Viharos nyár vár a kriptovaluta kereskedőkre idén

A 2024-es év erőteljes kezdete miatt a bikák idén valaha még 100 000 dolláros bitcoin árfolyamot jósoltak. Azonban az áprilisi és júniusi kíméletlen eladási hullám miatt most már azon küzd a piac, hogy az árfolyam ne essen 60 000 dollár alá, ahogy a negyedév vége közeledik. 

Bitcoin árfolyam a héten

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Érkezik az APhone felhőalapú okostelefon airdropja, amely közvetlen hozzáférést biztosít több mint 500 Web3 alkalmazáshoz, játékhoz és DeFi-protokollhoz a Solana Saga telefon tulajdonosai számára. Az APhone bejelentése szerint azok, akik előrendelik a Chapter 2 készüléket, avagy a Solana második okostelefonját, személyre szabott szolgáltatásokban részesülnek majd. A telefont egyébként egy hónap alatt már 100 ezren előrendelték – annak ellenére, hogy a vállalat 2025 elejére tervezi a leszállítását.

A VanEck, a spot Bitcoin ETF-ek egyik első kibocsátója az Egyesült Államokban, új Solana ETF kérelmet nyújtott be. Matthew Sigel, a VanEck digitális eszközökkel kapcsolatos elemzések vezetője június 27-én az X-en jelentette be, hogy a cég benyújtotta a Solana ETF kérelmet az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez.

A világ második legnagyobb kriptotőzsdéje lett a Bybit, míg a legnagyobb kriptotőzsde, a Binance a korábbi szabályozási problémák miatt veszített némi piaci részesedést. Bybit a Coinbaset váltotta le, amely a világ második legnagyobb kriptovaluta tőzsdéje volt eddig a forgalom alapján.

Viharos hónapok előtt állnak a kriptovaluta kereskedők

A megszűnt Mt. Gox bitcoin-tőzsde bejelentette, hogy évekig tartó kétségbeesett várakozás után 2024 júliusától végre megkezdi a 2014-es hackertámadás során ellopott eszközök kifizetését az áldozatok részére.

A JPMorgan szerint ezek a disztribúciók jelentős eladásokhoz vezethetnek a piacon, rövid távú nyomást gyakorolva a BTC és más kriptovaluták árára.

A JPMorgan szakértői úgy becsülik, hogy sok korábbi Mt. Gox hitelező most kísértést érezhet arra, hogy gyorsan eladja újonnan visszaszerzett eszközeit. Egyes tulajdonosok közel 10 éve várnak erre a visszafizetésre. És ne feledjük. A Bitcoin ára ma sokkal magasabb, mint az Mt. Gox 2014-es csődje idején volt. Ez a dinamika most erős rövid távú eladási nyomást kelthet a piacon.

A JPMorgan elemzői azt jósolják, hogy ezek a potenciális júliusi eladások az egész kriptopiacot érinthetik. A felszámolások kezdeti hullámának elmúltával azonban már augusztusban érkezhet egy esetleges fellendülés.

Az Mt.Gox eladási nyomása mellett ráadásul több hasonló esemény is várat most magára.

Az FTX megkapta a bírósági jóváhagyást, hogy hitelezői dönthessenek arról, milyen formátumban kérik a kártérítést. John Dorsey csődbíró június 25-én jóváhagyta az FTX visszafizetési tervét, melyben a vállalat megkérdezné hitelezőit, hogy szívesebben kapnák-e meg a visszakapott pénzeszközeiket készpénzben – ahogyan azt az FTX jelenlegi felszámolási terve előírja – vagy kriptopénzben, jelenlegi árfolyamon.

És ha ez még nem lenne elég, Németország és az Egyesült Államok bűnüldöző szervei is éppen most szeretnének megszabadulni a Bitcoinjaiktól.

Véletlen lenne mindez? Vagy egy koordinált eladási hullám szemtanúi lehetünk most?

Erősödő hálózati fundamentumok – de jelenleg ez kevés lehet

Miközben a piac a legutóbbi zuhanás miatt pánikolt, a Bitcoin hálózat nagy befektetői csendben bevásároltak. Az IntoTheBlock adatai szerint a Bitcoin legnagyobb pénztárcái az utóbbi időben jelentős nettó beáramlást mutattak. Egy érdekes on-chain indikátor nyomon követi a kriptovaluta nettó mennyiségét, amely méri, hogy be- vagy kiáramlik a nagy befektetők pénztárcáiból a Bitcoin.

Az IntoTheBlock másik jelentése szerint jelenleg 1 010 777 olyan cím létezik, amely legalább egy Bitcoint tartalmaz. A blokklánc-elemző platform világított rá erre a jelentős mérföldkőre, amely az egyének és entitások Bitcoin-felhalmozásának növekvő trendje mellett valósult meg.

A bányászat oldaláról nézve az árfolyam esés kieső profitot jelent. A hashráta pedig valójában már a bányászok kapitulációjának állapotát tükrözi, a népszerű Hash Ribbons mérőszám szerint. A mutató a 30 napos mozgóátlagos hash ráta a 60 napos megfelelője alatt van. Ezt önmagában hagyományosan vételi jelzésként kezelik a kriptovaluta kereskedők.

A jelenlegi piac úgy tekinthető, ahol a kapituláció már a végéhez ér. Az utóbbi időben rohamosan csökken azoknak a bitcoinoknak a mennyisége, amelyeket a bányászok küldenek ki pénztárcájukból.

„Ahogy gyengül a bányászok eladási nyomása, és a teljes eladási mennyiségüket felszívják a vevők, akkor olyan helyzet alakulhat ki, hogy a felfelé ívelő trend újra folytatódhat.”

Bitcoin bányászok eladási nyomásaMég több fájdalom vár a Bitcoinra a harmadik negyedévben?

A bitcoin június 20-án csökkenő trendbe lépett – írja Markus Thielen a 10X Research-nél. Összesen tíz okot vázol fel, miért csökkenhet az árfolyam a közeljövőben 55 000 dollárra. Thielen megjegyezte, hogy sok trendkövető alap ugyanazokat a jeleket nézi, és hajlamos lehet rövid pozíciókra felhalmozni emiatt

Ugyanakkor az elnökválasztási vita Donald Trumpnak látszott kedvezni. Annak a Trumpnak, aki az utóbbi időben kifejezetten kripto- és bitcoin-pártiként lépett fel. Thielen azt sugallta, hogy Biden elnök gyenge teljesítménye megnövelte annak esélyét, hogy a demokrata párti jelöltet lecseréljék – akit már lehet nem lesz olyan könnyű legyőzni.

Thielen a szezonalitásra is emlékeztetett. A harmadik negyedév volt korábban mindig a leggyengébb. Az elmúlt 13 év átlagos hozama mindössze 5 százalék volt. Ez a 60% feletti átlagos hozamokhoz képest, amely a második és a negyedik negyedévben egyaránt tapasztalható szokott lenni – elenyésző.

Duplacsúcs a Bitcoin árfolyam grafikonján

A heti és havi grafikon mutatói ráadásul szélesebb körű korrekciót is jeleznek. A heti RSI március elején érte el a csúcsot, és annak ellenére esett, hogy a Bitcoin 60 000 dollár felett tudott maradni. A havi sztochasztikus RSI hasonlít a korábbi több hónapos csúcsoknál tapasztalható mozgáshoz, például ami 2018 januárjában és 2021 májusában volt tapasztalható.

Javuló inflációs adatok, de nem eléggé?

A Fed preferált inflációs mérőszámaként ismert Personal Consumption Expenditures (PCE) – a személyes fogyasztási cikkekre fordított kiadásokat tömörítő index legfrissebb adata mindenhol megfelelt a várakozásoknak.

A mag PCE éves szinten 2,6%-kal a legalacsonyabb értéket mutatta 2021 márciusa óta.

„A PCE adatok a várakozásoknak megfelelően csökkenő tendenciát mutatnak. A személyes jövedelem valamivel magasabb a vártnál, de még nem elég” – írta a népszerű elemző, Skew.

Míg a Bitcoin és az altcoinok alig mozogtak a PCE számaira reagálva, Skew megjegyezte, hogy a csökkenő kiskereskedelmi eladások potenciálisan a volatilitás katalizátorai lehetnek a jövőben.

„Az amerikai piac továbbra is a szeptemberi kamatcsökkentésre és az árazásra fog összpontosítani. A kriptoval kapcsolatos ellenszél elég egyértelmű volt eddig, de lehet nem tart örökké.”

Problémás a támasz alatti árfolyam

A BTC ártámogatása megkérdőjeleződött. Magát a Bitcoint tekintve a kriptovaluta kereskedők kevés változást tapasztaltak a piaci környezetben.

„A Bitcoin napi grafikonján a bikapiaci zászló teteje alatt zárt, így továbbra is konszolidációra van ítélve a mintán belül” – mondta a népszerű kereskedő és elemző, Rekt Capital X követőinek egy magyarázó diagram mellett.

Bitcoin napi árfolyam grafikon

BTC/USD diagram. Forrás: Rekt Capital/X