Négy fontos dátum, amire érdemes odafigyelni 2019-ben a bitcoin világában

Most, hogy 2018 véget ért, itt az idő, hogy előretekintsünk, hogy mik azok a fontos események, melyek 2019-ben a bitcoinra és a kriptopénzekre kihathatnak.

Jöhet a Wall Street?

Annak ellenére, hogy számos negatív hír következtében 2018-ban 80%-ot esett a bitcoin és az egész kriptopénz piac az értékéből, számos pozitív fejlesztés is történt az iparágban.

Amikor a CME és a CBOE határidős BTC ügyletek 2017 végén megjelentek a piacon, sokan azt várták, hogy 2018-ban megjelenik az intézményi tőke a szektorban. Bár a folyamat lelassult, azonban egyáltalán nem állt meg. Nézzük tehát mik azok az események, amik kihatnak majd a kriptopénz árfolyamokra 2019 első negyedévében.

Bakkt fizikai BTC határidős ügyletek

2019 első negyedévének végére már nem csak a CME és a CBOE tőzsdéken lehet majd határidős bitcoin kereskedést folytatni. Az NYSE (new yorki tőzsde) anyavállalata az ICE január 24-én tervezte elindítani a Bakkt tőzsdét. Bár az indulást december végén elhalasztották, várhatóan 2019 első negyedévében el fog indulni a fizikai teljesítésű határidős bitcoin kereskedés.

A Bakkt platformja lesz az első olyan kereskedési hely, melyben ténylegesen bitcoinban zajlik majd le a határidős ügyletek kifizetése lejáratkor.  A tőzsde mögött többek közt a Microsoft áll, mely a felhő alapú technológiát adja. A Bakkt tőzsdét finanszírozási körben pedig 182,5 millió dollár forrást sikerült a projektre összegyűjteni.

Nasdaq bitcoin határidős ügyletek

Hosszú spekuláció után a Nasdaq is megerősítette, hogy szintén szeretnének beszállni bitcoin határidős ügyletek piacára. Azonban sok részlet még nem derült ki a projektről, csak annyi köztudott, hogy a technológiai cégek kereskedésére szakosodott tőzsde valamikor 2019 első negyedévében szeretné a piacra dobni a termékét.

Jelenleg mind a Bakkt, mind pedig a Nasdaq a CFTC amerikai határidős piac felügyelet jóváhagyására vár. A Bakkt pedig már többször megerősítette, hogy folyamatosan együtt dolgoznak a hatósággal, azért, hogy megkapják a pozitív döntést minél hamarabb. Minden bizonnyal a Nasdaq is hasonlóképpen dolgozik az ügyön.

VanEck/SilidX bitcoin ETF döntés

Annak ellenére, hogy szinte egész 2018-ban a bitcoin ETF körüli SEC döntésről szólt az intézményi adoptáció kérdésköre, az évet az amerikai felügyeleti szerv végül érdemi döntés nélkül zárta.

A VanEck/SolidX bitcoin ETF volt az egyetlen olyan bitcoin alapú ETF termék, melynek ügyében a SEC nem hozott döntést az elmúlt évben. A következő ülés február 27-én lesz, amikor a felügyelet újratárgyalja a kérdést.

Ez esetben azonban a SEC-nek már nincs több lehetősége elódázni a döntést és határozatot kell hozniuk. A résztvevő felek pedig már most úgy nyilatkoztak, hogy a hatóság összes aggodalmát el akarják oszlatni.

Mt.Gox érmék újraosztása

A bitcoin határidős ügyletek és ETF mellett további piacmozgató esemény lehet az évekkel korábban csődbe ment Mt.Gox tőzsde perében határozott kárpótlási döntés. A kártérítési per kifizetési tervezete 2019 februárjára várható. Ezután az érmék kiosztása valamikor május és június környékén kezdődhet majd meg. Az Mt.Gox tőzsde még mindig körülbelül 166 ezer bitcoint és bitcoin cash birtokol, melyek jelenleg több, mint 600 millió dollárt érnek. Korábban  jelentős piacmozgató hatása volt a kifizetéseknek és várhatóan újra befolyásolni fogja a BTC árfolyamát.

Végezetül itt pedig elolvashatjátok, hogy milyen trendekre érdemes az idén figyelni a kriptopénz szektorban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük