Egyre több részlet derül ki a Facebook kriptovalutájáról

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Diem Szövetség egyre több információt fed fel a Facebook és más nagyvállalatok nevével fémjelzett kriptovaluta projektről.

Az információk első kézből a Szövetség vezető közgazdászától Christian Catalinitól származnak, aki egy videokonferencián beszélt a diem stabilcoin kilátásairól.

Libra akkor, Diem most: mi változott?

“Az első fehér könyvünk extrém naiv volt,” kezdi Catalini, utalva a két évvel ezelőtt még Libra néven bemutatott projektre, ami több ország vezetőjét, köztük Franciaországét és Németországét is éles kritikára ösztökélt. A kritika egyik legfőbb tárgya a Facebook túlereje ellen irányult, ami jelenleg a világ 2 milliárd+ lakójának a közösségi felülete. A Diemmel félő, hogy a nemzetállami monopóliumnak számító pénznyomtatásból is kihasítana magának egy szeletet.

Catalini szerint a névváltoztatás ellenére az eredeti ötlet mögötti értékek és fundamentumok nem változtak és a Diem Szövetség feladata továbbra is egy határokon átnyúló utalási infrastruktúra felállítása lesz, de ahelyett, hogy a fizetőeszköz a diem lenne, a szerepét felváltanák a központi banki digitális fizetőeszközök (a CBDC-k).

“A Diem úgy tekint a központi bankokkal való együttműködésre, mint a hálózat jövőbeni kiteljesedése,” mondta Catalini a videokonferencián. “Csak egy jobb tartalékképzést nyújt, és bizonyos mértékig átmenetileg beépítve gyorsabb digitális utalást a meglévő utalási rendszeren belül mindaddig, amíg ki nem jönnek a CBDC-k.”

Tehát kompromisszumos megoldásként a diem maradna egy stabilcoin, amíg az Egyesült Államok, az Unió és más entitások ki nem jönnek a saját digitális jegybankpénzükkel. Catalini olvasatában már nincs szó 1:1 fedezetű és rögzített árfolyamú stabilcoinról, ami mögött minőségi likvid pénzügyi eszközök sorakoznak, ahogy az még a Libra fehérkönyvéből kiderült.

A módosítás onnan jön, hogy a G7-országok javaslata szerint a stabilcoinoknak elsősorban a piaci sokkhatások enyhítése terén lenne szerepük. A G7 annyira a Libra ellen volt 2020 végén és követelte a megfelelő szintű szabályozását, hogy a Szövetség két hónappal rá változtatta át a nevét Diemre.

Az új tervek a G7-országok stabilcoin aggodalmát hivatottak enyhíteni. A diem fedezete is más lesz és olyan eszközöket fog tartani, amelyek megegyeznek az egyes forgalomban levő stabilcoin egységek névértékével. Catalini elmondása szerint rövid lejáratú, alacsony hitelkockázatú és magas likviditású instrumentumokat tartanának fedezetként. Az elképzelése szerint így kizárt a diem árfolyamának összeomlása a CBDC-kkel szemben akár egy olyan magnitúdójú esemény esetén is, mint például a 2000-es évek végének pénzügyi válsága volt.

Hogyan lesz nyereséges?

A Szövetség egy vállalati forprofit konzorcium, és a tagok igyekeznek egy nyereségorientált üzleti modellt a Diem köré építeni, szóval felmerül a kérdés, vajon miként fog a Diem pénzt hajtani a tagoknak?

Catalini prezentációja szerint a Szövetség tagjai (jelenleg 22) továbbra is egyenlő szavazati joggal fognak rendelkezni és egyetlen tag se tud felügyeletet gyakorolni a projekt fölött. A bevétel zöme a “nagyon alacsonyan” tartott tranzakciós díjakból fog származni, de a közgazdász hozzáteszi, a jövőben magasabb díjakat is felszámolhatnak.

Infrastruktúra tekintetében a Diem-hálózat biztonságát a lokális partnerek fogják adni és minél több vállalati közvetítőt szerveznek be, annál nagyobb százalékban részesülnek a tagok a tranzakciós díjakból. Tekinthetünk rá, mint egy vállalati közvetítőprogram, csak itt nem néhány tucat magánszemély beszervezéséről lesz szó, hanem bankok, brókerek és regionális pénzügyi szolgáltatókéról.

A Szövetség egyben azt is reméli, hogy a tagok közötti versengés a tranzakciós díjak mértékére is jótékony hatással lesz.

És hogy mikor várható mindez? Arról nincs információ, Catalini még egy becsült éves időtávot se mert felmutatni. Annyi tudott, hogy a projekt november óta várja az engedélyét a svájci piacfelügyelettől (FINMA).

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.