Rekordszint közelben az aktív walletekben tárolt bitcoinok száma

Egy nagyobb összegű bitcoin van aktív walletekben tárolva, ami akár egy korszak lezárultát is jelentheti. Vége a HODL-érának? A Chainanalysis új elemzése ezt indukálja.

Hétfőn jelentette be a blokklánc elemző cég, hogy 4.8 millió bitcoin, a teljes bitcoin kínálat 32 százaléka olyan walletekben van tárolva, melyek bizonyos fokú aktivitást mutattak augusztus 31-én. A szám lényegesen nagyobb mint a 2017. decemberi érték, mikor mindössze 4.3 bitcoin, a teljes kínálat 26 százaléka volt aktív walletekben.

Az augusztusi érték a második legnagyobb a magánszemély aktív walletek szempontjából és csak 650 000 bitcoinnal marad el a júliusi rekordtól, ami az összes forgalomban lévő coin 33 százalékát tette ki.

“Egyre többen tartanak kriptopénzt,” válaszolta Philip Gradwell Chainalysis közgazdász a CoinDesknek.

Az eredmény részletezte Gradwell, hogy sokkal nagyobb a bitcoin likviditás, viszont sokan akik bevásároltak, azok kis mennyiségben vásárolta:

Készen állnak, ha változna a helyzet, [ha] nőne az esélye hogy elkölthessék – tulajdonképpen el is költenék. Túljutottunk az elfogadottság első akadályán, hogy bitcoint adjunk az emberek kezébe.

És minden abba az irányba mutat, hogy tovább fog nőni az aktív walletekben tárolt bitcoinok mennyisége. A sokat várt Lightning hálózat célja, hogy még olcsóbbá tegye a bitcoin tranzakciókat, és előrejelzések szerint nagyfokú elterjedése tovább növelné a bitcoint napi szinten használó userek számát.

Tény ugyanakkor, a bitcoint továbbra is inaktív befektetésként tartja a többség vagy egy bunker mélyén eldugva, vagy hőskorszaki walletekben vagy épp USB walletekben. A Chainanalysis számításai szerint 6.3 milliárd dollárnyi BTC-t tároltak egy évnél régebb óta inaktív walletben.

A bitcoin, mint deflációs tulajdonságokkal bíró értékőrző köszönhetően szűkös kínálatának szintén arra ösztönzi az embereket, hogy inkább tartsák, mint kereskedjenek vele. Persze nem mindenki gondolja azt, hogy ez rossz, különösen a gazdasági problémákkal küzdő országokban, mint Venezuela, Irán és Argentína.

Rekordszint közelben az aktív walletekben tárolt bitcoinok száma
Forrás: CoinDesk

Kezd felnőni a piac

Akármi is a helyzet, a Chainanalysis elemzők megfigyelése alapján stabilizálódtak a pénzügyi aggregátumok ami azt jelenti, hogy az új cikkek nem okoznak többé akkora kilengéseket az árfolyamban mint a múlt évben.

Nem látni többé vad fluktuációkat a vagyonváltozásoknál a befektetési célú számlák és az aktív tranzakciós számlák között.

Ez azt jelzi, hogy a piac kezd felnőni és kevésbé volatilissé válni.

A Chainalysis azt is kiderítette, hogy augusztus és december között a szolgáltatók, mint a kriptotőzsdék által tárolt bitcoinok száma mindössze 93 299 bitcoinnal nőtt, ami elenyésző a több mint 1 millió bitcoinhoz, amit a privát walletek zsákoltak be ugyanezen periódus alatt. Ez a azt jelenti, hogy az userek egyre öntudatosabbak, és egyre könnyedebben navigálnak a bitcoin piacokon beleértve a nagyobb körültekintést igényló privát walletek mint a szoftver walletek, bővítmény walletek és offline walletek világában.

A kereskedői elfogadottság viszont más tészta és Gradwell hozzáteszi, a fizetési processzorok és darknet kitettség arányában nem nőtt akkora ütemben mint az aktív walletekben utazó userek száma, bár hozzáteszi, a peer-to-peer tranzakciószám megbecslése lehetetlen.

Gradwell szerint a mostani bitcoin vagyoneloszlás valamivel változatosabb köszönhetően a hosszú távú befektetőknek, akik a rali idején spekulánsoknak adták el bitcoin vagyonaikat.

A piacon lévő cirka 28.5 millió bitcoin walletből mindössze 150 000-ben volt több mint 10 bitcoin.

Gradwell végkövetkeztetése:

A rendelkezésre álló bitcoinok fele még mindig befektetőknél van, de mára kevésbé koncentrált a helyzet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük