Esik, kilő, újra esik – ez nem tűzijáték, “csak” a bitcoin

Az ember már azt se tudja merre nézzen, olyan gyorsan változik a széljárás a kriptovaluta piacon. Miközben a múlt hét előtt már 43 ezer dollárig is visszaesett az árfolyam, ezt a hetet a bikák uralták. Hétfőtől szerdáig 52 ezer dollárig is erősödött a kriptopénz. Egészen addig, amíg a hét végére elromlott a piaci hangulat.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Sok befektetőnek igencsak nehéz érzelemmentesen követni azt, ami a bitcoinnal történik. Mostanában úgy repkednek a +/- 20%-ok az árfolyamban, hogy lassan már egy kisebb-nagyobb árfolyamingadozást nem is érez meg az ember, csak megrándítja a vállát. Azok azonban, akik még izgulnak vagy aggódnak az árfolyammozgások miatt, érdekes befektetési stratégiát olvashatnak egy kereskedőtől a Twitteren. A stratégia meglepően egyszerű: minden alkalommal, amikor Peter Schiff (aranybefektető mogul) szapulja a bitcoint – emberünk vásárolt bitcoinból, szembemenve a milliárdos véleményével. És úgy tűnik, bejött neki, éves szinten már 1000%-os pluszban van így a portfóliója. Bár jól hangzik, azért mindenkit óva intünk ennek a közvetlen követésétől.

Viccet félretéve, azért vannak ennél egyértelműbb mutatók is, amik a bitcoin piac általános helyzetét mutatják.

A bitcoin és a kriptopénzek egyik legfontosabb fundamentuma például az elfogadottság – a héten ez ha nem is nagy hírverés közepette, de jelentőset ugrott. A Google Finance ugyanis beszállt a kriptovilág vérkeringésébe. A főmenüben a különböző piacok és a valuták menüpontjai mellett a héten megjelent egy a kriptókra vonatkozó menüpont is. És, hogy ez miért is olyan nagy durranás? Azért, mert egyértelműen azt mutatja, a bitcoin és a kriptopénzek megállíthatatlanul száguldanak a mainstream pénzügyek felé, hiszen már a nagy hírszolgáltatók is egy kalap alá kezdik venni a többi hagyományos pénzügyi termékkel. Ez a hír kiváló példája az elfogadottság növekedésének.

Emellett pedig az intézményi befektetők körében továbbra is bővül az érdeklődés a kriptopénz iránt. A Goldman Sachs befektetési bank a héten bejelentette, hogy (ismét) kriptovaluta kereskedési szolgáltatást indít. Teszi mindezt azután, hogy egyszer már belekezdett ennek az üzletágnak a felépítésébe. De aztán a bitcoin 2018-as összeomlásakor felhagyott a piacra lépés erőfeszítéseivel. Úgy tűnik, most ismét leporolták az eredeti forgatókönyvet és reagálnak az ügyfeleik igényeire.

A bitcoin hálózata is köszöni szépen, kiváló állapotban van. A februári adatok alapján a bitcoin bányászok mindenkori rekordot döntöttek a bevételt tekintve. Mindenkori csúcsára ért a bitcoin bányászatból eredő blokkjutalom és a tranzakciós díj bevétel, ami februárban 1.36 milliárd dollár értékű jövedelmet generált a szektorban dolgozóknak.

Hozzá kell szokni a magas árfolyamváltozékonysághoz

A fentiekből láthattuk, hogy a bitcoin fundamentális oldalról “rendben van”. Akkor mégis miért mozog ennyit az árfolyam?!

Úgy tűnik, nem úszhatjuk meg, hogy hozzászokjunk ahhoz, hogy a bitcoin árfolyam emelkedésével egyidejűleg a bitcoin volatilitás is jelentősen megugrott az elmúlt hónapok során.

a bitcoin volatilitás is jelentősen megugrott az elmúlt hónapok során

December óta szinte folyamatosan nő a bitcoin árfolyam volatilitása köszönhetően annak, hogy az árfolyam össze-vissza ugrál.

Az elmúlt két heti árfolyam esés mögött több faktor is állhatott. Egyfelől egyre több hosszútávú bitcoin befektető realizált profitot a mostani időszakban, pontosabban teszik ezt már november óta folyamatosan, azonban amíg január elején a trend kis mértékben megtorpanni látszott, addig február végére ismét eladásba kezdtek a befektetők. Ez pedig meg is látszódott az árfolyamon.

február végére ismét eladásba kezdtek a befektetők

A másik makrogazdasági hatás, ami a hagyományos pénzügyi piacokat is érinti az, hogy az amerikai 10 éves államkötvény hozamok jelentősen megugrottak. Bár még senki nem fog meggazdagodni, a 10 éves állampapír 1,61%-os hozamot ígér, a kockázatos befektetéseket sok eszközkezelő újra kell, hogy gondolja emellett a hozamszint mellett. Emiatt a bitcoinon túl a részvények és az arany is jelentősen vesztett a múlt héten az értékéből. Az emelkedő kötvényhozamok arra utalnak, hogy a FED, az amerikai központi bank visszavesz a fiskális szabadelvűségből, hiszen a COVID vakcinákkal egyre közelebb kerülhet Amerika ahhoz, hogy a gazdaság visszaálljon a normális kerékvágásba.

Az utóbbi időben a bitcoin árfolyam mozgása igencsak elkezdett együtt mozogni ismét a Wall Street-tel. Öt hónapos csúcsra ugrott ugyanis az S&P 500 és a BTC korrelációja – ami alapvetően inkább medve piaci indikátor. Viszont ha eszünkbe jut, hogy épp a héten fogadták el a közel 2 billió dolláros stimulus csomagot, ami jelentős löketet adhat a gazdaságnak, ha a piac együttmozog a bitcoinnal és részvények felfelé mennek, az a bitcoin számára is kedvező lehet.

Öt hónapos csúcsra ugrott ugyanis az S&P 500 és a BTC korrelációja

Technikai elemzés oldaláról nézve szintén fel kell készülni egy oldalazásra. A Fibonacci szintek 47 ezer dollárnál, majd 44 ezer dollárnál foghatják meg az árfolyamot. Alapvetően a mostani minimum a 43 ezer dollár alatti bitcoin komoly aggodalmakat is okozhat a hosszútávú trend szempontjából. Felfelé viszont bőven van mozgásra tér. A 20 napos mozgóátlag 48 ezer dollárnál húzódik, ahhoz azonban, hogy az emelkedő csatornába visszataláljon a bitcoin árfolyama nem elég az árfolyamnak érinteni a 52-53 ezer dollárt, hanem legalább ebben a tartományban kéne zárnia is. Egyelőre azonban csak a kanócok nyúlnak fel az 50 ezer dollár feletti régióba. Mindemellett az RSI visszatért a hetek óta extrém túlvett állapotából a normál tartományba. Ha nem jönnek a felvásárlók, akkor azonban könnyen tovább csoroghat lefelé a momentum, mert a volumen is sokkal kisebb, mint az január elején volt tapasztalható a piacon.

könnyen tovább csoroghat lefelé a momentum

Az eheti fellendülés mögött egyfajta piaci dinamika állt. Crypto Lark elemző szerint a bitcoin jellemzően három nagy hullámban érte el eddig az új rekord árfolyamokat. A mostani pedig még csak az első kör volt Lark Davis szerint. A második hullám előtt tehát most gyűjthet erőt a bitcoin, ha Larknak igaza van.

a bitcoin jellemzően három nagy hullámban érte el eddig az új rekord árfolyamokat

Altcoin hírek

XRP-vel kapcsolatos állításai miatt perrel néz szembe a MoneyGram. A vállalat ellen félrevezető állításai miatt indítottak pert csoportos kereset segítségével a károsultak március elején. A tét igen nagy, a legfrissebb számítások szerint ugyanis a Ripple és a SEC jogvitája már több, mint 15 milliárd dolláros kárt okozott a befektetőknek, és a MoneyGram homályos kommunikációja ezt csak tetézte.

Az adatvédelemre fókuszáló (és nem mellesleg kriptobarát) böngésző, a Brave saját keresőmotorja, a Brave Search elindítását jelentette be. A hír azt követően látott napvilágot, hogy a vállalkozás felvásárolta a nyílt forráskódú keresőmotort, a Tailcatet. A Google izgalmas kihívóra akadt.

A februárban bányászott összes litecoin 80%-a egy tárcában landolt. Összesen 170,000 litecoint (LTC) vásárolt a Grayscale eszközkezelő. A cég litecoin alapja elérte a 244.5 millió dollárnyi eszközértéket, amivel a harmadik legnagyobb digitális eszköz árfolyamhoz kötött alap lett a Grayscale repertoárjában.

Kivezette az OKCoin a Bitcoin Casht és a Bitcoin SV-t a kereskedésből, mert úgy gondolták, összezavarja a befektetőket Craig Wright folytonos harca a bitcoin ellen, amit ezek a bitcoin forkok csak erősítenek a tőzsde vezetői szerint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.