Úgy tűnik a kriptoszektor ellenáll a koronavírus krízisnek

A mostani koronavírus krízis az egészségügy mellett a világgazdaságban is egyre nagyobb károkat okoz. Az Egyesült Államokban már több mint 17 millió ember vált munkanélkülivé, de Európában is sorra mennek tönkre a vállalkozások, és kerülnek az utcára az emberek. De most úgy tűnik, hogy a kriptoipar kívülálló ebben a tekintetben is, és egyelőre nagyon jól tűri a Covid-19 okozta támadásokat. De mivel magyarázható a kriptoszektor ellenállóképessége?

Amíg más szektor vállalkozásai sorra bocsátják el a munkavállalókat, addig a kriptotőzsdék mint a Coinbase, Kraken és Binance sorra hirdetik meg az állásajánlatokat, és a LinkedIn is tele van kriptocégekhez kötődő hirdetésekkel.

A kriptotőzsdék meglovagolják a munkaerőpiac hullámait

Habár a Bitcoin és a kriptovaluták árfolyamai lejjebb csúsztak a héten, a Kraken, Amerika egyik legnagyobb kriptovalutatőzsdéje ennek ellenére nagy toborzásba kezdett. A munkavállalói létszámot 10%-kal akarja növelni.

Hasonló sztori bontakozik ki a Binance háza táján is. A piaci kapitalizáció alapján a legnagyobb kriptotőzsde egy hét leforgása alatt egy új terméket, akvizíciót és partnerséget is bejelentett. A CoinMarketCap felvásárlása a cégnek 400 millió dolláros üzletet jelent.

A tőzsde szeretné továbbnövelni piaci jelenlétét a világban, ezért adatelemzőket, termékmenedzsereket, UX és UI dizájnereket keres – szinte bárhol a világon.

Nem meglepő, hogy szinte az összes pozíció otthoni munkavégzéssel van meghirdetve. De ez nem újdonság a Binancenél, korábban is hirdetett meg remote pozíciókat.

Földrajz és Covid-19: nincs határ a kriptoszektor előtt

Ma már senki sem kritizálja a Binance-t az otthoni munkavégzés miatt. Ma már nincs egyedül ezzel sem a szektorban, sem pedig az iparágon kívül.

A blokklánc és a kriptocégek már jó ideje be vannak rendezkedve arra, hogy a munkavállalóik úgy dolgoznak együtt, hogy helyileg szeparáltak.

Le tudták győzni a földrajzi távolság és az időzónák okozta akadályokat, és együttműködő, támogató csapatokat tudtak építeni, akik képesek komplex munkák leszállítására.

Mindig is egy remote munkavégzésű csapat voltunk,” magyarázta Sergey Nazarov, a SmartContract CEO-ja egy nyilatkozatban.

A Smart Contract startup fejleszti a decentralizált Chainlinket, és most is tucatnyi nyitott pozíciót hirdet a cég a honlapján. Nazarov szerint a jól kidolgozott otthoni munkavégzés szabályai és folyamatai a sikerük egyik kulcsa.

Először azért rendezkedtünk be az otthoni munkavégzésre, hogy biztosítsuk, hogy a legjobb embereket szedjük össze a világon a Chainlink fejlesztéséhez, függetlenül attól, hol vannak földrajzilag. Ez az egyedi eljárás most ebben a helyzet csak előnyünkre válik, hiszen a relatív teljesítményünket most még jobban növelni tudjuk.

Ez egyrészt abból származik, hogy az otthoni munkavégzéshez szokott csapat sokkal hatékonyabb az olyan vállalkozásokkal szemben, akik most először kényszerültek erre a munkavégzésre. Másodsorban pedig mivel nincsenek kriptós események, így minden idejüket a projektjük implementációjára fordíthatják.

linkedin

A kriptocégek megnövekedett keresletről és aktivitásról számoltak be

Nem Nazarov az egyetlen, aki megnövekedett aktivitásról számolt be. Pascal Gathier, aki a Ledger hardvertárca gyártó vezetője, arról beszélt, hogy az év első három hónapjában kétszámjegyű növekedést értek el az előző év azonos időszakához képest.

Érdekes volt látni, hogy mikor a Fed március 15-én meghirdette a 700 milliárd dolláros új monetáris segélycsomagot és visszavágta a kamatokat, hirtelen kilőtt a Ledger Nano X értékesítése.” számolt be róla Gathier.

Az iparág emellett visszatért ahhoz a bevált gyakorlathoz, hogy tőkét tokenek eladása által vonnak be.

Ilyen privát tokenértékesítést tartott a Keep Network is, ami egy Bitcoin – Ethereum átjárót fejleszt a két blokklánc között. Ők a beszámolójuk szerint a múlt héten 7.7 millió dollárnyi tőkét vontak be.

A CoinList, egy platform, ami tokenek értékesítésével foglalkozik, nemrégen rendezte meg a Solana aukcióját. A Solana aukciója volt az első aukció a koronavírus járvány kitörése óta, és nagyon jól ment. Összesen 1.76 millió dollárt húztak be. Több ilyen aukciót is terveznek a következő hetekben.

Az értékesítés is nagyon megugrott

Brian Norton, a MEW (MyEtherWallet), egy népszerű Ethereum tárca vezérigazgatója szerint nagyon megnövekedett a forgalmuk a Simplexen keresztül. A Simplex ügyfeleinek lehetővé teszi az egyszerű kriptóvásárlást bankkártyás fizetéssel.

Az elmúlt hetekben a MEW megduplázta a ‘vásárlás’ forgalmát a Simplexen keresztül. A megvásárolt ETH értéke egy átlagos hét kilencszerese volt“, magyarázta Norton.

A koronavírus kriptós áldozatai

Nem mindenki tudta ennyire jól kezelni a jelenleg kialakult helyzetet, vannak akik a mostani környezet áldozataivá váltak.

Az első áldozat a Factom lett. Ez a cég volt az első kriptós cégek egyike, amely ICO-t szervezett. Csütörtökön jelentették be, hogy csődeljárást kezdeményeztek ellenük.

A Factom 2015. augusztusában még 140.000 dollárnyi Bitcoint vont be kockázati tőkeként. Ez mai árfolyamon körülbelül 4 millió dollárt érne. Az sem mentette meg a céget, hogy az USA Energetika Minisztériuma a cég által fejlesztett blokkláncot használja a nemzeti áramhálózat védelmére. Sőt, a Homeland Security és a Bill Gates Alapítvány is használja a blokklánc termékét.

Arról is hallani lehetett már pletykákat, hogy a Bitcoin.com is elbocsátásokra készül. “A Bitcoin.com sokkal agilisebb gerilla csapat lesz,” nyilatkozta Roger Ver, a Bitcoin.com tulajdonosa egy YT videóban.

A kriptoszektor készül a koronavírus utáni időszakra

Összességében megállapíthatjuk, hogy a kriptovilág decentralizált természete felkészítette a cégeket, hogy megküzdjenek a mostani helyzettel.

A megugró digitális eszközértékesítés az elmúlt két hónapban arra késztette a tárcákat, tőzsdéket és egyéb infrastruktúra szolgáltatókat, hogy növeljék munkavállalóik létszámát.

Ha gyorsan átfutjuk a cryptocurrencyjobs.com oldalát, akkor láthatjuk, hogy a szektor legnagyobb cégei is sok pozíciót hirdetnek. A Brave, a Cardano-t fejlesztő IOHK és sok kis startup is hirdet állásokat.

Mindeközben a legtöbb kriptós esemény az online térbe költözött, rengeteg virtuális konferenciát jelentettek be az elmúlt időszakban.

A kriptós cégek tehát úgy tűnik, hogy felkészültek erre a mostani, nem szokványos szituációra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük