Ha olcsón szeretnél bitcoint venni, ezeket a mutatókat nézd, ne az árfolyamot

Amikor a grafikonok csődöt mondanak, két dolgot érdemes már csak figyelni, ami előrejelzi mikor érkezik el a kriptotél vége.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A Celsius magával vitte az egész (maradék) kriptopiacot

Míg pár héttel ezelőtt a Terra (LUNA) és a TerraUSD (UST) tokenek blokklánc protokollja omlott össze, ezen a hétvégén a Celsius fintech platformon és a CEL tokenjén volt a sor, hogy sokkolja a piacot. A “szélsőséges” piaci körülményekre hivatkozva a Celsius Network kriptohitelezési platform szünetelteti a kifizetéseket, az átutalásokat és a swap szolgáltatását. A Celsius a befektetők pénzét különféle DeFi projektekbe fektette, ezek egy része azonban az utóbbi hetekben komoly veszteségeket szenvedett el. A legnagyobb pofont egyértelműen a múlt hónapban kapta a platform, amikor a Terra összeomlott. Feltehetően ennek köszönhető, hogy befagyasztotta az ügyfelek pénzét egyik napról a másikra.

A Celsius bejelentésére reagálva 2020 decembere óta a legalacsonyabb árfolyamon zárt a Bitcoin és azóta sem talált magára a kripto piac. Az adatok azt mutatják, hogy a kereskedők és befektetők most már tényleg nagyon idegesek. Egy újabb árfolyamesés a kriptopiacon oda vezethet, hogy még többen fogják kivonni BTC megtakarításaikat a tőzsdékről. A CryptoQuant kriptopiaci elemzésekkel foglalkozó platform adatai szerint a vizsgált 21 nagy kriptotőzsde felhasználói mind-mind nagy mennyiségben küldtek ki június 14-én, az esés napján a tárcáikba érméket.

A pánikhangulat közepette a médiát ellepték a rémhírek, miszerint az örök optimista MicroStrategy most aztán lehúzhatja a rolót. A MicroStrategy vezérigazgatója tweetjében azonban megerősítette, hogy a vállalat pusztán akkor érezné meg a kriptovaluták bedőlését, ha a BTC 3562 dollárra zuhanna vissza. De még akkor is, ha a kriptó megvásárlására felvett 205 millió dolláros hiteléről lenne szó, a vállalat más biztosítékot is tudna nyújtani, hogy elkerülje kapui bezárását.

Két esemény, ami jelzi eljött a kriptotél vége, azaz így lehet olcsón bitcoint venni

A bitcoin árfolyama tehát továbbra is vérzik, mivel az esés után nem tudott felpattanni az árfolyam, így a kriptotél vége sem lehet még közel. Az altcoin árfolyamok is folyamatos csúszásban vannak lefelé, egymás után veszítik el a fontos történelmi szinteket.

A kriptopénz árfolyamok azért is zárnak folyamatosan egyre lejjebbi szinteken, mert az Egyesült Államok Központi Bankja megerősítette, hogy az infláció visszaszorítása érdekében a kamatláb emelésének sorozatát folytatja. Mivel az elmúlt hetekben teljesen világossá vált, hogy a kriptovaluták szinte teljesen együtt mozognak a globális pénzügyi szektorral, jelenleg csak két kulcsfontosságú tényező jelezheti előre, hogy a kriptotél vége elérkezett.

A hónap minden első péntekén közzétett amerikai munkaerő piaci jelentés az egyik ilyen tényező. Ezen belül is a háztartások elkölthető jövedelme, ami a kripto piac szempontjából egyre inkább kulcsfontosságú – és amely az elmúlt néhány hónapban egyre kisebb lett. Az egyre kisebb költségvetésből gazdálkodó háztartásokban egyre kevesebb készpénz áll rendelkezésre, ráadásul az olcsó hitelek is elfogynak a kamatemelések miatt – így a kriptovalutákba történő befektetésekhez is elapadt a forrás a lakossági befektetők oldaláról..

A második tényező az USA havi inflációs rátája. Amint az Egyesül Államokban tapasztalt infláció csökkenni kezd a háztartások elkölthető jövedelme újra nőhet majd. Ez pedig hasznos jelzést adhat arra vonatkozóan, hogy egy szilárd, hosszabb távú emelkedő trend indulhat be a kockázatos eszközök befektetése terén és így a kriptovalutáknál is. Sajnos azonban ennél előbb nem érdemes várni, hogy a kriptotél vége elérkezett.

BTC árfolyam a kriptotél vége előtt

A jelenlegi piaci körülmények között egyre nehezebb a grafikonokat értelmezni. Pánik, likvidációs hullámok közepette a hirtelen halálként lecsapó flash crasheket még a legprofibb kereskedők sem láthatják előre. Így leginkább most azt érdemes megnézni, hogy ha éppen nem történik semmi piacromboló esemény, akkor milyen árfolyam mozgás várható a jövőben.

Jelenleg a 20 ezer dolláros szint kulcsfontosságú a bitcoin árfolyamánál. A vevők megpróbálják a Bitcoint a 20 000 dolláros pszichológiai támasz szint felett tartani. Azonban már 23 ezer dollárnál erős ellenállásba ütköznek. Ez azt sugallja, hogy mindig van még eladó, aki alig várja, hogy szabaduljon a bitcoinjaitól. Azonnal, ahogy az árfolyam egy kicsit felfelé mozog.

Mikor jön el a kriptotél vége

Minél hosszabb ideig tart a 20 000 dollár közelében eltöltött idő, annál nagyobb a további letörés lehetősége. Ha a medvék 20 000 dollár alá süllyesztik az árat, a BTC/USD páros újabb pánikszerű eladások tanúja lehet. Ez 17 500 dollárra, majd 16 000 dollárra vezetheti az árat. Emlékeztetőül, mielőtt a legutóbbi bikapiaci emelkedés megkezdődött, 18 ezer dollárnál még van egy CMA gap, amit a piac évek óta nem zárt le. Egyes elemzők szerint akár az is elképzelhető, hogy ezt a gapet most zárja a piac. Mindenesetre a volumen adatok sok jót nem mutatnak, a napi grafikonon a nagy esés után jelentkező kisebb korrekciót közel nem kísérte akkora forgalom, mint az esést. A vásárlók tehát egyelőre még távol maradnak a piactól, a kriptotél vége messze lehet még.

Az egyetlen reménysugár most az, hogy az RSI már extrém túladott szinteken jár. Ez azt sugallja, hogy rövid távon egy kisebb fellélegzés lehetséges. Ha a bikák 23 ezer dollár fölé hajtják az árat, akkor az árfolyam elérheti a 20 napos exponenciális mozgóátlagot (EMA) 26 ezer dollárnál.

Altcoin hírek

Jön a stabilcoin flippening?

A Tether (USDT), a legnagyobb stabil érme és piaci kapitalizációja alapján a harmadik legnagyobb digitális valuta. Ha az árfolyamából nem is, de a jelenlegi piaci visszaesés közepette továbbra is veszít piaci értékéből. Van azonban egy másik stabilcoin, ami a babérjaira törhet.

Június 16-án az USDT piaci kapitalizációja 2021 októbere óta először csökkent 70 milliárd dollár alá. A visszaesés ismétlődő csökkenések sorozatát követte, röviddel azután, hogy az USDT piaci értéke májusban elérte történelmi csúcsát, 80 milliárd dollárnál.

USDT 90 napos piaci kapitalizációs diagram

Mindeközben a Tether legnagyobb riválisa, az USDC a második legnagyobb amerikai dollárhoz kötött stabilcoin, amelyet a Circle peer-to-peer fizetési technológiai vállalat bocsátott ki. A stabilcoin februárban elérte az 50 milliárd dolláros piaci kapitalizációs csúcsot. Bár eddig még soha nem ütötte meg a Tether piaci kapitalizációját, lehet, hogy hamarosan erre is sor kerül.

Minden kriptopénz ára esik, de nem mindegy mennyivel

A kriptovaluták túlnyomó többsége több mint 90%-ot süllyedt minden idők csúcsa óta, de egy bizonyos csoportnak sikerült fennmaradni a viz tetején.

A nagyobb piaci kapitalizációjú érmék rendszerint jobban teljesítenek, mint a legtöbb kisebb érme. A piaci kapitalizáció szerint a legjobb 10 kriptovaluta közül kilenc 90%-nál kisebb mértékben süllyedt a jelenlegi piaci visszaesés során.

Úgy tűnik, hogy a váltók saját tokenjei teljesítenek a legjobban most a piacon. A Bitfinex Ethereum alapú LEO tokenje, a Coinflex FLEX tokenje is csak 38%-ot vesztett értékéből. Miközben a legnagyobb részvények is kivéreznek, a 38%-os visszaesés már-már kiemelkedően jónak számíthat a jelenlegi vérzivataros időkben. A váltók saját tokenjeit a felhasználók jellemzően a kereskedési díjak csökkentésére szokták használni, de úgy tűnik a jelenlegi helyzetben akár értékmegőrzőként is funkcionálhatnak egy jól diverzifikált portfólióban.