Egy új jelentés szerint a blokklánc Amerika hegemóniáját is fenyegetheti

Az amerikai The Foundation for Defense of Democracies (FDD) külpolitikai szabályozással foglalkozó szervezet által megjelentett tanulmány szerint a blokklánc technológia ellenséges kezekben az amerikaiak által kivetett gazdasági szankciók erejét is csökkentheti.

Kardélre hányhatják a kormányzati és vállalati blokkláncok Amerika pénzügyi hegemóniáját

Az FDD korábban több kritikát is kapott a vészjósló retorikája miatt, a mostani jelentés azonban meggyőző érveket sorol fel. A tanulmány kiemel négy olyan nemzetet is, amelyek ellen amerikai gazdasági szankciók vannak érvényben, és ezek az országok már el is kezdték lefektetni az új pénzügyi infrastruktúra alapjait. Ezek megteremtik a lehetőségét a pénzügyi rendszerek működtetésének amerikai beavatkozástól függetlenül.

USA és Kína | Egy új jelentés szerint a blokklánc Amerika hegemóniáját is fenyegetheti
Az amerikai pénzügyi hatalom gyengülése

A jelentés azt taglalja, hogy nem a már létező kriptovaluták jelentik a legnagyobb veszélyt, hanem a közszférában  működő blokklánc projektek jelentenek nagyobb kockázatot az amerikai pénzügyi kontrollra.

A kormányzati és nagyvállalati blokkláncok alkotják az építőköveit annak a rendszernek, amely két-három évtizeden belül megteremtheti az ellenséges országok közötti pénzügyi együttműködést, és ellehetetlenítheti az amerikai pénzügyi hatalmat, mint ahogy korábban a dollár tette súlytalanná a brit font erejét.

Jó példa erre Venezuela. Az ország bevezette a kormányzat által támogatott petrót azzal a szándékkal, hogy ez lesz a ‘kriptonit’ az amerikai ‘Superman’ ellen. A 2018-as induláskor a rezsim többször is bizonygatta, hogy ezzel fogják kiegyenlíteni a belföldi tranzakciókat, mint az ingatlanügyletek, repjegyek vásárlása, turizmus támogatása. Azonban a hitegetésen kívül eddig nagyon haloványan szerepel a kriptopénz.

A petro kriptovaluta egyelőre egyértelmű bukás, azonban a kezdeményezés nagyon jó esettanulmányként szolgálhat más rezsimek számára, akik megtanulhatják ebből, mi az, amit el kell kerülni, ha szankciókat megsemmisítő blokkláncokat akarnak fejleszteni.

A jelentés említi Oroszországot is, amely a háttérben a venezuelai rezsimnek szurkolt az amerikai imperializmussal szemben, és minden tanulságot átemel majd saját terveibe is, amelyek az amerikai szankciók erodálására készülnek.

A legfontosabb ezek közül a SWIFT rendszer – a nemzetközi pénzügyi csatorna – ledöntése, amely az USA pénzügyi erejének az ékköve. A SWIFT rendszer megkerülése bármely kivetett pénzügyi szankció erejét szinte megsemmisíti.

Amerika hegemóniáját az oroszok is komolyan veszélyeztetik. Már 2014 óta ezen munkálkodnak, miután a Krím-félsziget elfoglalása után az amerikaiak szankciókat vettetek ki az orosz állami bankok tevékenységei ellen, amely kihúzta a szőnyeget az orosz rubel alól, és az orosz gazdaság azóta is ezzel a krízissel küzd.

Az orosz fél ezután nyílt politikát hirdetett a globális kereskedelem ellen, és a dollár, mint tartalék pénznem dominanciája elleni küzdelemre szólított fel.

Irán szintén blokklánc alapú pénzeszköz bevezetésével tervezi ellehetetleníteni az ellene kivetett gazdasági szankciókat, de az igazi veszély Kína, különösen a Kínai Központi Bank, amely a valódi fenyegetést jelenti a horizonton, emeli ki a riport. Kína kiemelt célja az USA világgazdaság feletti befolyásolási erejének a kiszorítása.

Blokklánc háborúk küszöbén

A blokklánc ellenállás megtörésére az amerikai hazai kezdeményezéseket kell támogatni, hangoztatja a jelentés. Ezek közé tartozik a Dash, Hyperledger, NEM és Stellar.

A válság fogatókönyvek elemzése és a nemzeti blokklánc stratégia kialakítása szintén hatékony eszközök, de az amerikai külpolitikai célok védelme szempontjából a legfontosabb a transzparencia és a szabadság elvének a további támogatása, amelynek a Bitcoin az egyik legfőbb megtestesítője.

Rövid távon azonban a mostani amerikai belpolitikai fejlemények, mint Donald Trump negatív hozzászólásai a kriptovalutákkal szemben, vagy a Facebook Libra elleni támadások nem segítik a jelentésben hirdetett célok megvalósítását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük