US. Blockchain.com, Crypto.com, és az eToro – felfüggesztette az XRP kereskedését. De az eset nemcsak a tokent, hanem a Ripple-t is rosszul érintette. Márciusban megszűnt a partnersége a MoneyGram-mel, miután a cég aggodalmát fejezte ki a vizsgálat miatt.

XRP árfolyam

A Ripple visszatámadt a SEC perben

De a Ripple és a vezetőség visszatámadt, és felvette a harcot a vádakkal szemben. Kikényszerítette a bíróságtól, hogy a SEC adja ki azokat a dokumentumokat, amik a Bitcoin és az Ethereum vizsgálata során íródtak, és nem lett belőlük büntetőper. Ezek ugyanis szerintük azt bizonyítják, hogy a SEC nem egyenlő mércével értékelte a kriptoeszközöket.

Ezekből a dokumentumokból aztán kiderült, hogy az XRP-re virtuális valutaként hivatkoztak, nem pedig értékpapírként. Ez is a Ripple ártatlanságát erősítette. Ugyanis erre hivatkozva a Ripple állíthatja, hogy az XRP tokennek ugyanolyan jellemzői vannak mint a Bitcoinnak és Ethernek, így az nem számít értékpapírnak.

Az XRP mostani árfolyam emelkedése azt jelentheti, hogy a befektetők bíznak a kriptovalutában, és a mögötte álló Ripple Labs-ben. Bíznak abban, hogy a token túllép a SEC ügyön, mint ahogy azt tette évekkel ezelőtt a Tether is, amelyet a new york-i ügyézség vádolt meg pénzügyi csalással. Az az ügy akkor egy 18.5 millió dolláros büntetéssel végződött, de a Tether-t nem ítélték el semmi miatt.

Az elmúlt hetekben nemcsak az XRP-nek ment jól, a teljes kriptopiac igencsak aktív volt. Bár tény, hogy az XRP árfolyama nagyobb ütemben növekedett mint a többi top 10 coin árfolyama. Ugyanis az év eleje óta az XRP árfolyama több mint 170%-ot emelkedett, és ezzel beelőzte a Bitcoint, Ethereumot, Litecoint, és a Chainlinket is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.