Bitcoin decentralizált tőzsde építését tervezi a Square

A Square Cash App egy nagyon népszerű alkalmazás azon felhasználók körében, akik egyszerűen akarnak Bitcoint venni vagy eladni. Köztudott, hogy a Square vezérigazgatója, Jack Dorsey imádata a kriptovaluták iránt határtalan. Éppen ezért a pénzügyi szolgáltató vállalat most újabb tervekkel állt elő azzal kapcsolatban, hogyan tudnának még fontosabb pozíciókat szerezni a kriptoszektorban. A múlt hónapban jelentette be Dorsey, hogy egy Bitcoinra fókuszáló szervezeti egységet hozott létre, amely a TBD névre hallgat. A legújabb bejelentés pedig, hogy Bitcoin decentralizált tőzsde építését tervezik.

A decentralizált tőzsdék (DEX) a kriptoipar egyik legfontosabb szereplői, elég csak az Ethereum blokkláncot támogató Uniswap tőzsdére vagy a Binance Smart Chain PancakeSwap-re gondolni. A Square kriptoszegmensre fókuszáló szervezeti egysége, a TBD most egy teljesen engedélymentes és decentralizált tőzsde építését tervezi a BTC-fiat valuta átváltásának megkönnyítése érdekében.

A Square és Twitter CEO, Dorsey a Twitteren posztolta a hírt:
Meghatároztuk a TBD irányvonalát: segítünk építeni egy nyílt platformot, amelyen létre akarunk hozni egy decentralizált tőzsdét a Bitcoin számára.”

A Coinbase és Binance tőzsdéktől eltérően, a DEX-ek felett nem áll egy centralizált szervezet sem, amely felügyelné a tokenek cseréjét, a felhasználók egymás között kereskednek. Azonban ma még nem tudsz fiat valutát használni egy DEX-en sem. Ez miatt egy fontos átjáró hiányzik a tradicionális pénzügyi szektor és kriptoszektor között.
A Square víziója szerint a Bitcoin DEX pont ezt a hiányt szeretné betölteni. Dorsey a Twitter tweetjében belinkelte a Mike Brock, a TBD vezetőjének a posztját, amely részletesen leírja a terveket, hogyan szeretnék megvalósítani a nyílt forráskódú DEX építését.

Mi hiszünk benne, hogy a Bitcoin lesz az internet natív valutája,” írta Brock. “Habár nagyon sok projekt dolgozik azon, hogy az internetet minél inkább decentralizálttá tegye, a mi fókuszunkban azonban egyértelműen a globális monetáris rendszer van. Van azonban még néhány részlet, ami hiányzik, és meg kell oldani.

A Square Bitcoin DEX építését tervezi

Brock is kiemeli a Cash App és Coinbase megoldásait mint a centralizált eljárások jó példái a fiat valutákkal való Bitcoin vásárláshoz, azonban hozzáteszi, hogy van egy pár hibájuk. A Square egy olyan szolgáltatást akar létrehozni, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy bármilyen Bitcoin tárcát feltölthessenek fiatvaluta átváltással, és ehhez ne kelljen igénybe venni semmilyen centralizált tőzsdét vagy szolgáltatást.

Dorsey maga is a Bitcoin maximalisták csoportjába tartozik, és a többi kriptovalutát nem tartja a Bitcoinnal egyenrangúnak. Így nem meglepetés, hogy a Square ezt a projekt is a Bitcoin infrastruktúrára építi. Brock megnevezte az RSK-t, a Bitcoin blokkláncon működő okosszerződés platformot mint potenciális opciót. Azonban az is hozzátette, hogy a puzzle néhány darabjához lehet szükség lesz más blokkláncokra is. “A teljeskörű szolgáltatás nyújtásához van néhány hiányosság, amely miatt azon gondolkodunk, hogy más láncokat is használnánk mint híd.

Brock megjegyezte, hogy a Bitcoin alapú Lightning Network megoldja a skálázhatóság problémáját a fizetések esetében. De ehhez hasonló infrastruktúrára van szükség a kriptoeszközök és a stabilcoinok cseréjére is. Egyelőre azonban még nincs pontos terv arra vonatkozóan, hogy mikor kezdi el a TBD a projekt implementációját. De legalább már kapizsgáljuk, hogy milyen terveken töri a fejét a Square a saját hardver tárca építése mellett, amit szintén a múlt hónapban jelentettek be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.