Bukóban az antibitcoinista Warren Buffett befektetései

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Warren Buffett az egyik legismertebb és legszókimondóbb kritikusa a Bitcoinnak, aki már többször nyíltan bírálta a kriptoszektort. Most azonban Buffett befektetési társaságát is igencsak megtépázta a koronavírus okozta gazdasági helyzet, az idei első negyedévben közel 50 milliárd dollárnyi veszteséget kellett elkönyvelnie.

A legendás befektető befektetési konglomerátuma, a Berkshire Hathaway ebben a negyedévben részvényenként 30 dolláros veszteséget szenvedett el. A márciusi tőzsdei zuhanás tehát az ő részvény portfólióját is nagyon negatívan érintette.

Ennek ellenére a Warren Buffet cégei még így is 6%-kal nagyobb adózás és kamatfizetés előtti működési profitot tudtak elkönyvelni a tavalyi év hasonló időszakához képest. A profit mértéke 5.87 milliárd dollárt tesz ki. Buffett befektetési filozófiája szerint a működési profit amúgy is jobb teljesítménymutató mint a nettó árbevétel.

A Berkshire Hathaway befektetési portfóliójában közel 90 cég van, többek között részvényese a következő vállalatoknak: Coca-Cola, Bank of America, Apple, és American Express is. A válság okozta visszaesés az összes cégét érintette.

banner

Charlie Munger, Buffett ősrégi befektetőtársa és a társaság igazgatóhelyettese egy múlt havi nyilatkozatában odáig ment el, hogy úgy látja, hogy a konglomerátum néhány cégét akár teljesen be is kell zárni.

A részvénypiacok a koronavírus megjelentése után komoly veszteséget szenvedtek el, és káosz közeli állapotba taszították a világot. A globális gazdaság azóta is tetszhalott állapotban van, miután már lassan két hónapja érvényben vannak a kijárási korlátozások világszerte.

A koronavírus a kriptóknak is odacsapott

Habár a bitcoin és társai mint az ether, litecoin nem közvetlenül kapcsolódnak a mainstream pénzügyi szektorhoz, mégis elég súlyos veszteségeket hoztak ők is össze a márciusi tőzsdei összeomláskor. A bitcoin árfolyamát a március közepi tőzsdekrach is megviselte. Azóta azonban a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptovaluta árfolyama minden más eszközt lepipálva kezdett emelkedni. Pár nappal a régóta várt felezés előtt a Bitcoin kereskedési volumene régóta nem látott rekordmagasságokat ér el, árfolyama momentán alulról súrolja a 9000$ dollárt.

Warren Buffett – aki a világ öt leggazdagabb embere közé tartozik – már hosszú ideje kritikus szemmel figyeli a Bitcoin ténykedését, és néhány esetben egyenesen arról nyilatkozott, hogy ez egy olyan eszköz, aminek semmilyen belső értéke nincs.

Korábban ebben az évben a milliárdos befektető személyesen is találkozott a Tron vezérigazgatójával Justin Sunnal egy elhíresült ebéd keretében. Warren Buffett itt is elmondta, hogy habár a blokklánc technológia sok előnyt kínál a pénzügyi szektornak, a bitcoin, mint kriptovaluta számára semmilyen értéket nem képvisel.

A Bitcoin nem tudja megfogni azt az értéket, amit a blokklánc hordoz. Attól, hogy valami akármilyen értékkel bír, még nem jelenti azt, hogy az egy jó befektetés,” magyarázta a befektető.

Lehet 2020 lesz az az év, amikor az ’omahai orákulum’ kénytelen lesz megváltoztatni véleményét a kriptovalutákról.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.