Miben más a Bitcoin idei szárnyalása mint a 2017-es rali során? [Elmagyarázzuk]

2020. november 24-én a Bitcoin csaknem három év után először törte át a 19 000 dolláros szintet. Sokak számára e mérföldkő nem is oly régi emlékeket idézett fel a Bitcoin felejthetetlen 2017-es ralijáról. Ugyanakkor az árfolyam alakulása talán az egyetlen, ami hasonlít a 3 évvel ezelőtti ralira.

Ironikus módon annak ellenére, hogy milyen véget ért, 2017 a Bitcoin szempontjából korántsem indult túl fényesen. Januárban a kínai jegybank (PBoC) szigorú szabályozásokat vezetett be a befolyásos kínai kriptotőzsdék ellen, ami a kereskedés volumenének drasztikus csökkenését és általános elkeseredettséget idézett elő. Aztán kapott még egy pofont a Bitcoin, miután a Winklevoss testvéreknek nem sikerült elfogadtatnia az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsdei Bizottságával (SEC) az első Bitcoin ETF-et.

Ennek ellenére, még a komor háttér mellett is, a Bitcoin újabbnál újabb, árfolyam szempontjából kulcsfontosságú mérföldköveket ért el 2017-ben.

BTC árfolyam

2017. november végére a Bitcoin elérte a 10 000 dollárt, ami 950%-os növekedés volt az év eleji árfolyamhoz képest. Decemberben pedig megesett a származékos termékek piacának, a Chicago Mercantile Exchange (CME) piacra lépése is, és az első szabályozott bitcoin határidős ügyletek voltak azok, amelyek 20 000 dollárra tolták az árfolyamot.

A mainstream média is eljátszotta a szerepét kihasználva a bitcoin nagy áremelkedése iránti érdeklődést. A sajtó a korábbiakhoz képest rengeteget foglalkozott az eszközzel a lakossági befektetők új és nagyrészt tájékozatlan csoportja irányába. Nagy volt a mámor a 2017-es év végén, amikor a BTC megütötte a mindenkori csúcsát, de gyorsan jött is a kijózanodás 2018-ban.

A 2020-as rali más képet fest le

Ugorjunk 2020-ra. Bár úgy tűnhet, hogy az árfolyam hasonlóképpen alakul, a dolgok nem is lehetnének különbözőbbek. 2020 novemberéig a Bitcoin árfolyama 150%-kal emelkedett, a januári 7100 dollárról 18 000 dollárra emelkedve. Ez a rali azonban ezúttal nem csak a média által táplált kiskereskedelmi spekulációkra épült.

A Bloomberg akkori jelentése szerint, miután kielemezte a bitcoin áráról szóló híreket, a médiacirkusz és felhajtás, amely 2017-ben tolta az árfolyamát akkor még irreális szintekre, ezúttal sehol sem volt látható.

Bitcoin hájp

Ennek következtében a retail befektetők elköteleződése is sokkal alacsonyabb maradt; egy pillantás a Google Trendekre megerősíti ezt. A “bitcoin” kifejezés keresési eredménye jóval kisebb volumenű volt 2020-ban a 2017-es szinthez viszonyítva. Ez azt mutatja, hogy a kiskereskedők még nem kapták fel újfent, vagy mert lévén egyszer már megégették magukat, nem érdekelte annyira a Bitcoin, tehát kisebb mértékben ömlött “buta” pénzt a szektorba, és ez egy tartósabb ralit alapozott meg.

Bitcoin keresés

A lakossági befektetők helyett ezt a ralit látszólag a vállalati és intézményi befektetők körében eluralkodott hájp hajtja.

Intézményiek előnyben

Az intézményi befektetők, mint a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklésére szolgáló eszközként, egyértelműen szkeptikusak a jegybanki mennyiségi enyhítési (quantitative easing) intézkedéseket illetően. Következtetésképpen az intézményi befektetők alternatív értékőrzők után kezdtek kutatni a dollár helyett és az arany menetelése mellett imho ráleltek a bitcoinra.

A MicroStrategy üzleti intelligencia szoftverfejlesztő cég és a Square amerikai fizetési szolgáltató példái kiválóak a készpénzből való vállalati kiábrándulásra, amit a konvencionális, vak és együgyű monetáris politikák eredményeznek.

2020. novemberére a világon már 23 tőzsdei vállalat tulajdonolt összesen 842 364 BTC-t, ami a bitcoint teljes kínálatának nagyjából 4%-a, a bitcointreasuries.org adata alapján.

Bitcoin vállalatok

A listán szereplő vállalatok szinte mindegyikének a bitcoin deflációs tulajdonsága kínál vonzó fedezetet a tágabb piacokon valószínű makrokockázatokkal szemben.

A Bitcoin erősebb mint valaha

A Coinmetrics adatai szerint, mára az aktív bitcoin címek száma, amelyek legalább 10 dollár értékű BTC-t rejtenek, mára jócskán túllépték a 2017-es szintet. Ez a mutató arra utal, hogy a bitcoin valóban decentralizált, diverzifikált, és számos különböző méretű szereplő kezében koncentrálódik. Egyúttal azt is mutatja, hogy a kisbefektetők továbbra is kitartanak a BTC mellett.

BTC címek

Erről nem csak a retail befektetők tesznek tanúbizonyságot. A Grayscale, mint a digitális eszközök legnagyobb kezelője, szintén alátámasztja azt a teóriát, hogy a retail befektetők mellett az intézményi befektetők is növekvő arányban fordulnak a Bitcoinhoz.

Az erősödő elfogadottságnövekedés egy másik fontos mutatója a nyitott pozíciók alakulása a CME bitcoin futures piacán. Mivel ez az indikátor momentán minden idők legnagyobb értékét mutatja, és mivel ezt a szabályozott piacot az intézményi befektetők uralják, vehetjük egy újabb pozitív jelnek a BTC jövőjét illetően.

Legutolsóként még érdemes kiemelni, hogy a PayPal színre lépése szintén egy nagyon fontos faktor volt. 2021 végére a PayPal által több mint 325 millió ügyfél férhet majd hozzá a kriptovalutákhoz globálisan, amely nagy valószínűséggel egy újabb hatalmas támaszt adhat, hogy 2021-ben a BTC árfolyama ne jusson a 2017-es rali utáni sorsára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.