Még mindig van egy mutató ami szerint nincs itt a kripto piac alja

Mi van, ha még a jelenlegi helyzet sem elég ahhoz, hogy elérje a piac a legmélyebb pontját?

Mi van, ha még a jelenlegi helyzet sem elég ahhoz, hogy elérje a piac a legmélyebb pontját?

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Az FTX összeomlássa megfertőzte a teljes kriptopénz piacot

Egymás után újabb és újabb kriptocégek dőlnek be az FTX összeomlásával. Többek között a Salt Lending, a Blockfi és a Genesis Earn program is felfüggesztette a kifizetéseket. A jelenlegi helyzet azokat a befektetésre specializálódott platformokat sújtja leginkább, akik az FTX natív tokenjét, az FTT-t használták fedezetként. Tekintettel arra, hogy az FTT elveszítette értékének közel 100%-át néhány nap alatt, ez a fedezet semmit sem ér ma már. Ez pedig rendszerszintű problémákat kezd okozni, mert az FTX a világ egyik legnagyobb szolgáltatója volt, így a natív tokenjét is számtalan más platform használta.

Mindeközben az FTX múlt pénteki csődje után egymást követik a különösebbnél különösebb hírek. A cég CEO-jának magyarázkodása a Twitteren nem sokakat nyugtatott meg, ahogy az sem, hogy tokenizálnák az FTX veszteségeit.

A helyzethez képest a bitcoin tartja magát – de meddig?

A bitcoin árfolyama 16 500 dollár körül mozgott a hét második felében, akkor amikor a piacok megemésztették az FTX kriptotőzsde körüli legfrissebb eseményeket. A BTC/USD pár – a helyzethez képest – csak enyhe volatilitást mutatott.

Sam Bankman-Fried távozása után az új vezérigazgató, John Ray III nem vesztegette az időt. Rögtön azzal kezdett, hogy elismerte a probléma mértékét.

Az Egyesült Államok Delaware kerületi csődbíróságához benyújtott beadványában Ray „teljes kudarcként” írja le az FTX vállalati irányítását.

A BTC árfolyamgörbéje ennek ellenére sikeresen lerázta magáról a kapcsolódó volatilitást. Még az is alig tudta kibillenteni az árfolyamot, hogy sorra adják be a derekukat a FTT alapon működő befektetési portálok. Azonban nem áll túl stabil lábakon az árfolyam egyenlőre.

Több elemző további esést vár

A piaci hangulatot elemezve kiderül, hogy népszerű elemzők korántsem optimisták a jelenlegi helyzet kapcsán.

A piacnak vissza kell szereznie a 17 ezer dollár feletti szintet ahhoz, hogy hosszútávú emelkedésről beszélhessünk. Egyelőre azonban a medvék vannak többségben. Szinte minden fronton írta Crypto Tony Twitteren.

Több elemző további esést vár

Il Capo of Crypto megismételte egy korábbi figyelmeztetését, miszerint az altcoinok további, akár 50%-os veszteséget is elszenvedhetnek a közeljövőben.

„Megismétlem… MINDENKI HAGYJA EL AZ ÖSSZES PIACOT” – jelentette ki november 16-án, arra utalva, hogy a legtöbb ember nem áll még készen arra, ami most jön majd.

A potenciális BTC/USD lefelé irányuló mozgásával kapcsolatban a tőzsdei ajánlati könyven a 13500 dollár a leglikvidebb zóna

A potenciális BTC/USD lefelé irányuló mozgásával kapcsolatban a tőzsdei ajánlati könyven a 13500 dollár a leglikvidebb zóna. Bár 18500, 17200 és 15500 dollár körül is van likviditás, a legforróbb hangulat jelenleg jóval mélyebben, 13500 dollárnál van adta hírül a Material Indicators.

Sokan a Binancera menekültek

A bitcoinok beáramlása a legnagyobb tőzsdére, a Binance-re időközben óriási kiugrást mutat. Utoljára a 2018-as medvepiaci kapituláció idején volt ekkora méretű beáramlás a Binance tőzsdére. És, hogy mit is jelent ez? Nem sok jót, a tőzsdékre ugyanis jellemzően akkor utalnak bitcoint, ha el kívánják adni azokat.

A CryptoQuant blokkláncelemző platform adatai azt mutatják, hogy november 18-án csaknem 60 000 BTC mértékű, gigantikus készlet került a Binance pénztárcájába.

Hogy a betétet perspektivába helyezzük, 2018-ban a novemberi legutolsó hasonló méretű beáramlást követő két héttel később a BTC/USD 40%-os zuhanást szenvedett el és 3100 dolláron érte el a mélypontot.

Az utolsó hopiumot az tartja még a kereskedőkben, hogy talán a jelenlegi BTC beáramlása mögött egy bizalmi kérdés áll. Azaz a kereskedők a Binancera mozgatták át az érméiket más tőzsdékről abban bízva, hogy a Binance tudja majd tartani a likviditását.

Még mindig nincs itt a kripto piac alja?

Van azonban még egy mutató, ami arra utalhat, hogy a jelenlegi medvepiac még nem volt elég fájdalmas ahhoz, hogy kialakuljon a ciklikus mélypont.

a jelenlegi medvepiac még nem volt elég fájdalmas ahhoz, hogy kialakuljon a ciklikus mélypont

Amint arra egy elemző egy CryptoQuant bejegyzésben rámutatott, minden történelmi mélypont akkor következett be, amikor a kínálat nyeresége 40% alá süllyedt.

A „kínálat a profitban” egy olyan mutató, amely azt méri, hogy a teljes forgalomban lévő bitcoin készlet hány százaléka jelenleg nyereséges.

Ez a mérőszám úgy működik, hogy végignézi az egyes érmék láncon belüli előzményeit, és elemzik, milyen áron mozgatták őket utoljára. Ha bármely érme korábbi ára alacsonyabb volt, mint a jelenlegi BTC értéke, akkor az adott érme jelen pillanatban nyereséges.

A mutató az ilyen érmék számát veszi fel, majd a forgalomban lévő érmék száma alapján adja meg a százalékos arányt.

Jelenleg a mutató 45%-on áll, így a korábbi mélypontok analógiáját követve még további fájdalom következhet a piacon.

A hagyományos és a kriptopiac közti korreláció erősen megrendült a kripto eszközök alulteljesítésének köszönhetően.

A mellékelt diagram rávilágított a kripto eszközök és a részvények közötti árfolyam mozgás eltéréseire novemberben. A hagyományos és a kriptopiac közti korreláció erősen megrendült a kripto eszközök alulteljesítésének köszönhetően.

Ugyanakkor, ha a kockázati eszközök jelenlegi medvepiaca lemásolná a globális pénzügyi válságot, akkor még további súlyos veszteségek várhatók.

A Lehman-csőd volt a 2008-as pénzügyi válság csúcspontja. Ez után azonban még további 40%-kal csökkent a piac.

Az összes kriptoeszköz alulteljesítése feltehetően addig megmarad, amíg a bizonytalanságok nagy része el nem oszlik. Valószínűleg erre pedig már csak az új év körül kerülhet sor leghamarabb.

Altcoin hírek

A Crypto.com után a Binance és az OKX is felfüggesztette az USDT, USDC stabilérmék Solana-blokkláncon működő változatainak támogatását. A Solana az egyik legnagyobb blokklánc, és a Sam Bankman-Fried bedőlt kriptobirodalmához való szoros kötődése úgy tűnik, súlyosan érinti a projektet és az ökoszisztémát. Az FTX és az Alameda Research ugyanis kulcsbefektetők voltak benne, de a Solana Alapítvány is befektetett az FTX-be.

A Solana-alapú USDT és USDC felfüggesztése még több eladást hozott a SOL grafikonján

A Solana-alapú USDT és USDC felfüggesztése még több eladást hozott a SOL grafikonján, a kriptovaluta 7%-ot zuhant a legfrissebb hírekre reagálva. Maga a solana érme kevesebb, mint felét éri annak, mint egy hónappal ezelőtt.


Szombaton újra jelentkezik a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre.

A Bitcoin Kebab ezúttal egy exkluzív különkiadással jelentkezik, a vendég az Inlock feje, Csabai Csaba lesz – ÉLŐBEN. A népszerű magyar kripto hitelezési platform, az Inlock alapítója a kialakult helyzetről fog beszélni. Mint arról néhány nappal ezelőtt mi is írtunk, az Inlock egy közleményben tudatta, hogy olyan helyzetbe került, aminek megoldásáig ideiglenesen fel kell függesztenie a platform bizonyos szolgáltatásait.

A BitcoinBázis újabb közösségi média platformon érhető el, csatlakozzatok hozzánk a Discordon!