Bevezethetik a kriptofizetést New York államban

A new york-i törvényhozók január 26-án egy új törvényjavaslatot terjesztettek be a helyi szenátus elé, amely lehetővé tenné az állami szervek számára, hogy a kriptopénzeket legális fizetőeszközként fogadják el.

Ha a szóban forgó törvényjavaslat – ’New York Assembly Bill 2532’ – elfogadják, akkor bizonyos körülmények között lehetővé teszi a kriptovaluták fizetőeszközként való elfogadását.

A törvényjavaslat a jelek szerint azonban nem teszi lehetővé majd a kriptovaluták kereskedelmi bevezetését. Ehelyett a meglévő törvényeket módosítaná úgy, hogy lehetővé tegye az állami szervek számára a kriptopénzek elfogadását. Ezek az állami szervek magánszemélyekkel és csoportokkal kötött megállapodásokon keresztül elfogadhatnának kriptovalutát adókkal, bérleti díjakkal, bírságokkal, büntetésekkel, kamatokkal kapcsolatos kifizetéseknél.

A törvényjavaslat szövege azt is sugallja, hogy egyes kriptofizetések a végső kifizetés teljes összegének beérkezéséig feltételhez kötöttek lehetnek. A javaslat továbbá lehetővé tenné, hogy az állam díjat számítson fel, ha egyébként a tranzakció költségeinek kifizetésére kényszerülne.

A törvényjavaslat utalásokat tesz a “kibocsátókra” is, de úgy tűnik, hogy a fogalmat nem definiálja pontosan. A szövegkörnyezetből úgy tűnik, hogy a kifejezés a kriptóvalutákat kezelő szolgáltatásokra is kiterjed, nem csak azokra, akik létrehozzák azt.

A törvényjavaslat kifejezetten a Bitcoint, az Ethereumot, a Litecoint és a Bitcoin Cash-t nevezi meg elfogadható valutaként. Ugyanakkor azt is kimondja, hogy más kriptovaluták is elfogadhatók.

A törvényjavaslatot Clyde Vanel közgyűlési tag terjesztette be, aki már korábban is terjesztett elő kriptohamisítással és kripto munkacsoportok létrehozásával kapcsolatos törvényjavaslatokat.

Kérdéses a törvényjavaslat elfogadása?

A törvényjavaslat azonban még nem lépett jogerőre. A new york-i közgyűlésnek és szenátusnak is el kell fogadnia, és Kathy Hochul kormányzónak is alá kell írnia, mielőtt hatályba lép. Korábban a mostani törvényjavaslatot más megfogalmazásban többször is benyújtották már 2017 óta, ami arra utal, hogy a jóváhagyása nem garantált. New York ugyanis a kriptoszektor más területeivel szembeni szigorú politikájáról ismert. Mindössze 32 cég működhet a BitLicense vagy a korlátozott célú bizalmi alapokmánya alapján. Az állam tavaly év végén a kriptobányászatra is szigorú szabályozást vezetett be.