Pár száz dolláron múlna a bitcoin jövője?

Egyre keskenyebb árfolyam csatornába szorult be a bitcoin árfolyama, ami azt jelenti, hogy nagy mozgás előtt áll a kriptopiac a közeljövőben.

Bitcoin árfolyam a héten

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéjének számító Crypto.com is követhet el hibákat, és nem is akármilyet. A platform még 2021 májusában véletlenül 10,5 millió dollárt utalt át egy Melbourneben élő nőnek, akinek eredetileg 100 dollár visszatérítést kellett volna kapnia. Az egyik alkalmazott az eredetileg visszatérítendő 100 dollár helyett a fizetési rovatba egy számlaszámot írt be, majd ezután mit sem sejtve elutalta az összeget.

A közösségi médiaóriás Meta bejelentette, hogy integrálta a nem-helyettesíthető-tokeneket (NFT) a Facebookra. Hozzátette, hogy az NFT-k készítői mostantól a Facebookon és az Instagramon keresztül is bemutathatják digitális gyűjteményeiket. Többek között a Coinbase wallet és a MetaMask wallet is a közösségi platform által támogatott és elfogadott tárcák közé tartozik.

Az albán hatóságok Elbasan városában letartóztatták Faruk Fatih Ozer-t, a török Thodex kriptotőzsde vezérigazgatóját. Tavaly a platform leállította a kereskedést és a pénzkivételt, a 28 éves vezető pedig a hírek szerint 2 milliárd dollárnyi felhasználóktól ellopott pénzzel távozott Törökországból.

Az Amerikai Egyesült Államok fővárosa, Washington DC adófizetési kötelességek elmulasztásával vádolja a MicroStrategy létrehozóját, Michael Saylort és cégét. A vádak szerint a Bitcoin evangelista egy évtized alatt több, mint 25 millió dollárnyi kifizetetlen adót halmozott fel.

Újabb helyen lehet már adót fizetni kriptovalutában is. Nemrégiben az Argentína nyugati részén található Mendoza tartományban tett közzé új információt a tartományi adóhatóság a honlapján. Eszerint augusztus 27-e óta már kriptokban is lehet adót fizetni. A kormány nem fog egyetlen kriptovalutát sem hodlolni, azonnal pezóra váltják át őket befizetés után egy meg nem nevezett online fizetési cég segítségével. Argentína mellett már például El Salvadorban és Svájcban is lehet kriptovalutával adót fizetni.

Pár száz dolláron múlik a bitcoin jövője

A Bitcoin árfolyama szeptember 2-án visszatért a 20 000 dolláros szint fölé, ami lélektani határt jelent sok befektető szemében. Az emelkedéssel egyidejűleg a „short squeeze” lehetősége is egyre valószínűbbé vált. A short squeeze során az árfolyam gyors emelkedése miatt az árfolyam esésére fogadók pillanatok alatt esnek ki a piacról, mert a letétfeltöltési követelményeket nem tudják teljesíteni, így a short pozícióik zárására kényszerülnek.

Az emelkedéssel azonban még nincs kinn a bitcoin a vízből. Az elmúlt hetekben egyre szűkebb árfolyam tartományban táncolt a bitcoin. A csökkenő sáv pedig rendszerint valami nagyobb előszeleként jelentkezett a tapasztalat szerint.

Az BTC/USD kereskedési pár grafikonja azonban egyelőre nem engedett betekintést abba, hogy a következő kitörés milyen irányba indul majd el. A makrokörnyezetről pedig eltérő véleményeket alkotnak az elemzők.

Egyfelől a kockázati eszközökre nehezedő lefelé irányuló nyomás és az erős amerikai dollár közepette az általános konszenzus a hosszú távú gyengeség folytatódásának kedvez.

Másfelől viszont a fő medvepiaci trendvonal letörni látszik. Egy short squeeze kellő pozitív momentumot tudna biztosítani a trend továbbfolytatására. Ehhez arra van szükség, hogy a 20700-20800 dollár között húzódó ellenállást áttörje az árfolyam. Ezek után azonban a 22500-23000 dolláros szintet kellene már látnunk. Ha ez mégsem jönne össze és az árfolyam nem tud 20 ezer dollár felett megkapaszkodni, akkor az további esést hozhat magával, aminek az alja valahol 19 ezer dollárnál állna csak meg.

Piaci kapitalizáció folyamatosan csökken

Mivel a BTC/USD már hosszabb ideje a 200 hetes mozgóátlag MA alatt járt. Ez tulajdonképpen először fordult elő a Bitcoin történetében. Így nem meglepő, hogy a piaci kapitalizáció is folyamatos csökkenésben van.

Piaci kapitalizáció utalhat arra, mi lesz a bitcoin jövője

A teljes piaci kapitalitáció azt mutatja, hogy a támasz már itt van előttünk. Eddig a 200-as MA tartotta magát erős támaszként.

Azonban egyáltalán nem lehetetlen, hogy a 200 MA vonal újra tesztelés alá kerül. Ha pedig elveszik ez a szint akár 12 ezer dollárig is süllyedhet középtávon a bitcoin árfolyama.

Zsugorodik a kripto piac

A grafikon alapján nagy a valószínűsége annak, hogy a kriptopiac egy csökkenő csatornába (vagy ékbe) lépett augusztus 15-én, miután nem sikerült áttörnie az 1200 milliárd dolláros ellenállást a teljes piaci kapitalizáció grafikonján. Bár ez az alakzat nem teljesen egyértelműen megkülönböztethető, az biztos, hogy az elmúlt néhány hét nem volt pozitív a bitcoin jövője szempontjából.

A romló piaci feltételek a hagyományos eszközök esetében is meredek korrekciót hoztak. A techcégeket tömörítő Nasdaq Composite index 12%-ot esett augusztus 15-e óta. De még a WTI olajárak is 11%-ot zuhantak augusztus 29. és szeptember 1. között.

Csúcson viszont a dollár

Miközben minden esik, egyetlen egy dolog tartja magát: az amerikai dollár. Az amerikai dollárindex (DXY) új húszéves csúcsot döntött a héten.

Húsz éves csúcson az amerikai dollár a többi devizához képest

A befektetők a dollárban és az Egyesült Államok államkötvényeiben keresnek menedéket, miután a Federal Reserve elnöke, Jerome Powell megismételte, hogy a bank elkötelezett az infláció megfékezésére. Ennek eredményeként a befektetők a kockázatosabb eszközökön ismét profitot realizáltak. Ennek pedig közvetlen következménye, hogy az amerikai dollárindex (DXY) az elmúlt két évtized legmagasabb szintjét érte el, közel 110 ponton szeptember 1-jén. Az DXY index a dollár erejét méri a legnagyobb külföldi valutákból álló kosárral szemben.

A Federal Reserve szigorítása által okozott kockázatkerülő hangulat arra késztette a befektetőket, hogy szélesebb körű piaci korrekcióra számítsanak. Ez pedig negatívan befolyásolja a növekedési részvényeket, nyersanyagokat és kriptovalutákat is.

Siralmas a hangulat újra a kriptopénz piacon

A hangultat a kriptovalut a piacon is megfordult. A félelem és kapzsiság indexe augusztus 14-én érte el a legutóbbi csúcsát, de akkoris csak a semleges tartományban 47/100-as értéket ért el. Ez már önmagában nem hangzott túl biztatóan. Szeptember 1-jén azonban a mutató már épp hogy elérte a 20 pontot, ami már a félelem jelenlétét jelzi a kereskedésben.

Altcoin hírek

Már közel egy éve egy titokzatos Axie Infinity kriptotárca csendben több milliárdnyi Smooth Love Potion (SLP) tokent halmozott fel. Az SLP token, az Axie Infinity, az egyik legnépszerűbb play-to-earn (P2E) kriptójáték saját, játékon belüli pénze. Augusztus végére a névtelen bálna tárcája már valamivel több mint 22 milliárd SLP-t birtokol. Ez a token teljes forgalomban lévő készletének több mint 50%-át teszi ki. Hogy mi ezzel a probléma? Csak egy dolog, hogy senki sem tudja, hogy kihez tartozik ez a tárca és mik a szándékai vele.

A BNB Chain, a Binance kriptotőzsde blokklánca nemrégiben elindította az úgynevezett likvid stakelést három vezető Web3 protokoll vonatkozásában. A Binance által közzétett sajtóközlemény szerint ez a három az Ankr, a Stader és a pStake. A likvid stakelésben a felhasználók, akik valamilyen célból stakeltek vagy lekötöttek tokeneket, cserébe ugyanilyen értéken új tokeneket kapnak.


Szombaton újra jelentkezik a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre.

A BitcoinBázis újabb közösségi média platformon érhető el, csatlakozzatok hozzánk a Discordon!