G&D, a pénznyomtatás mamutvállalata lesz a digitális valuták megváltója?

Ha egy üzleti területet kellene mondanunk, amelynek a horizontján csúnya fekete fellegek gyülekeznek, akkor biztos, hogy megemlítenénk a pénznyomtatást, azaz a papírpénz kibocsátást. A legtöbb országban a jegybankok feladatkörébe tartozik az adott nemzeti valuta pénzjegyeinek a nyomtatása, amit gyakran kiszerveznek egy külső alvállalkozónak. Az egyik legnagyobb világcég, amelynek ez a fő üzleti területe, a müncheni székhelyű Giesecke & Devrient, azaz G&D.

Múlt hónapban a 168 éves nagy tradíciókkal rendelkező vállalat azonban szokatlan lépésre szánta el magát. 17 millió dollárt fektetett be a Metaco nevű vállalkozásba, ami egy svájci startup, ami felügyeleti szolgáltatásokat kínál a Bitcoin és más stabilcoin kriptóknak. Talán ennél is fontosabb, hogya G&D legfőbb terméke a Filia, egy olyan szoftver, amely lehetővé teszi a központi bankoknak, hogy felhasználva az elosztott főkönyvi technológiát (DLT) saját digitális valutát bocsássanak ki.

Már hat központi banki ügyfél is érdeklődik a G&D-nél, hogyan tudnák alkalmazni a Filia szoftvert saját központi banki digitális valuta (CBDC) kiadásához. A CBDC területén élen jár Kína, amely szinte teljes valószínűséggel az első nemzet lesz, amely elindítja az első saját blokklánc alapú valutáját.

De mit is csinált eddig a G&D?

A Giesecke & Devrient azonban még mélyen benne van a papírpénz üzletben, de kevesebb olyan szónokot találnál, aki lelkesebb lenne a digitális fizetések iránt, mint a G&D. A koronavírus helyzet az elmúlt fél évben felerősítette a papírpénz használattal járó kockázatokat, és felgyorsította a készpénzmentes trendek elterjedését az egész fejlett világban. Az olyan fizetési alkalmazások mint a Venmo, Zelle, Square felhasználói bázisa pár hónap alatt megsokszorozódott. Például a Zelle tranzakciós volumene egy fél év alatt 63%-ot emelkedett, és már túllépte a 133 milliárd dollárt.

A többféle fizetési forma azonban még sokáig fennmarad,” magyarázta Wintergerst a G&D vezérigazgatója. Ezzel arra utalt, hogy még egy ideig szükségünk lesz egy tartós, hamisíthatatlan papírvalutára az elektronikus fizetések mellett. “Kell tudnunk akkor is fizetni, ha valami miatt leállítják az atomerőművet, és nem lesz áram az elektronikus fizetésekhez, illetve ha úgy akarunk fizetni, hogy ne tudja azt senki nyomon követni. A statisztikák alapján ma még 8 billió dollár értékben van papír alapú készpénz forgalomban a világon, és még mindig minden második fizetést papírpénzzel bonyolítanak le.

2019-ben a G&D 2.9 milliárdos árbevételének a 46%-a valutatechnológia divízióból származott, amely alá tartozik a bankjegy tervezés és nyomtatás is. A társaság 4800 munkavállalót foglalkoztat világszerte, és a világ 195 központi bankjából 145-tel van üzleti kapcsolata. A G&D erősen nyomul azonban a digitális szolgáltatások területén is. Egyik kiemelkedő területük a mobilbiztonság, amelyet eSimek formájában használnak az Apple iPhoneokban is.

A G&D a világ második legnagyobb papírpénz nyomdája 23%-os piacrészesedéssel, az első a brit De La Rue, 27%-os részesedéssel. A brit vállalat azonban most elég nehéz időket él át, problémai voltak a venezuelai adóssággal, mert nem tudtak nekik fizetni, a menedzsmentben is sok volt a változás, és valószínűleg idén osztalékot sem fizet majd a brit cég.

G&D

G&D úttörő volt a papírpénz elterjesztésében

A másfél évszázados történelemben a G&D fontos szerepet töltött be a színfalak mögötti monetáris történésekben. Ők nyomtatták a hitleri birodalam weimar-i márkáját, a spanyol Franco rezsim pénzét. A második világháború után indult csak meg igazán a nemzetközi terjeszkedés. Betették a lábukat a tengerentúlra is, és megjelentek az afrikai kontinensen is. A zimbabwei Mugabe kormánynak is ők nyomtatták a pénz az 1960-as években.
Ma a vállalatnak több mint 80 leányvállalata van öt kontinensen, és szupermodern pénznyomdája Németországban és Malajziában. Biztonságos, hamisítani szinte lehetetlen pénzjegyeket tervez, és nyomtat, illetve segíti is azok megsemmisítését. A pénznyomtatás mellett a pénzszámlálás a másik erős üzleti területük. Dolgoznak ezen a területen a kormányoknak, kaszinóknak és nagy készpénzforgalmat lebonyolító vállalatoknak.

2017. júliusában, amikor a Bitcoin árfolyama 20 ezer dollár környékén járt, és nagy visszhangja volt a kripto ICO robbanásnak, a G&Đ akkor jelentette meg a fehérkönyvét a digitális valutákkal kapcsolatban, amelyet “Digitális Pénz”-nek nevezett el. A 35 oldalas jelentés bátorította a központi bankokat, hogy kezdjenek el elektronikus alternatívákat kutatni a papírpénz leváltására. A G&D arra számított, hogy a legtöbb központi bank felszáll a digitalizáció hullámára, hiszen már évek óta mindenhonnan ez folyt. Meg akarták tartani az ellenőrzésüket a pénzkínálat felett, azonban nem volt meg a G&D-nek sem a technológiai tudása, sem pedig erőforrása, hogy versenyezzen ezen a téren.

Mire lesz jó a Filia?

Tavalyi évben azonban a G&D berobbant az első szoftvertermékével, amely a papír alapú és digitális pénzt össze tudja kötni, ez a Filia. Christian Jüttner, a társaság globális technológiai igazgatója, úgy jellemezte a Filia szoftvert, amely a “készpénz kiegészítője” lesz, egy platform alapú adatfálj, amelyet a központi bankok irányítanak, de megosztható lesz a kereskedelmi bankokkal és más pénzügyi intézményekkel is. Használható lesz okostelefonokon, okosórákon és más digitális tárcákban is. Habár sok részletet nem tudni a G&D szoftveréről, a valutáját valószínűleg egy algoritmus alkotja majd meg, és azok a központi bankok tudják csak felügyelni, akik rendelkeznek az adatfájllal. Ennek az új típusú valutának a használatához nem lesz szükség semmilyen számlára, teljesen nyílt forráskódú, így bármelyik pénzügyi szolgáltató könnyen fogja tudni integrálni.

A marketing dokumentumokban a G&D annak a lehetőségét is nyitva hagyja, hogy az új CBDC-k teljesen kihagyhatják a kereskedelmi bankokat mint közvetítőket, mivel ezeket az új valutákat közvetlenül ki lehet bocsátani, és nem kell hozzá semmilyen betétkezelő intézmény. Az állampolgárok így közvetlenül a központi bankoknál nyithatnak számlákat, és azok előtt is megnyithatja az utat, akik eddig nem fértek hozzá a banki szolgáltatásokhoz. Működéséhez ugyanis csak egy okostelefonra lesz szükség. Például egy krízis után támogatást kézbesíteni olyan könnyű lehetne, mint küldeni egy emailt.

Nagyon bonyolult pénzt juttatni egy olyan embernek, akinek nincs semmilyen bankszámlája. De ha van egy okostelefonjuk, már más a helyzet,” magyarázta Wintergerst. “Az új központi banki szolgáltatások a jövőben fizikai készpénz mellett digitális pénzt is kínálni tudnak.” Wintergerst azt is elmondta, hogy honnan származik a szofvertermékük neve. A Filia egy latin eredetű szó, amelynek a jelentése: új lánya vagy leányvállalata a központi banknak.

Legyűri a G&D terméke a versenytársakat?

Az Amazon Pay, Google Pay, Alipay és a Facebook korán rájött, hogy meg kell teremteniük a határokon átívelő fizetési hálózatokat. Azonban van egy nagy hátrányuk, regisztrált ügyfélnek kell lenni bármelyik platformnál a hozzáféréshez. Mivel pedig profitorientált vállalkozások, az üzleti modelljük teljesen más elvárásokat támaszt mint úgy összességében egy digitális valuta neutrális használata.

“A központi bank digitális valutája egy közjószág,” magyarázza Wilfram Seidemann a G&D technológiai igazgatója. “Univerzálisan elfogadott, nem korlátozza semmilyen társadalmi vagy gazdasági akadály, és függetlenül a kibocsátójától lehet felhasználni. Ez teljesen demokratikus és szabad eszközzé teszi. Ahhoz pedig, hogy széles körben elterjedjen, teljesen anonim módon kell kezelni.

Witergerst szerint a központi bankok által programozottan kibocsátott digitális pénznek vannak olyan funkciói, amit a papírpénz de még a fizetési szolgáltatók sem tudnak biztosítani. “Be lehet azt például állítani, hogy 1000 dollár alatt névtelen és nyomon követhetetlen legyen a tranzakció. De 1000 dollár felett már vállalni kell a nevedet, hogy bizonyos előírásoknak vagy elvárásoknak meg tudj felelni. A CBDC-ket lehet úgy programozni, hogy ez a nyomon követhetőség és titoktartás állítható legyen minden egyes tranzakciónál.”

Milyen költsége lesz a CBDC-knek?

A digitális pénz elterjedésének egy másik fontos tényezője a termelés költsége. Köztudott, hogy a Bitcoin relatíve magas energiaköltség mellett bányászható ki. Valahol 5000 és 8500 dollár között van egy 1 BTC kibányászásának a költsége. Jelenleg a G&D 30 és 250 dollár közötti költséggel tervez, gyárt és szállít ki 1000 darab bankjegyet attól függően, hogy milyen biztonsági funkciókat kell beépíteni a bankjegybe. A Fed az USA-ban, amely saját magának nyomtatja a dollárt, egy 100 dolláros bankjegy után 0.196 dollár költséget számol fel. Mennyi lesz az előállítási költsége a központi bankok által kibocsátott digitális valutának? A G&D még nem tud erre egyértelmű választ mondani, de Wintergerst szerint biztosan kevesebb lesz a költsége mint a Bitcoin előállításának. “Adjatok nekem 1-2 évet, és pontosan megmondom,” vágja rá.

Amíg saját csapattal a G&D a Filia terméket fejlesztette és programozta, rátaláltak a svájci székhelyű Metaco-ra, amely intézményesített üzemeltetési rendszereket értékesít, amely által a pénzügyi intézmények felügyelhetik a kriptovalutákat, tokeneket és stabilcoinokat. A Metaco termékét ‘Silo’-nak hívják, amely egy felhasználói felületet kínál a kereskedelmi bankok human operátorainak. Ezzel tudják  megoldani a blokkláncon vagy más elosztott főkönyvi technológián működő kriptovaluták felügyeletét. Ma a Metaco üzleti árbevételének a 75%-a bankoktól származik, főleg Európán belül.

Júliusban a G&D lecsapott a Metaco-ra. 17 millió dolláros beruházással szálltak be, ami kétszer annyi volt, mint amennyit a svájci cég tervezett bevonni. “Mi tudjuk nekik hozni a központi banki ügyfeleket. Mert az biztos, hogyha a jegybankok beszállnak a digitális valuta kibocsátásába, akkor egy megbízható, felügyelt környezetre lesz szükségük,” zárta gondolatait Wintergerst.

Az eredeti cikk a forbes.com oldalon jelent meg.