Erre az új stabilérmére vált a Binance

A Binance elkezdte a TrueUSD verését, erre a TRU token ára robbant, mint kiderült, tévedésből. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje egy új alternatív stabilérme felé fordult a Paxos és a Binance USD elleni támadás után.

A Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje elkezdte a TrueUSD (TUSD) stabilérmék verését (létrehozását), válaszul a saját stabilcoinjával, a BUSD-del szembeni amerikai szabályozói szigorításra. Február 16-án 50 millió TUSD-t készített a blokklánc-elemzők szerint.

De mi is az? A True USD-t 2018-ban indították el, és már az év májusában jegyezték a Binance-on. A hatodik legnagyobb stabilcoin, ám a teljes piacon csak egy apró szereplő egy százalék alatti piaci részesedéssel, 970 millió dollár körüli kapitalizációval. Az év eleje óta a TUSD forgalomban levő kínálata 29 százalékkal nőtt.

Ezért bányászik TUSD-t a Binance

Előzmény, hogy a múlt héten a BUSD kibocsátója, a Paxos hivatalos értesítést kapott hatósági intézkedésről. Ez után a New Yorkban szabályozott cég bejelentette, hogy február 21-én leállítja a BUSD stabilérme létrehozását. A híreket követően nagyarányú visszaváltások kezdődtek a BUSD-nél, és a Binance most elkezdett alternatívákat keresni. A vállalat kijelentette, hogy a stabilcoinja mögött teljes mértékben ott a fedezet, és továbbra is támogatni fogják.

Illusztris elődök nyomában

A Lookonchain blokkláncelemző csapat azt is elárulta, hogy az Alameda (az FTX kriptotőzsde társvállalata) 1,6 milliárd dollárnyi TrueUSD-t hozott létre korábban. Justin Sun pedig 889 millió dollárt vert a stablecoinból annak korábbi története során.

A BUSD elleni szabályozói intézkedés óta annak piaci kapitalizációja 15 százalékkal, mintegy 2,4 milliárd dollárral csökkent. Jelenleg 13,7 milliárd dollár a kínálata, ami tíz százalékos piaci részesedést jelent. Ezt a hetet megelőzően a BUSD a Binance-on a teljes kereskedési volumen több mint egyharmadáért volt felelős.

Tévedésből szállt el a TRU, ami nem TUSD

A kriptodeviza-spekulánsok (“degen”-ek) tévesen a TUSD-t a True Finance DeFi platformmal kapcsolták össze. Azonban a TrueUSD üzletágat és a DeFi platformot régen szétválasztották, már nem kapcsolódnak egymáshoz. A TrustToken 2020-ban eladta a TUSD-t egy ázsiai székhelyű konglomerátumnak, a Techteryxnek. Továbbá 2022 júniusában a TrustToken elvált a TrueFi protokolltól, és átnevezték Archblock-ra.

True Finance (TRU). (Tradingview.com)
True Finance (TRU). (Tradingview.com)

A TRU árfolyama ennek ellenére több mint 200 százalékos robbanásszerű ugrást mutatott, 0,044 dollárról 0,135 dollárra. A kereskedési volumen kétmillió dollár körüli értékről 250 millió dollárra ugrott. De jelenleg már csak 0,087 dolláron forog, ahogy a FOMO elhalványul és a spekulálók rájönnek, hogy nincs kapcsolat a kettő között.

A TRU-t keményen megviselte a medvepiac, ahogy a legtöbb DeFi tokent is. Eddig 91 százalékot esett a 2021. augusztusi, kevéssel egy dollár feletti történelmi csúcsához képest.

Kapcsolódó cikkek:

Címlapkép: A TrueUSD honlapjának részlete. Már kínai jüanra is van.