Mit mond a bitcoin múltja a kriptopénzek jövőjéről?

A bitcoin árfolyam fellendülése szorosan összefügg azzal, hogy a lakossági befektetők hogyan ítélik meg a kriptopénz jövőjét. 

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Miközben a kriptovaluta piac próbálja kiheverni az elmúlt hetekben elszenvedett vérengzést, a digitális eszközök zászlóshajója újabb csapást kapott az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) vezetője, Gary Gensler interjúja után.  Gensler a CNBC-nek azt nyilatkozta, hogy a Bitcoin az egyetlen kriptopénz, amelyről hajlandó azt mondani, hogy árucikk.

“Sok kockázat van a kriptóban, de a klasszikus értékpapírpiacokon is van kockázat. A különbség az, hogy az előbbin nincsenek szabályozások vagy közzétételek, amelyek megvédik a csalástól és a manipulációtól.”

Gensler június 27-i CNBC műsorában tett kijelentéseit követően a Bitcoin piaci kapitalizációja mintegy 10 milliárd dollárt veszített.

Az Európai Unió a kripto piac ellen fordult

Az Európai Unió Tanácsa nemrég egyezségre jutott a régóta vitatott Pénzmosás Elleni Hatóság (AMLA) felállításáról. A döntés értelmében létre fog jönni az AMLA, amelynek feladata lesz bizonyos kriptoszolgáltatók felügyelete is, több más tevékenység mellett. Még szerdán jelentette be az EU Tanácsa, hogy megszületett az egyezség, és így a létrejövő AMLA a nagy kockázatot jelentő és határokon átívelő tranzakciókat bonyolító pénzügyi szolgáltatókat fogja majd ellenőrizni. Ide tartoznak egyébként a kriptoszolgáltatók is.

Emellett az Európai Unió arra készül, hogy megtiltsa a kriptovalutás platformok számára, hogy a stabilcoin betétekre kamatot fizessenek. Az európai törvényhozók komoly követelményeket állítanának fel a stabilcoinok kibocsátói számára és semmilyen kivételt nem engedélyeznének. Tehát még az algoritmus vezérelte stabilcoinok sem maradnának ki a szabályozásból.

Bitcoin múltja és jövője

2017 végét követően meredeken esett vissza a bitcoin árfolyama. 2018 márciusa és 2019 májusa között a Bitcoin árfolyama 10 000 dollár alatt oldalazgatott. Ez a hosszú, több, mint egy évig tartó időszak elég is volt hozzá, hogy a kritikusok és a szabályozók egyre nagyobb kétségeiknek adjanak hangot a jövőjét illetően. Ez volt az első igazi kriptotél. Sokáig tartott, de mint a történelem mutatta, nem volt hiába való várni, 2021 novemberére 60 ezer dollár fölé küzdötte magát az árfolyam. A mostani helyzet igencsak ismerős hangulat szempontjából. Nézzük meg mi indította el és bontakoztatta ki a kriptotavaszt – azaz mit várhatunk most a bitcoin múltja alapján a jövőre kitekintve.

A kereskedők és az intézmények a kriptotél során óvatosak voltak a kriptovalutákkal. Féltek a csalástól, a pénzügyi bűncselekményektől és kockázatoktól.

Fellendülés a bitcoin múltja során mindig a lakosságtól ered

Fellendülés a bitcoin múltja során mindig a lakosságtól ered

A Bitcoin egy váratlan forrásból kapott lendületet 2019-ben. A világ legnagyobb közösségi média cége, a Facebook bemutatta a Libra, azaz a saját digitális valutájának terveit. Bár a Libra végül csak álom maradt, maga a hír, hogy a Facebook belép a szektorba, megerősítette a bitcoin fenntarthatóságába vetett bizalmat.

2020-ban a koronavírus-járvány kezdeti sokkja után a bitcoin újabb teret hódított a PayPal segítségével, amely lehetővé tette a kriptovásárlást. Ezt követően pedig stimulus csekkek olcsó pénzt jelentettek a lakossági befektetők számára, akik a bitcoin emelkedésére kezdtek el fogadni.

a kriptoszektorból is pillanatok alatt szivárgott ki a tőke

A hirtelen jött emelkedést végül a bitcoin széleskörű elérhetőségét biztosító bitcoin ETF megjelenése koronázta. Így ugyanis méginkább lecsökkent a belépési korlát a piacra. Azonban azzal, hogy az amerikai központi bank jelezte, hogy véget ér az olcsó forrás időszaka a kockázatos eszközökből – így a kriptoszektorból is pillanatok alatt szivárgott ki a tőke.

A Bitcoin korábbi fellendülését tehát mind a piacra rohanó kisbefektetők hajtották, abban a reményben, hogy rövid időn belül figyelemre méltó profitot tudnak majd elérni. A későbbi összeomlásokat jellemzően a szabályozó hatóságok által okozott aggodalom fokozása indította el.

Ezek a tendenciák valószínűleg folytatódni fognak. A jövőre nézve, bár a szabályozók rendületlenül keménynek próbálnak mutatkozni a kriptoszektorral szemben, továbbra is nagyrészt tisztázatlan, hogy a kriptovalutával kapcsolatos jövőbeni szabályok hogyan fognak működni a gyakorlatban. Ha a szabályozóknak sikerül szabályokat felállítaniuk, akkor tulajdonképpen tovább segítik a kriptoipart, hogy nagyobb bizalmat építhessenek, és ezzel talán végre némi stabilitást is biztosítanak. Ez pedig újabbb lakossági befektetői áradatot hozhat magával.

Ki egyszer pocsolyába lép, máskor kikerüli azt – vagy nem

A milliárdos Micharl Saylor cége több mint 1 milliárd dollárt veszített eddig a Bitcoin árfolyam összeomlásában. A szoftvercég ugyanis az a vállalkozás, amelynek mérlegében a legtöbb bitcoin található.

Összességében a MicroStrategy mintegy 4 milliárd dollárt költött bitcoinjaira. Az üzleti intelligenciával foglalkozó vállalat a napokban ismét bevásárolt bitcoinból, így a cég jelenleg 129 699 BTC-vel rendelkezik már.

Saylor bitcoinra tett fogadása azonban most már legalább 1,5 milliárd dollár veszteséget produkált. Ez azt jelenti, hogy a vállalatnak eszközértékvesztést kell elszámolnia a Bitcoin-befektetéseivel kapcsolatban.

Saylor azonban tapasztalt róka – nem először veszít ennyit. A MicroStrategy vezérigazgatója, Michael Saylor volt ugyanis annak idején a Dot-Com buborék legnagyobb vesztese, 2001-ben összesen 13,53 milliárd dollárt veszített.

Saylor – akinek hatalmas veszteségei arra késztették, hogy felhagyjon egy Versailles-szerű kastélyának felépítésével – 2000 áprilisában ezt mondta a The New Yorkernek:

„Remélem, nem az lesz, hogy egy nap felkelek, és a tükörbe kell néznem, hogy azt mondjam magamnak: volt 15 milliárd dollárom, és mind lehúztam a WC-n.”

Saylornak tehát feltehetően meg se kottyan az 1 milliárd feletti bukó pozíció, így nem várható, hogy egyhamar megválna a bitcoinjaitól.

Altcoin hírek

Van esély a LUNA visszatérésére?

Az Anonymous hackercsoport ígéretet tett arra, hogy a Terra (LUNA) és a TerraUSD (UST) ökoszisztémák májusi összeomlásával kapcsolatban a Terra társalapítóját, Do Kwont a lehető leghamarabb bíróság elé állítja.

“Do Kwon, ha figyelsz, sajnos már semmit sem lehet tenni az általad okozott kár visszafordítása érdekében. Jelenleg az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy felelősségre vonunk, és gondoskodunk arról, hogy minél hamarabb bíróság elé állítsanak”. – hangzik el a videóban

A Terraform Labs vállalatot, amelynek Do Kwon a társalapítója, jelenleg a dél-koreai hivatalos szervek vizsgálják, erről bővebben mi is írtunk.

A Terra LUNA árfolyama nyereséges konszolidáción ment keresztül a héten

A Terra LUNA árfolyama nyereséges konszolidáción ment keresztül a héten, mivel a bikák végre lendületet adtak az árfolyamnak. A közelmúltban történt 2,00 dolláros ellenállás áttörése 35%-os emelkedést hozott, amivel az árfolyam 2,80 dolláros csúcsra jutott június utolsó napjaiban. Az eufórikus hangulat nem tartott sokáig, továbbra is hatalmas volatilitás mellett kétszámjegyű emelkedések után hasonló esésekkel reagál az árfolyam.

Ha a piaci feltételek továbbra is fennállnak, a 3,00 dolláros zóna lehet az utolsó rövid távú cél. Ezzel szemben ha a medvéknek sikerül áttörniük az 1,60 dollár alá, akkor meredeken 0,59 dollárra zuhanhat, ami 75%-os csökkenést eredményezhet a jelenlegi LUNA árhoz képest. Sajnos sokaknak kellett már hasonló mértékben átélniük egy zuhanást a LUNA árfolyamában, így sokaknak deja-vu érzésük lehet.


Bitcoin Kebab

Szombaton újra jelentkezik a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre.

Az adás eheti vendége Pintér Róbert, infokommunikációs társadalomkutató, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa. Róbert évtizedek óta kutatja a digitalizáció területét. Vezetője volt az Internet gazdasága című kutatásnak, foglalkozott videojátékokkal, legutóbb pedig a Digiméternek szentelte az idejét, amely a magyar kis- és középvállalkozások digitalizációjának fokát vizsgálja, hogy miben erősek és miben vannak elmaradva.

A BitcoinBázis most már két újabb közösségi média platformon érhető el, csatlakozzatok hozzánk a Discordon és a TikTokon!