Trump pénzéből jutott az amerikai blokklánc cégeknek is bértámogatásra

Több mint 75, blokklánc- és kriptovaluta-iparágban működő vállalat gyűjtött be legalább 30 millió dollárt bértámogatásként az Egyesült Államok kormányától a válság hatásainak kiküszöbölése céljából.

A U.S. Small Business Administration (SBA) hétfőn közzétette a Paycheck Protection Program (PPP) részleteit, melyben feltárta, hogy kik az iparág nagyobb és kisebb cégei, akik bértámogatásban részesültek.

A hitel kedvezményezettjei között szerepelt a Zcash fejlesztője, az Electric Coin Company, az Ethereum-os fejlesztőcég a ConsenSys és a Rainberry Inc., a korábbi nevén BitTorrent-ként ismert amerikai szervezet, amelyet Justin Sun Tron Alapítványa 2018-ban vásárolt fel.

Kriptovállalatok is felkerültek a listára.  Támogatást kapott többek között a Polychain Capital és a Unchained Capital is.

A PPP-t a Trump adminisztráció hozta létre a COVID-19 kitörése során. Céljuk az volt, hogy segítse a vállalkozásokat a munkavállalói bérek kifizetésében az egyre jobban mélyülő gazdasági válság idején. Az erőfeszítések célja az elbocsátások megakadályozása volt, bár ennek ellenére március óta mintegy 44 millió amerikai adott be kérvényet munkanélküli segély iránt.

A blokklánc sturtupoknak nyújtott kölcsönök valószínűleg ellentmondásosak a kriptovaluta tulajdonosok körében és eszméjével, tekintettel az iparág gyökereire a liberális cypherpunk mozgalomban, ami nem bízott meg a kormányokban és bankokban. (Satoshi Nakamoto köztudottan beillesztett egy címet a bankok mentéséről a Bitcoin genezis blokkjába.) Ha azonban nem él valaki a rendelkezésre álló támogatással, vitathatóan hátrányos helyzetbe hozhatja társaságát a versenytársakkal szemben. Függetlenül attól, hogy a kedvezményezett mit gondol a szabályozás érdemeiről, mutatott rá az egyik iparági bennfentes.

Lehet, hogy még stratégia húzásnak is be lehet tudni ezt. „Minden befektetési alap azt mondja a startup vállalkozásának, hogy jelentkezzenek a bértámogatásra.” – nyilatkozta egy szilícium-völgyi befektető áprilisban.

Az SBA különböző ágazatok több mint 660 000 címzettjéről tett közzé adatokat. Mindegyik bejegyzés tartalmazta a pénzösszeget (a konkrét összegeket nem tették közzé, csak értéktartományt) és a bankok nevét, amely az egyes kölcsönöket kiadta.

A blokklánc-iparág bértámogatási programban résztvevői

A fent már említett vállalatok mellett bértámogatási segélyben részesült a Bittrex, az IOHK, a TokenSoft, a BTCMiner, a Messari, és a The Block is a teljessége igénye nélkül. A teljes listát itt tudod végigböngészni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.