Ha ennyire várták a Bitcoin ETF jóváhagyását – miért esik most a BTC ára?

Az amerikai felügyelet egy héttel ezelőtti Bitcoin ETF jóváhagyását követően mintegy 10 milliárd dollár áramlott a spot bitcoin ETF-ekbe. Ezzel szemben a BTC BTC Price BTC Price ára 9 százalékkal esett vissza. 

A Bitcoin árfolyam leértékelődése kissé kényelmetlenné vált, hiszen sokan spot ETF-ek jóváhagyását a kriptovaluta piac vízválasztójaként értékelték. Több ok is állhat a háttérben a profit realizálástól a hírek eladásáig. Azonban van itt még más is, amiről kevesen beszélnek.

Bitcoin árfolyammozgás a héten

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Összesen 9.6 milliárd dolláros forgalmat generált a Bitcoin ETF az első három nap alatt. A tíz forgalomban lévő spot bitcoin ETF-ből négy, a Grayscale GBTC alapja, a Blackrock IBIT-je, a Fidelity Wise Origin Bitcoin Fundja (FBTC) és Ark Invest és a 21shares közös ARKB ETF-je hozta a legnagyobb forgalmat. Eric Balchunas, a Bloomberg vezető ETF-elemzője megjegyezte, hogy az ETF-ek történetének legsikeresebb bevezetése volt a spot Bitcoin ETF-ek megjelenése.

A Solana bemutatta második okostelefonját, miután villámgyorsan elfogyott a nemrégiben debütáló Saga telefonja. Az új készülék várhatóan megfizethetőbb lesz és más hardverrel érkezik majd. De ismételten a kriptovaluta és az NFT rajongók szélesebb közönségét fogja megszólítani.

A Whale Alert blokklánc-követő platform jelentése szerint egy hacker megtámadta a Bitfinex kriptovaluta tőzsdét. Kiderült azonban, hogy téves riasztás volt. A támadó azt feltételezte, hogy a vállalat rendszere nincs megfelelően konfigurálva, és egy ismeretlen tárcáról próbálta beutalni az XRP teljes kínálatának mintegy felét (kb. 15 milliárd dollár) a Bitfinex kriptotőzsdére. Paolo Ardoino, a vállalat technológiai igazgatója az X-en megosztott bejegyzésével tisztázta a helyzetet – mondván, hogy a hackerkísérlet sikertelen volt.

A hírek szerint feltörték egy a Binance tőzsdén is jegyzett altcoin, a VeChain X-fiókját. A meghackelt fiókkal a hackerek ezután egy posztot osztottak meg, amelyben nagylelkű jutalmakat kínálnak a VeChain (VET) és Ethereum ETH Price ETH Price tulajdonosoknak. Ebben azt állították, hogy 500 millió VET tokent fognak szétosztani. A poszt azonban rövid időn belül törlésre került.

A blokklánc adatok szerint január 16-án valaki 4 BTC-t, tehát több mint 170 ezer dollárt fizetett tranzakciós díjként egy utalásért. A mempool.space adatai szerint magában a tranzakcióban 2,9 BTC-t akartak csak mozgatni, így a díj végül 133%-a volt a tranzakció méretéhez képest. Az X közösségi oldalon egyből megindult a találgatás arról, hogy mi vezetett a problémához.

A bitcoin ETF már megelőzte az ezüstöt is

Alig egy hetes kereskedés után a Bitcoin ETF-ek már meg is haladták az ezüst ETF-eket az Egyesült Államokban a kezelt vagyon tekintetében.

A trónfosztás egyértelműen a jelentős piaci érdeklődésnek köszönhető.

Bitcoin ETF vs Ezüst ETF

Az ezüst korábban a második vezető árutőzsdei ETF termék volt a kezelt vagyon tekintetében az Egyesült Államokban.

A Coinglass adatai szerint a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) jelenleg körülbelül 619 000 bitcoint tart, ez a jelenlegi árfolyamon is 25 milliárd dollárnyi vagyonnak felel meg. Ezzel az ezüst a harmadik helyre szorult a kezelt vagyon (AUM) tekintetében az ETF eszközosztályon belül, körülbelül 11,5 milliárd dollárral, ami 5 ETF között oszlik meg.

Összehasonlításképpen az aranyban tárolt vagyon 96 milliárd dollár, és ezzel továbbra is vezeti a listát. Ez az eszközállomány 19 ETF termék között oszlik meg.

Miért esik a Bitcoin ára az ETF után?

A kriptovaluta piac vízválasztó pillanataként beharangozott spot bitcoin ETF amerikai jóváhagyása mintegy 10 milliárd dollárnyi vagyont terelt az ETF-ek irányába. A Bitcoin azonnali ára BTC Price BTC Price azonban ezzel egyidejűleg 9 százalékkal csökkent a héten. Ez sokakat megzavart, akik pozitív piaci hatásra számítottak. Ennek a dinamikának a kulcstényezője a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) ETF-fé történő átalakulása, ami évek óta lobbizott az ETF jóváhagyásáért. A GBTC, tulajdonképpen egy bitcoin raktár. Eddig lehetővé tette a befektetők számára, hogy bitcoinokat tőzsdén kívüli részvényekre váltsák át, azonban hiányzott a bitcoinok konkrét beváltásának mechanizmusa.

Az ETF konverziót követően több mint 1,6 milliárd dollárnyi GBTC-visszaváltás történt az azonnali ETF jóváhagyását követő négy napon belül. Bár az iparági feltételezések azt sugallják, hogy ezeket a bitcoinokat olcsóbb ETF-ekbe csoportosítják át, az is valószínű, hogy egyes GBTC részvényesek a pozíció teljes felszámolása mellett döntöttek. Nevezetesen, a keddi GBTC visszaváltások már meghaladták az összes többi amerikai azonnali ETF-be történő beáramlást. Az elemzők elhúzódó hatásra számítanak, a GBTC-ből akár 1,5 milliárd dolláros vagyon további kiáramlása is várható, ami nyomást gyakorol az alapra, hogy csökkentse díjait minél előbb.

GBTC bitcoin kiáramlás

A JPMorgan elemzése azt sugallja, hogy azok a befektetők, akik korábban igénybe vették a GBTC befektetési lehetőségét, a nettó eszközérték elszámolás (NAV) miatt alacsonyabb áron jutottak Bitcoin kitettséghez. Akik az ETF-konverzióra pozícionálták magukat, most valószínűleg teljesen kilépnek a Bitcoin térből, ahelyett, hogy áttértek volna a megfizethetőbb azonnali bitcoin ETF termékekre.

Ez a trend pedig tovább befolyásolhatja a bitcoin árakat a következő hetekben.

A JPMorgan felhívta a figyelmet arra is, hogy a határidős alapú bitcoin ETF-ekben és magán a láncon tárolt vagyon is a kisebb digitális tárcák (azaz a lakossági befektetők) akciói miatt megváltozhatnak. A tágabb kilátások körülbelül 36 milliárd dollárnyi potenciális rotációt sugallnak az azonnali bitcoin ETF-ek irányába, ami a kiskereskedelmi brókerek és tőzsdék díjcsökkentésétől is függ. A piac jövőbeli pályája azonban továbbra is bizonytalan, a díjháború eszkalálódásának lehetősége mindenképpen kihathat az ETF beáramlására is.

Óvatosságra intenek a kereskedők

Az elmúlt napok folyamatos árfolyam gyengesége a BTC piacán az éjszaka már 40 600 dollárig szorította le a Bitcoin árfolyamát BTC Price BTC Price .

Ez a Bitcoin legalacsonyabb szintje december 18-a óta. Akkor a piac ideges légkörben kereste a trend következő irányát.

Bitcoin árfolyam zuhanását várják

A status quo elemzése során Michaël van de Poppe csatlakozott a népszerű narratívához, amely már a 30 000 dolláros zónában látja a jövőbeli BTC ár alsó szintjét.

Elemzése szerint, várható még a Bitcoin árfolyam további csökkenése, mielőtt visszatérne az emelkedő trend. Az elemző 36000 és 40000 dollár közé várja az árfolyam alakulását, azonban nincs elkeseredve ettől.

„Személyes érdekem a 36-40 000 dollár közötti árfolyam, hogy még több Bitcoint halmozhassak fel.”

A népszerű kereskedő és elemző, Rekt Capital folytatta az elméletet, azzal érvelve, hogy a Bitcoin már most olyan klasszikus lépéseket tesz, amelyek általában a blokk jutalom felezése előtt tapasztalható.

A korábbi időszakok során a Bitcoin hajlamos volt a felezés előtti emelkedését körülbelül 60 nappal a felezési esemény előtt végrehajtani – ez a világoskék szakasz a grafikonon.

“Ami azt jelenti…

… hogy ha a BTC mélyebb korrekciót fog végrehajtani a felezés előtti időszakban (narancssárga), akkor ennek a következő 40 napon belül meg kell történnie.”

Bitcoin eladás a hálózaton

Eközben a blokkláncon tapasztalt eladások is megugrottak a legutóbbi zuhanás során. Az elmúlt 3-6 hónap során először fordult elő,  hogy egy 59 000 BTC-ből álló óriási tétel gazdát cserélt.

Amint azt a népszerű közösségi média kommentátor, Ali az X-en meg is jegyezte, ezeknek az érméknek átlagos beszerzési költsége 26 000 dollár volt. A jelenlegi eladás pedig közel 900 millió dollár realizált nyereséget eredményezett a korábbi BTC tulajdonosának.