A bitcoint felhalmozó altcoin

Márciusi csúcson a bitcoin árfolyama, miután kiderült egy altcoin mögötti szervezet 1 milliárd dolláros bitcoin vásárlási terve nem volt mellébeszélés – a Terra valóban elkezdett vásárolni.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Bitcoin szabályozás a világ körül

Florida, az Amerikai Egyesült Államok “legkriptobarátabb” térségeként számontartott állama, újabb rendeletek bevezetésével kedvez a kriptóban érdekelt vállalatoknak. A terület kormányzója, Ron DeSantis elhintette egy digitális dollárra vonatkozó tervezet koncepcióját is.

Az Egyesült Királyság ismét a kriptocégeket ostromolja. A Reklámszabvány-hatóság (ASA) több mint 50 kriptóval foglalkozó vállalatot, többek között a Coinbaset és az eTorot is arra figyelmeztette, hogy ne bátorítsák az embereket a digitális eszközök vásárlására azok ugyanis túl kockázatosak. A Bank of England kormányzója, Andrew Bailey nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a digitális eszközöknek „nincs belső értékük”, és az ezekbe fektető személyeknek készen kell állniuk arra, hogy összes vagyonukat elveszíthetik. Mindezt tovább fokozta Nikhil Rathi, a Brit Pénzügyi Felügyelet (FCA) vezérigazgatója is, aki szerint a kriptovaluta kizárólag bűncselekmények melegágya, és azt javasolta, hogy a brit kormány még véletlenül se kompenzálja az eszközbe fektetőket veszteség esetén.

Malajzia Kommunikációs és Multimédia Minisztériumának miniszterhelyettese hétfőn azt mondta a parlamentben, hogy az országnak fontolóra kellene vennie a bitcoinhoz hasonló kriptovaluták törvényes fizetőeszközként való elfogadását. Megpróbálják megvizsgálni, hogyan legalizálhatná az ország a kriptovalutákat, hogy növelhessék a fiatalok körében a kriptovaluták elterjedését.

Meglepő döntést hozott Thaiföld. Április elsejétől a dél-kelet ázsiai ország megtiltja a digitális eszközök használatát áruk és szolgáltatások fizetőeszközeként. Az egzotikus ország már többször kijelentette, vizsgálja a kriptovaluták fizetőeszközként történő elfogadásának lehetőségét. Ennek szöges ellentéte mellett döntött azonban az ország a héten, ugyanis betiltotta a virtuális valutákat, mint fizetési eszközöket. Thaiföld arra figyelmeztetett, hogy ezek veszélyeztethetik a pénzügyi rendszerét és gazdaságát.

Érdekes felmérést tett közzé nemrég a Fast Private Jet, a világ egyik legnagyobb repülőgép-kölcsönző vállalata. A felmérésben a cég azokat a kripto-barát városokat vizsgálta, ahol a legtöbb boltban, moziban, étteremben fogadják el a kriptovalutákat fizetőeszközként.

A bitcoin árfolyam havi csúcson áll

A bitcoin árfolyama a hónap eleje óta először ismét a 45 ezer dolláros szint fölé emelkedett. Az európai tőzsdék továbbra is küszködnek, bár azért egyre több makrogazdasági aggály is eltűnni látszik és ez az amerikai piacokon látszik is. Nincsenek már covid lezárások és az orosz-ukrán háború is úgy alakul (egyelőre) ahogy az az első napok után várható volt: azaz az Egyesült Államok nem avatkozik be közvetlenül a háborúba. A BTC emelkedő ára a megugrott infláció és az emelkedő kamatlábak közepette érkezett. 2022 folyamán ugyanis akár hét kamatemelkedéssel is kalkulál a FED, hogy csillapítsa az inflációt.

Az optimizmus megtette hatását a kriptopiacokon is.

A Bitcoin továbbra is helyi csúcsokat jegyez. A hónap eleje óta először haladta meg a 45 000 dollárt az árfolyam.

Ehhez a héten több egymást követő hetek óta nem látott csúcsot állított fel a bitcoin. A tegnapi csúcs valamivel több, mint 43 000 dollár volt. A következő órákban rövid időre visszahúzódott, de röviddel ezután ismét támadólag lépett fel.

a BTC március 2. óta először lépte át 44 000 dollárt

Ezúttal a BTC március 2. óta először lépte át 44 000 dollárt, és utána meg sem állt 45 ezerig. Így piaci kapitalizációja 835 milliárd dollárra nőtt. Az altcoinokkal szembeni dominanciája pedig 42% körüli.

Minden bitcoin elhagyja a tőzsdéket

Az utóbbi hét árfolyam emelkedése akár újabb bitcoin bullrun közeledését is jelezheti optimista forgatókönyvek szerint. A Santiment blokklánc elemző cég szerint a tőzsdéken szabadon elérhető érmék száma évek óta nem volt ilyen alacsony.

A tőzsdéken lévő kínálat aránya továbbra is erősen csökken, 2018 decembere óta a legalacsonyabb szinten áll jelenleg. Ezeken a tőzsdei tárcákon 13,5%-kal kevesebb a BTC, mint mindössze 2 hónappal ezelőtt. Ez egyben az is jelenti 1,6%-kal csökkent a teljes bitcoin kínálat.

Minden bitcoin elhagyja a tőzsdéket

Kitörés a háromszögből

Március 24-én emelkedő hangulat jelent meg a kriptovaluta ökoszisztémájában, mivel több napos pozitív irányú lépegetések után a Bitcoin végre 44 000 dollár fölé emelkedett.

Kitörés a háromszögből

Egy pillantás a heti diagramra azt mutatja, hogy 44 ezer dollár átlépése kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy az árfolyam kitörjön a növekvő háromszögből. A piaci elemző Rekt szerint azonban a kitöréssel vigyázni kell. Míg a gyors felfelé ívelés miatt sokan a bikapiaci trend feltételeinek visszatérését hirdetik, a Rekt Capital figyelmeztetett, hogy az alakzat elhagyásának megszilárdulásához és a trend folytatódásához nem elég a gyertya kanócának kilógni, de a heti záró árfolyamnak is 44 ezer dollár felett kell lennie.

A Rekt Capital rávilágított ugyanis, hogy korábban is előfordultak hasonló kitörések (narancssárga körök) azok azonban még nem tudták kitörni az árfolyamot a csatornából.

korábban is előfordultak hasonló kitörések (narancssárga körök) azok azonban még nem tudták kitörni az árfolyamot a csatornából

A BTC-vel most szembesülő ellenállás jelentőségére Sheldon the Sniper kriptokereskedő is rámutatott, aki kiemelte a 44 000 és 46 000 dollár közötti zónát. Ez a zóna kiemelten fontos a bikák számára, ha az erő megmarad a trendben, rövid visszahúzás után újabb kitörés következhet napokon belül.

Altcoin hírek

Ripple XRP

Kanadai és izraeli bankok partnerségre léptek a National Australia Bank (NAB) nevű ausztrál bankkal. A cél, hogy javítsák a fizetési rendszereik hatékonyságát. De nem is akárhogy, hanem a Ripple blokklánc hálózatának segítségével. A Ripple fizetési hálózata jelenleg már 55 országból támogat különféle pénzügyi szolgáltatókat és pénzintézeteket az On-Demand Liquidity nevű szolgáltatásával. Ez az XRP használatával biztosít likviditást a határokon átívelő tranzakciókhoz. A most csatlakozó három bank sokat vár a Ripple hálózatának használatától. Például, hogy a korábban akár 2 napig is tartó feldolgozási idő egy határon túli fizetés vonatkozásában percek alatt le fog majd bonyolódni.

A partnerség bejelentésekor az XRP éppen a kulcsellenállás szélén találja magát 0,85 dollárnál

A partnerség bejelentésekor az XRP éppen a kulcsellenállás szélén találja magát 0,85 dollárnál. Ha e szint fölé jut az XRP árfolyama, akkor tartós emelkedő trendbe kerülhet. A piaci hangulat továbbra is optimista, de érdemes óvatosan kereskedni, amikor az árfolyam éppen komoly ellenállás előtt áll.

A jelenlegi támasz szintje meglehetősen távolról 0,70 dollárnál található, és valószínűtlennek tűnik egyelőre, hogy az XRP erre a szintre csökkenjen a közeljövőben, tekintve, hogy a teljes piac emelkedik. Egy rövid visszalépés a kulcsfontosságú ellenállás alá teheti az árat, mielőtt a vásárlók megpróbálnák kitörni. Ettől függetlenül jó hete volt az XRP-nek, ára 5%-ot emelkedett az elmúlt napokban.

Bitcoint felhalmozó altcoin

A szingapúri székhelyű non-profit szervezet, a Luna Foundation Guard (LFG) azon döntése, hogy bitcoinban denominált tartalékot hoz létre az UST – Terra decentralizált stabilcoinja számára, igencsak pozitívan hatott a bitcoin árfolyamára.

A piaci pletyka szerint a Luna Foundation Guard a hét elején 125 millió dollár értékben vásárolt bitcoint, ezzel beváltva az egy hónappal korábbi ígéretét, hogy BTC-t vásárol azért, hogy UST stabilcoin részére további biztonsági tartalékot halmozzon fel.

125 millió dollár értékű USD tethert (USDT) a közelmúltban helyeztek el egy Gnosis biztonságos címről, amely állítólag a Terra tulajdonában volt, ami talán a vásárlás bizonyítéka lehet.

Anthony Pompliano szerint az alapítvány kitartó bitcoin vásárlóvá vált. Lassan 3 milliárd dollár értékű bitcoint vásároltak a Luna Foundation tartalékaiból. Kihasználják az összes bitcoin árfolyamesést a vásárlásoknál Pompliano szerint.

A Terra februárban bejelentette, hogy egymilliárd dollárt gyűjtöttek magán tokenértékesítéssel a bitcointartalék felépítésére. A vevők ráadásul négy éven át zárolják az érméket.

A Terra swap funkciója lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy mindig 1 dollár értékű Lunát (a Terra hálózat natív tokenjét) 1 UST-ra cseréljék, és fordítva. Az árfolyam rögzítő mechanizmus kifizetődő a bikafuttatások során, de ártalmas lehet egy piaci összeomlás során, amikor kevésbé ösztönöz a két érme bányászatára.

A bitcoin tartalék várhatóan bizonyos mértékig mérsékli ezt a kockázatot, mivel a legjobb kriptovaluta kevésbé korrelál a Terra ökoszisztémájával, és az UST-t bitcoinra válthatják amennyiben szükséges, hogy támogassák az UST árfolyamrögzítését.


Bitcoin Kebab

Szombaton újra jelentkezik a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre. A podcast legújabb adásának vendége Kalocsai Kornél, a Kripteus és a Blockchain Magyarország Egyesület alapítója. Szóba kerülnek a Blockchain Magyarország Egyesület alapításának körülményei is, hogyan szerették volna akkor Kornél és társai fellendíteni a magyar kriptopiacot, segíteni a helyi szabályozást és a Digitális Jólét Programot.