Hedera Hashgraph – úton a világ leggyorsabb blokklánc platformja felé

A Hedera Hashgraph egy platform, amely a blokklánc egy gyorsabb és biztonságosabb alternatívája lehet. A megoldást 2016-ban találta fel Leemon Baird, és ez is megosztott főkönyvi technológiára épül. Mivel gyorsabban és alacsonyabb költségeken képes a tranzakciók feldolgozását végrehajtani mint a blokklánc, a Hedera Hashgraph egy kiváló mikrofizetési rendszerré fejlődhet.

A legtöbb blokklánc alapú projekt esetében a verifikációs eljárás a bányászatra épül, ami egy nagyon energia intenzív folyamat, ugyanis a számítógépeknek nagyon bonyolult számítási műveleteket kell elvégezni a tranzakció validálásához. Túl tud lépni a Hedera Hashgraph ezen a problémán, és egy teljesen új struktúrára helyezni a megoldást?

Mi az a Hedera Hashgraph?

A Hedera Hashgraph nem blokklánc, pedig mégis blokkok láncából épül fel. A legjobban egy gráfra lehetne hasonlítani, ahol a tranzakciók verifikációjának a sebessége annál gyorsabb minél több tranzakciót adnak hozzá a hálózathoz. A megoldás a nevét a technológiája alapján kapta. Ez a DAG, ami a Directed Acyclic Graph rövidítése.

Ez a technológia teszi lehetővé, hogy a Hedera Hashraph több mint 100.000 tranzakciót dolgozzon fel másodpercként, amivel egyúttal a VISA és Mastercard versenytársává emelkedhet.

Jelenleg a Hedera több mint 1.5 millió tranzakciót dolgoz fel naponta, amellyel túllépi az Ethereum teljesítményét is a napi tranzakció darabszám alapján. Ezzel az áteresztőképessége ötször nagyobb a Bitcoint működtető blokkláncnál.

Hogyan működik a Hedera Hashgraph?

A 39 legnagyobb, legmegbízhatóbb multinacionális nagyvállalat képviselőiből álló tanács fogja irányítani a platformot és azt a szoftvert, amely több millió node-on fog futni világszerte.

Ahhoz, hogy elérjék a tagok a konszenzust, a bányászat helyett a node-ok a Hashgrap-on “pletykálnak egymás között”, azaz összehasonlítják a hálózati bejegyzéseket a tranzakció történetében.
A node-ok pletykálkodása alatt ők kiválasztanak néhány “híres tanút”. Minden egyes tanú valójában egy esemény vagy egy tranzakció, és attól válnak híressé, mert már a folyamat elején kommunikálják azokat a node-ok egymás között. A kiválasztott node-ok aztán összehasonlítják a pletyka tárgyát a híres tanúkról a node-ok többségével.

Tehát nem csinálnak mást a node-ok csak beszélgetnek, miközben minden node hozzátesz egy kis információt, és a végére egy teljes történet lesz. Ezt a történetet nevezik Hashgraph-nak. Ez olyan mértékű információmennyiséget biztosít, hogy a végén a konszenzus ingyenessé válik. A cél az, hogy elérjenek egy olyan pontot, ahol két node nagy megbízhatósággal előre meg tudja mondani egy harmadik node döntést – vagy a szavazás kimenetelét. Ugyanis ez a két node is arra a konklúzióra jutott mint a harmadik node a több szakaszból álló folyamat során feldolgozott információ alapján,” foglalta össze Leemon Baird.

A jövőbeli célok között szerepel, hogy a Hedera mainnet node-jai engedélyek nélkül működjenek, amivel lehetővé válik, hogy több személy csatlakozzon be a tranzakciók validálási folyamatába, és még jobban védetté tegyék a hálózatot a támadásokkal szemben.

A Hedera 4 fő szolgáltatása

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a Hashgraph hálózata 4 fő komponensből vagy szolgáltatásból áll, amelyek közösen teszik lehetővé az érték továbbítását, az okosszerződések létrehozását és végrehajtását, a fájlok továbbítását, stb. Ezek a következők:

HBAR: ez egy kriptovaluta, amelyet felhasználnak az alacsony díjjal, és magas személyre szabhatósággal rendelkező tranzakciók feldolgozásához a Hederán.
Okosszerződések: lehetővé teszik a logikák automatikus végrehajtását és decentralizált alkalmazások építését, amelyek többféle felhasználási módot is kiszolgálnak.
Fájlszolgáltatás: redundáns és megosztott fájlt megosztó, amely nagyfokú kontrollt biztosít, mint a módosítás és törlés.
Konszenzus szolgáltatás: gyors, igazságos és biztonságos konszenzus elérése bármilyen alkalmazásban, amelynek működése bizalmat igényel

Miben különbözik a Hedera Hashgraph a blokklánctól?

A fő különbség a Hedera Hashgraph és a többi blokklánc alapú platform között, hogy a Hedera nem igényel magas számítási igényű proof of work-ot.

A Hedera Hashgraph előnyei

A Hedera Hashgraph azzal büszkélkedik, hogy ő adja a legmagasabb fokú biztonságot még akkor is, ha rosszindulatú szereplők jelen vannak a hálózatban. Ezt az aBFT (asynchronous byzantine fault tolerance) rendszer biztosítja, amelyet a node-ok alkalmaznak.

A megoldás gyorsabb mint a Bitcoin vagy Ethereum blokklánc, ugyanis a tranzakciók párhuzamos feldolgozását is lehetővé teszi, nem csak egymás után. A tranzakció kiküldése és a hálózat által a validálása (100%-os biztonsággal) csak néhány másodpercet vesz igénybe.
A Hedera Hashgraph platformja is támogatja ugyanazt az objektum orientált programozási nyelvet, mint amit az Ethereum is használ. Ez a Solidity programnyelv gyakran használt az okosszerződések fejlesztése esetében is. Az okosszerződések támogatása által a platform lehetővé teszi a decentralizált alkalmazások építését is, amelyet több felhasználási esetre is alkalmazhatnak, ilyen lehet a játékok készítése, DeFi termékek, digitális identitás, és a többi felhasználási terület.

Hatalmas előnye, hogy ezeket a szolgáltatásokat nagyon alacsony díjakkal és gyors feldolgozással teszik lehetővé. A tranzakciók díja kevesebb mint egy cent, és a végrehajtásuk pedig csak néhány másodperc. Összehasonlításképpen a Bitcoin tranzakciók jóváhagyása 10 percet is igénybe vehet, és az átlagos tranzakciós díj több mint 1 dollár.

A Hedera Hashgraph hátránya

A legtöbb kriptovalutával ellentétben a Hedera Hashgraph nem nyílt forráskódú. A technológiát szabadalom védi, így a fejlesztők nem forkolhatják a protokollt, és nem hozhatnak létre publikus verziókat. Tudjuk jól, hogy a Bitcoint is jó párszor forkolták már, így született meg a Bitcoin Cash (BCH), és később a Bitcoin Cash forkolásával jött létre a Bitcoin SV (BSV).

A Swirlds, a platform mögött álló vállalkozás, azt állítja, hogy az algoritmus azért szabadalmaztatott, hogy megakadályozza a hálózati hatás elvesztését, amely biztosítja, hogy a növekvő felhasználói bázis növeli az hashgraph értékét. Mivel egy fork kettébonthatja a közösséget és a felhasználói bázist, ezért a szabadalom bejegyzésével csökkentette a vállalat ezt a kockázatot.

Emellet az is kérdéses, hogy mindössze a 39 tagból álló konszenzustanács tudja-e biztosítani a Hedera Hashgraph decentralizáltságát, ami a blokkláncok egyik legnagyobb előnye. Mivel mindegyik tanácstag iparági kiválóság magas reputációval, ezért eléggé valószínűtlen, hogy ők bármi olyat tennének, amely nem a hálózat érdeke, és nem a siker felé vezető utat jelentené.

Mi a Hedera Hashgraph célja?

2018-ban a Hedera Hashgraphs 120 millió dollárt gyűjtött a token eladások után. A pénzt arra használják fel, hogy a saját kriptovalutájuk mint szolgáltatás támogassa a mikrofizetéseket. Ezenkívül fejlesszenek egy fájlmegosztót megosztott fájlszolgáltatók formájában, amit az alkalmazások használhatnak, és lehetővé tegyék az okosszerződések működését.

A társaság 2019-ben indította el a mainnet hálózatát. Azóta a Hashgraph hónapról-hónapra erősödik, és az az állításuk, hogy képesek támogatni 10.000 tranzakció másodpercenkénti feldolgozását is pontosnak tűnik a HBAR tokenek esetében. Most azonban a hálózat teljesítménye 10 tranzakció per másodperc sebességre van leredukálva annak érdekében, hogy támogatni tudják az okosszerződéseket is. Ez a teljesítmény nagyjából megegyezik az Ethereum és más okosszerződéseket támogató blokkláncok teljesítményével.
A platformot működtető társaság azonban már jelezte, hogy fokozatosan növelik a teljesítményt a következő időszakban. Addig azonban még kérdéses, hogy a mostani beállításokkal hogyan tudja feldolgozni azt a jelentős terhelést, amit a népszerű dApp-ok okoznak más hálózatokon. Voltak ugyanis olyan időszakok, amikor az Ethereum vagy EOS hálózata is belerogyott a hatalmas terhelésbe.

Ezidáig a Hedera eredményeit nem igazán tudja tükrözni a tokenje árfolyama. A HBAR tokent 0.36 dollár árfolyamon bocsátották ki, azonban nagyon gyorsan beesett az ára 0.03 dollárra. Az eredeti kibocsátási ár egy tizedén kereskedtek vele az elmúlt két évben.

Hedera Hashgraph

Hedera Hashgraph partnerségei

Az ICO óta, ami már több mint három évvel ezelőtt volt, a Hedera Hashgraph több fontos partnerséget és munkakapcsolatot is létesített többféle intézménnyel és iparágban. Partnerei között találjuk: Boeing, LG, IBM, és University College London (UCL).

2020 februárjában a Hedera Hashgrap irányítói tanácsába bekerült a Google is, ezidáig a legnagyobb partnerük. Az egyezség alapján a Google futtatja a Hedera hálózat node-jait, és segíti a társaságot is a konszenzustanács irányításában.

Mely vállalatok építettek már terméket a platformon?
📈 TrakInvest – virtuális kereskedési platform.
💊 Acoer – szoftverfejlesztő cég, amelynek fő fókusza az egészségügyi ipar.
🚜 Agryo – egy mezőgazdasági hitelezési platform, amely decentralizált adatvezérelt előrejelző modellt is épít.
💰 Carbon – ők építették az első stabilcoint a Hederán.
🏬 AdsDax — egy gyors és igazságos hirdetési piactér a Hederán.

A Hedera Hashgraph jövője

A Hedera Hashgraph megkezdte az útját, hogy a világ leggyorsabb blokkláncává váljon. Hasonló rendszert épít mint az IOTA és a Tron, és az a hálózat akar lenni, ahol a decentralizált projekteket építik.

Azonban nagyon szoros a verseny.

Jelenleg több mint 1000 kriptovaluta létezik különféle blokkláncokon. A Hedera Hashgraph mellett nagyon sok projekt fut erős számokkal és népszerű termékekkel.

A Hedera Hashgraph és a többi új projektnek gyorsan kell skálázható és jobb megoldásokat kínálni, ha le akarják győzni az Ethereumot és a többi nagy szereplőt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük