Finnország kriptobrókereket keres: 1981 bitcoint készül eladni

Finnország elismert kriptobrókereket keres a büntetőeljárások során lefoglalt bitcoinok értékesítésére.

A finn vámhatóság legújabb ötlete egészen 2016-ig vezethető vissza, amikor is egy kábítószer kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmény felderítése során 1666 bitcoint foglalt le. Az esetről, melyért a Douppikauppo drogkereskedőt tették felelőssé, már itt írtunk korábban. Akkor még csak meditáltak a hatóságok arról, mit is kezdhetnének ennyi kriptovalutával. 2018-ban ugyanis már megpróbálták értékesíteni a coinokat, végül viszont meghátráltak attól tartva, hogy azok ismét bűnözők kezébe kerülhetnek. Most viszont megszületett a döntés: a skandináv ország lehetőséget kínál a kriptobrókereknek, hogy a hatóságoknak dolgozzanak.

Az állam összesen három kriptobrókert tervez két évre leszerződtetni. Ami pedig a fizetést illeti, nos, nem kis pénzt ajánlottak fel a szerencsés alkuszoknak: a további lefoglalások mértékétől függően minimum 250 ezer, de akár 2 millió eurót is fizetnének munkájukért.

Be akarják biztosítani magukat

A finn pénzügyi felügyelet egyébként már 2019-ban elfogadta a törvényt, melynek keretében szabályozásra kerülhetnek a kriptopénz szolgáltatók (erről bővebben itt olvashatunk). És ugyan Juri Mattila, a Finn Gazdaságkutató Intézet egyik kutatója úgy gondolja, folyamatosan csökkenni fog a bitcoin bűncselekményekre történő felhasználása, a hatóságok már most be akarják biztosítani magukat a következő esetekre.

Pekka Pylkkänen, a vámhatóság pénzügyi igazgatója nemrégiben még attól tartott, hogy ha eladják a lefoglalt bitcoinokat, azok továbbra is rossz kézbe kerülhetnek, és illegális tevékenységekre használhatják fel egyesek. Most úgy gondolja, az egyetlen biztonságos megoldás a kriptobrókerekkel való együttműködés lehet.

A finn vámhatóság fő célja az, hogy kriptovaluták értékesítése biztonságosan történjen, és megelőzze a további pénzmosás és a bűnözés előfordulását” – áll a hatóság közleményében.

A 2016-ban lefoglalt BTC értéke abban az évben megközelítőleg 235 millió forint volt, akkoriban ugyanis 1 BTC körülbelül 450 dollárt ért. Azóta szemtanúi lehettünk vérfürdőknek, majd drasztikus áremelkedéseknek is, most pedig, az említett 1666 bitcoin, már 19 milliárd forintot ér.

A vámhivatalnak jelenleg egyébként megközelítőleg 1981 bitcoinja van, mellyel, ha eladják – ahogyan azt tervezik – brutális profitot húzhatnak be.

Kapcsolódó: