A blokklánc már a Big4 cégek számára is szépen hoz a konyhára

A Big4 cégek – Deloitte, PricewaterhouseCoopers (PwC), KPMG, and Ernst & Young (EY) – a legnagyobb könyvvizsgáló, adó -és menedzsment tanácsadó cégek közé tartoznak a világon. Ezek a cégek is meglátták a blokkláncban és a kriptovalutákban a potenciált, és elég hamar elkezdtek foglalkozni a témákkal.
Ez a négy cég is elkezdte beépíteni a technológia nyújtotta előnyöket a szolgáltatás portfóliójukba, és újabbnál-újabb blokkláncra épülő termékekkel jönnek elő az ügyfeleik részére vagy belső használatra.
Mai cikkünkben a Big4 cégek előrehaladását és fejlesztéséit tekintjük át a blokklánc és kriptovaluták szempontjából.

Big4

KPMG

Méret: 219,000+ munkavállaló (2019)
Éves árbevétel: $29.8 milliárd (2019)

Ha a KPMG egy blokklánc lenne, akkor Sam Wyner, a KPMG kriptoszárnyának a vezetője lenne az egyik legtermékenyebb bányásza. Jelenleg a new york-i home office-ból dolgozik mindenfajta blokklánchoz kapcsolódó problémákon.
Wyner és csapata által kínált szolgáltatások része a vállalat weboldala szerint a stratégiák megvalósítása, követelmények összegyűjtése, rendszerek integrációja és üzemeltetése, adatok menedzselése és kezelése, és természetesen platform auditok kivitelezése. De mit is jelent ez pontosan?

Wyner magyarázata szerint a munka két nagy kategóriába sorolható: blokklánc és kriptók.
Ha nagyvállalati blokkláncról beszélünk, akkor általában az ügyfelek keresnek meg bennünket, hogy van egy problémájuk, amire szerintük a blokklánc adhat megoldást. Mi pedig segítünk az ügyfeleinknek abban, hogy felépítsük hozzá az üzleti eseteket, értékeljük a különféle opciókat, és végül meghatározzuk, hogyan tudná ezt a blokklánc megvalósítani.”  Jó példája ennek az egészségügy, ahol a KPMG egy blokkláncra épülő rendszert épített, amely beazonosítja és nyomon követi a gyógyszereket és hozzávalókat a teljes ellátási láncon keresztül.

A második nagy kategória a kriptós munkák. “Itt többféle munkáról beszélünk. Vannak ügyfelek, akik az általános stratégiáról kérdeznek, vagy hogy milyen termékstratégia megközelítést kellene alkalmazni. Vannak, akiket a kockázatkezelés érdekel, másokat a pénzmosás elleni szabályozás, stb.” magyarázta Wyner.

Elmondása szerint a KPMG egyik legnagyobb érdeklődési területe a kriptovaluták letétkezelése. Miután a Comptroller of the Currency (OCC) igazgatója, Brian Brooks kijelentette, hogy a bankok a kriptovaluták letétkezelőjeként is működhetnek, Wyner szerint rengeteg nagy pénzügyi intézmény kereste meg a KPMG-t. “Azóta azon dolgozunk együtt az ügyfeleinkkel, hogyan tudnánk megoldani a témával kapcsolatos problémákat, mint az adatmenedzsment, biztonság, jogi megfelelés, stb.”

Wyner meglátása szerint a KPMG blokklánc üzletága számára most a legnagyobb potenciált a központi bankok által kibocsátott digitális valuták (CBDC) jelentik. “Úgy gondolom, hogy ennek hatalmas hatása lesz arra, hogy a vállalatok hogy tekintenek majd a blokklánc alapú digitális eszközökre úgy általánosságban, különösen igaz ez a nagy gazdaságokra.”

Big4

Ernst & Young (EY)

Méret: 284,000+ munkavállaló (2019)
Éves árbevétel: $36.4 milliárd (2019)

Paul Brody az EY globális innovációs vezetője a blokklánc területén. Alapvetően a csapatának a központja Palo Altóban van, a kaliforniai Szilícium-völgyben. De most ő maga egy walesi vidéki házban vészeli át a koronavírus okozta karantént.

Van egy jópár dolog, amire mi most nagyon fókuszálunk. Az első az üzleti alkalmazások. Segíteni akarunk az ügyfeleinknek abban, hogy hatékonyan működtessék a vállalatukat a blokklánc technológiára építve.
Ennek elősegítésére az EY lefejlesztette gy OpsChain-nek hívott platformot, amely segíti a vállalatokat a fizikai tokenek létrehozásában, átadásában, vásárlásában és eladásában. Ez például nagy segítséget nyújthat a Goldman Sachsnak abban, hogy megalkossák a saját stabilcoinjukat. “Emellett az OpsChain alkalmazásunk képes termékek nyomonkövetésére, és a blokklánc alapú beszerzésre is.”

Például a Kanadai Vérellátó Szolgálat az OpsChain alkalmazást használja arra, hogy számontartsa a véradókat. De ezt használja a Merck Animal Health a vakcinák nyomonkövetésére vagy az olaszországi Spinoza az élelmiszer nyomonkövetésére. Az EY másik platformja a Public Finance Manager, azaz PFM, amit kormányzatok és nemzetközi ügynökségek használnak arra, hogy a közszolgáltatást nyújtó alkalmazásokat menedzseljék.

A Blockchain Analyzer

Az EY egy harmadik fontos terméke a Blockchain Analyser, amely az audit, adózás, jogi megfelelés és biztonság területén használható fel. Ez az eszköz lehetővé teszi az auditoroknak, hogy nyomon kövessenek tranzakciókat, elemezzék a tranzakciótörténetet, adózási szabályokat rendeljenek blokklánc üzleti tranzakciókhoz, stb. “A célunk, hogy egy olyan eszköztárat építsünk, amely lehetővé teszi, hogy bármilyen adózási vagy szabályozási problémát megoldjunk, vagy választ adjunk bármilyen audit vagy jogi megfelelési kérdésre, amellyel találkozhatunk akkor, ha üzleti tranzakciókat hajtunk végre a blokkláncon,” összegezte Brody.

Van az EY-nak egy blokklánc tanácsadó és kutató-fejlesztő csapata is, amelyek olyan témákkal foglalkoznak mint a Baseline Protocol, Nightfall vagy Zero-Knowledge Proof technológia. Mindezek az eszközök lehetővé teszik az EY számára, hogy publikus blokkláncon dolgozzanak. Ez viszont nagyon megkülönbözteti őket a többi Big4 cégtől. “Elkötelezettek vagyunk annak érdekében, hogy skálázható üzleti alkalmazások építsünk a publikus Ethereum blokkláncon. Eddig mi vagyunk az egyetlen Big4 cég, akik a publikus blokkláncra fókuszálunk,” zárta gondolatát Brody.

Az EY foglalkozik a Quadriga CX üggyel is. Segítik a Qaudriga ügyfeleit abban, hogy visszakapják elvesztett pénzüket a bedőlt kriptotőzsde miatt. A tőzsde azután omlott össze, hogy Gerard Cotten vezérigazgató hirtelen meghalt a nászútján Indiában.

PwC

PricewaterhouseCoopers (PwC)

Méret: 276,005 munkavállaló (2019)
Éves árbevétel: $42.4 milliárd (2019)

Alex de Vries a PwC szenior tanácsadója és blokklánc szakértője Hollandiában. Elmondása szerint a cég már több mint két éve kísérletezik a blokklánc technológiával, több koncepció terméket is lefejlesztettek olyan vállalatok számára, akiket érdekel a blokklánc. Emellett nagyon sok tanácsot adtak olyan vállalatoknak, akiket érdekelt a blokklánc, de nem tudták hogyan kellene használni.

Azonban mára a szféra oda fejlődött, hogy nem elég csak az edukáció a blokklánc előnyeiről, a vállalatok már működő termékeket akarnak látni, amik segítik az üzletük működését. “Ma már nagyon sok cég kitalálta, hogyan is működik a technológia. Eddig azok, akik csak kísérletezgettek vele, most már véglegesítik a termékeiket, és üzembehelyezik a szolgáltatásokat. Ekkor kell nekik valaki, aki aztán leellenőrzi, hogy valóban jól is működik az, amit építettek. Az okosszerződések megmásíthatatlanok, és egy megváltoztathatlan hibát nehéz javítani, ha egyszer már élesítették a terméket. A PwC segíti az ilyen jellegű hibák elkerülését.”

Az okosszerződések auditálására a PwC idén partnerségre lépett egy svájci céggel, a ChainSecurity vállalattal. Idén júliusban ki is adták az első jelentésüket egy okosszerződés értékeléséről, amely egy több millió dolláros ingatlanprojekt tokenizált részvényeit menedzselte. A tájföldi Securities and Exchange Commission felügyelte az ügyletet. “Az elemzés kimutatott nagyon sok gyengeséget a technikai specifikáció alapján és programkódban is. Ezeket sikeresen javították mielőtt a projekt élesítése megtörtént volna,” magyarázta a PwC Svájc menedzsre Ralf Hofstetter.

deloitte magyar

Deloitte

Méret: 312,000+ munkavállaló (2019)
Éves árbevétel: $46.2 milliárd (2019)

Végül, de semmiképpen sem utolsósorban ott van a Deloitte – a Big Four legnagyobbika. A Deloitte UK blokklánc csapatát vezető Tyler Welmans elmondta, hogy a Deloitte mindent csinál. “A Deloitte az üzleti világ legtöbb részén tevékenykedik” – nyilatkozta. “Az elmúlt öt évben a mi feladatunk olyan képességek beágyazása volt, amelyek kapcsolódnak a blokklánchoz és a kripto eszközökhöz, valamint az állami és magán blokkláncok minden fajtájához, amik jelen vannak a piacon.

A Deloitte még a blokklánc integrációba is belefogott, lehetővé téve a luxemburgi alkalmazottak számára, hogy a menzai ebédjüket Bitcoinnal fizessék.

Szóval mit is csinál a Deloitte?

Az első a stratégiai tanácsadás. Az az üzlet, amikor megmondják más üzleteknek, hogy hogyan üzleteljenek a blokklánc segítségével. Welmans és csapata egy jól felszerelt szoftverbázist működtet, segítve az ügyfeleket a blokklánc projektek megvalósításában, valamint az integrációban és a karbantartásban. A „blokklánc egy dobozban” mobil demo platformja pedig oktatási szolgáltatást nyújt, amely bemutatja az ügyfeleknek a blokklánc varázsát.

A következő az adótanácsadás – a szokásos Big Four termék. “Olyan képességekkel rendelkezünk, amelyek segíthetnek a kriptoeszközökkel foglalkozó vállalatoknak a szabályok és előírások értelmezésében” – nyilatkozta Welmans. A vállalati akvizíciók során alkalmazott technikai átvilágítás, vagy a kriptográfiai vállalatok auditálása szintén a portfólió része.

Még mindig az oktatás kell

De Welmans szerepe legfőképpen még mindig az oktatás körül forog. “Megállapítottuk, hogy általánosságban még mindig nincs különösebben nagy megértés, ha összehasonlítjuk más technológiai trendekkel.

Welmans szerint azonban a szakemberek körében már jobban értik a technológiát mint pár évvel ezelőtt. A Deloitte azt is elismeri, hogy az ügyfelek oktatása részben arról szól, hogy „megtanítsák őket arra összpontosítani, hogy miként profitálhatnak a blokklánc használatából, ahelyett, hogy arra törekedjenek, hogy megpróbálják megérteni a blokklánc működésének minden technikai vagy kriptográfiai részletét”. „Végül is erre vannak a szakemberek” – tette hozzá.

Egy júniusi felmérésben a Deloitte megállapította, hogy a fejlett gazdaságok 1488 felsővezetőjének 55%-a a blokkláncot „kritikusnak és az öt legfontosabb stratégiai prioritásnak” tartotta. Ez 12%-os növekedést jelent 2018-hoz képest. A megkérdezettek 88%-a pedig azt gondolta, hogy „végül el fogja érni az általános elfogadást”. Ez a szám 4%-os növekedés 2018-hoz képest.

Az újabb startupok azok, amelyek „eleve zavaró tényezők, azaz diszruptív megközelítést alkalmaznak”, valószínűleg radikálisabb pénzügyi szolgáltatásokat próbálnak ki, például azokat, amelyek a decentralizált pénzügy (DeFi) égisze alatt működnek, foglalta össze Welmans. “Az innováció mértéke fenomenális.

A hagyományos pénzügyi szolgáltató intézmények számára azonban a DeFi még mindig túl kockázatos vállalkozás. “A jelenlegi DeFi ökoszisztémával járó kockázat mértéke nem elfogadható” – mondta Welmans. “Nem tartom valószínűnek, hogy a mainstream pénzintézetek a közeljövőben a DeFi-t felkarolják, pusztán a kockázat mértéke miatt.” Hozzátette: „Bár, amint a piac „kivasalja gyűrődéseit”, elkezdhetik megismerni a DeFi-t. De a nagyobb vállalatok továbbra is túlnyomórészt a vállalati blokkláncok iránt fognak érdeklődni, amelyek nagyobb ellenőrzést és jobb kockázatkezelést tesznek lehetővé.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük