6 hete nem ugrott ekkorát a kriptopénzek árfolyama

Péntek reggel több, mint 10%-ot emelkedett a bitcoin árfolyama átlépve a 20 ezer dolláros pszichológiai határt. Ezzel együtt a főbb kriptovaluták és a részvénypiac is felpattant utalva arra, hogy a befektetők reménykednek abban, hogy kezd csillapodni a piaci bizonytalanság.

Lehetséges, hogy a kockázati eszközök, többek között a kriptovaluták is a lassuló inflációs várakozásokból és a jövő évi potenciális monetáris lazításból merítettek erőt.

10%-ot emelkedett a bitcoin árfolyama átlépve a 20 ezer dolláros pszichológiai határt

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A Binance kriptotőzsde felfüggesztette az USDC stabilcoin támogatását. A Binance hétfőn közölte, hogy az USDC, Pax Dollar (USDP) és TrueUSD (TUSD) stabilcoinokban tartott befektetéseket szeptember 29-én BUSD-re konvertálja. Azoknak az ügyfeleknek pedig, akik ezeket a tokeneket a tőzsdére utalják, az említett dátum után automatikusan a Binance stabilcoinjába konvertálják majd. Ugyanakkor a Binance-ről történő kiutalás során USDC-ben, USDP-ben vagy TUSD-ben denominált pénzt is ki tudnak majd venni.

Az Mt. Gox, az egykoron legnagyobb Bitcoin-tőzsde, amely váratlanul csődbe ment, újfent borzolja a kedélyeket. A befuccsolt platform botránya az évek múltán sem hagyott alább, sőt, egyre jobban felbőszíti a károsultakat. A napokban például a kriptotőzsdéhez kapcsolható egyik tárcát reaktiválták és 5000 Bitcoin értékben egy tranzakciót is lebonyolítottak vele.

25 ezer dollárig emelkedhet a bitcoin

A BTC/USD több mint 3000 dollárral emelkedett péntek reggel pár óra alatt, ami augusztus 26-a óta a legmagasabb árfolyamszintnek számít.

Hetekig tartó, egymást követő lefelé mozdulásokkal tarkított árfolyam mozgás után a Bitcoin végül megadta a bikáknak, amit akartak.

A népszerű kereskedő, az Il Capo of Crypto ezt csak annyiban foglalta össze, hogy:

„Nagyon gyengék itt a medvék”

A Bitcoin számára kulcsfontosságú volt a 20 000 dollár alatti eső trend megfordítása. Mivel most erre végre sorkerült, a következő lépés már a 23-25 ezer dolláros szint lehet.

A gyors emelkedés azonban sokakat ütött ki a pesszimista pozícióból. A Coinglass blokklánc elemzőcég által nyomon követett Bitcoin likvidációk pénteken elérték a 160 millió dollárt. Mindeközben az egész kriptopénz piacon több, mint 200 millió dollárnyi short pozíció került idő előtt lezárásra a gyors emelkedés miatt. Legutoljára augusztus elején láthattunk ilyet, hogy a shortolókat ekkora mértékben mosták le a színről és ilyen gyorsan emelkedett volna a kriptopénzek árfolyama.

Bitcoin likvidációk pénteken elérték a 160 millió dollárt

Tesztelik a dollárt

A korábban húszéves csúcson tetőző amerikai dollárindex (DXY) úgy tűnik lefelé vette az irányt. A hónapok óta meredeken emelkedő index a többi nagy devizához képest erősödött hihetetlen magasságokba. A héten azonban a 110 pontos maximumától már 1,5 százalékponttal lejjebb járt.

107,70 pontnál van az 50%-os Fibonacci támasz szint az utolsó nekirugaszkodás óta. Ez az a szint most, amely vagy a következő mélypont lesz a folyamatos parabolikus expanzióhoz képest, vagy ha alá esünk, azt jelzi, hogy a dollár emelkedő trendje veszíthet végre a lendületéből.

107,70 pontnál van az 50%-os Fibonacci támasz szint az utolsó nekirugaszkodás ót

Az elemzők pedig gyakran érvelnek azzal, hogy a kriptopénzek árfolyama a DXY mozgásán múlik. Bár a mutató továbbra is kiszámíthatatlan, mivel a Federal Reserve döntései szerint rángatják a kereskedők az árfolyamot.

A bálnák a piac alja ellen védik magukat, ha letörne a kriptopénzek árfolyama

Mivel a BTC/USD június vége óta elérte a legalacsonyabb szintet a múlt héten, a bálnák is reagáltak.

A bálnák a piac alja ellen védik magukat

A CryptoQuant elemzője a szeptember 7-én közzétett piaci frissítésében az azonnali tőzsdék és a származékos platformok közötti tranzakciók havi átlagos számának jelentős növekedését jelezte.

A bálnák fedezik veszteségeiket a derivatív piacokon, és pénzeszközöket utalnak át határidős pozíciókra az azonnali piacokról.

Ez a viselkedés a lokális aljakra jellemző. Vagyis ekkor szokott a spot tőzsdékről derivatív tőzsdékre áramolni a tőke a mozgóátlagok mozgása alapján.

A jelenség pedig már a legutóbbi bitcoin áresés előtt is elkezdődött.

Ezek alapján az a feltételezés, hogy a bálnák a Bitcoint származékos tőzsdén helyezik el, hogy határidős long pozíciókat nyissanak. Ahhoz hogy ezeket az árfolyam emelkedésre fogadó ügyleteket meg tudják védeni az azonnali piacról szereznek bitcoinokat. Így pedig lokális mélypontot képeznek.

a Whalemap felfedezett egy 5000 BTC összegű tranzakciót

Eközben a Whalemap felfedezett egy 5000 BTC összegű tranzakciót. A bálna tárcájában 2013 karácsonya óta szunnyadt ez a tetemes méretű bitcoin készlet, amit most óriási 95 millió dolláros nyereséggel adott el a tulajdonosa.

A Whalemap emellett megismételte a blokkláncon belül is látható kulcsfontosságú támasz szinteket. Ezek voltak azok az árfolyamok, amelyek mentén a múltban nagy volumenű felhalmozások történtek. Amire most figyelni kell az a 19 000, 16 000 és 13 000 dollár, ezeken az árfolyam szinteken mozoghat a bitcoin sokat, ha letörik az emelkedő trend.

Talán jövő nyáron már minden jobb lesz és felfelé indulhat a kriptopénzek árfolyama

Egy csütörtöki konferencián Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke azt mondta: most kell cselekedni – egyenesen és határozottan, megismételve elkötelezettségét az infláció elleni harcban. Idén a monetáris politikai szigorítások felforgatták a kockázati eszközök, köztük a kriptovaluták piacát, a könnyen elérhető tőke elillanása ugyanis jelentős pénzkivonásokhoz vezetett ebben a szektorban.

Az előretekintő piacok azonban a vezető mutatókra összpontosítottak. Ezek azt jelezték, hogy a makacsul magas infláció le fog hűlni a következő hónapokban, ezzel pedig majd csökken a folyamatos gyorstüzelő módban álló FED szigorítása is.

Példul a globális konténeres fuvardíjak a hét elején már 16 havi mélypontra süllyedtek, ezzel közel felére csökkenve a 2021-es csúcshoz képest, ami a legközvetlenebb jele az ellátási láncra nehezedő nyomás enyhülésének.

A FED ebben az évben már 225 bázisponttal (bp) emelt kamatot, és ettől a hónaptól kezdődően havi 95 milliárd dolláros ütemben csökkenti tovább a mérlegét. A határidős ügyletek azt mutatták, hogy a jegybank novemberben 50 bázisponttal, decemberben pedig 25 bázisponttal emelheti a kamatot, így az év végén 3,75% és 4% közötti irányadó kamatláb lesz az Egyesült Államokban.

Az alacsonyabb inflációt jelző vezető mutatók mellett az Európai Központi Bank csütörtöki 75 bázispontos kamatemelésére vonatkozó döntése jelentős bizonytalanságot szüntetett meg a piacról. A bizonytalanság csökkenése pedig kéz a kézben együtt jár a kockázatos eszközök iránti érdeklődés megindulásával.

a globális konténeres fuvardíjak a hét elején már 16 havi mélypontra süllyedtek, ezzel közel felére csökkenve a 2021-es csúcshoz képest, ami a legközvetlenebb jele az ellátási láncra nehezedő nyomás enyhülésének

James Knightley, az ING vezető nemzetközi közgazdásza a piaci frissítésben már azzal számol, hogy jövő júniusban kezdődhet is a kamatcsökkentési periódus és 2023 második felében további lazítást várnak.

“A recessziós erők erősödésével arra számítanak, hogy az infláció viszonylag gyorsan csökkenni fog jövőre, köszönhetően a szélesebb értelemben vett alacsonyabb benzináraknak, a gyengébb bérnyomásnak és a csökkenő ráfordítási költségeknek, valamint a csökkenő lakásáraknak, amelyek lenyomják a fogyasztói árak inflációjának bérleti komponenseit” – tette hozzá Knightley.

Altcoin hírek

Megkezdődött a visszaszámlálás az Ethereum Mergehez

Az Ethereum blokklánc összeolvadása hivatalosan is megkezdődött, és valószínűleg valamikor szeptember 13-16. között fog lezárulni. A Bellatrix upgrade – a hálózat utolsó ‘hard forkja’ a Merge előtt – kedden aktiválódott. Ez az Ethereum régóta várt átállásának kezdetét jelzi a proof-of-work (PoW) rendszerről a proof-of-stake (PoS) rendszerre.

Az Ethereum mindeközben már 80 napja vezeti a piacot, főként a „The Merge”-hypetól vezérelve. Ez a hype azonban még ebben a hónapban véget érhet, ami jelentős hatással lehet a kriptopiac egészére nézve. Ha lecseng az eufória vagy az összeolvadás körül komolyabb probléma adódik, az keményen rányomhatja a bélyegét az ETH árfolyamára a közeljövőben.

Megkezdődött a visszaszámlálás az Ethereum Mergehez


Szombaton újra jelentkezik a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre.

A BitcoinBázis újabb közösségi média platformon érhető el, csatlakozzatok hozzánk a Discordon!