GARANTÁLT 4307%-os hozam!! – és hasonló kriptós átverések, amiket jobb, ha elkerülsz

Ha még új vagy a kriptóvaluta piacon, kulcsfontosságú, hogy megismered milyen kriptós átverések vannak a szektorban. De még a veterán befektetőknek is figyelniük kell, mert van néhány új és kifinomult csalás, amelyek csak most kezdenek elterjedni.

A kriptopénzekkel kapcsolatos csalások egyre kifinomultabbakká váltak az évek során. Ahogy egyre több lakossági befektető száll be a piacra, nem meglepő, hogy sajnos egyre több rosszindulatú szereplő próbálja meg kihasználni az újakat.

Adathalászat vendég cikkekkel

A vendég írók által írt cikkek, nagyszerű módja annak, hogy az iparági szakértők megosszák meglátásaikat egy-egy szélesebb közönséggel. Azonban nem mindenki jó szándékkal ír vendégbejegyzést.

Svédország például azt tervezte, hogy bevezeti pénznemük digitális változatát, az e-Koronát, de valaki megelőzte őket azzal, hogy piacra dobta az érme csaló verzióját, mielőtt a kormány lépett volna. Aki létrehozta ezt a projektet, sikerült egy cikket megjelentetnie egy jól ismert üzleti weboldalon, és napok teltek el mielőtt a svéd kormány kijelentette, hogy semmi közük a csaló e-Korona érméhez. A csaló weboldalt nem a svéd kormány üzemeltette, hanem egy magánszemély Reykjavikban, Izlandon. Azonban mivel kellően megbízható oldalon olvastak róla, az emberek azt hitték, hogy a hivatalos webhelyen vásárolják meg az e-Koronát, pedig valójában közvetlenül a csalónak utaltak. Sajnos a cikket már a Facebookon is meghirdették, mielőtt a publikáló levette volna így még több emberhez jutott el.

Bár a rutinosabbaknak feltűnhetett volna, hogy csak és kizárólag utalással lehet fizetni az új érméért, ráadásul egy brókernek, nem pedig egy állami szervnek, mégis sokan bedőltek. De ha ez nem is, az biztosan szemet kellett volna, hogy szúrjon mindenkinek, hogy a csaló e-Korona webhely azt állította, hogy

minden 1 eurós befektetés „néhány hónap” múlva potenciálisan 4 307 eurót ér.

Közösségi média – a dezinformáció örök kútja

A Twitteren futó kriptós átverések évek óta gyakoriak, annak ellenére, hogy a platform minden erőfeszítést megtesz a csalók ellen. A csalás során valaki létrehoz egy fiókot, kék ellenőrző jelvényt szerez, majd megváltoztatja a fiók nevét és adatait, hogy egy híres személyre hasonlítson.

Voltak Barack Obama, Bill Gates természetesen Elon Musk nevében elkövetett kriptós átverések – ahol általában mindig ugyanazt a formátumot követik. A híres személy bejelenti, hogy a kriptovaluták széles körű használatának megkezdéséhez vagy éppen azért, hogy visszaadjon az őt támogató közösségnek, dupláját küldi vissza a nekik küldött kriptovalutákból – általában körülbelül 30 perc alatt.

Ez az átverés annyira elterjedt, hogy az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság beszámolója szerint a fogyasztók becslések szerint 80 millió dollárt veszítettek hasonló kriptós átverések miatt, csak 2020 októberétől 2021 májusáig. Ahogy ez idő alatt nőtt a kriptovaluta iránti érdeklődés, úgy nőttek a csalások lehetőségei is – ez ugyanis több mint tízszeres növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Egyben eszerint átlagosan 1900 dolláros veszteséget okoztak fogyasztónként a csalók.

A digitális valuták nagy kedvelőjének számító Elon Musk-imitátoroknak volt a legnagyobb sikerük. Ők körülbelül 2 millió dollárt csaltak ki az áldozatoktól.

Tanulság? Az interneten soha senki nem fog ingyen pénzt adni (főleg nem egy híresség), ezért próbálja meg mindenki használni a józan eszét. Ha túl jól hangzik, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem is az.

Amikor „elkaptak” online

A csalások másik nagyon gyakori formája, ahol azzal vádolják az embert, hogy tetten érik valami “kellemetlen” online tevékenység közben. Ez a zsarolás klasszikus formája. A csaló leggyakrabban a következőkre hivatkozik:

Megvan a böngésző előzménye, és tudjuk, hogy milyen videót néztél. Hozzáfértünk a webkamerához, és van egy videónk, amelyet biztosan nem szeretnél, hogy világot lásson. Fizess  1500 dollárt BTC-ben, és elengedünk. Itt a tárcacímünk.

A legjobb stratégia egyszerűen figyelmen kívül hagyni ezeket az e-maileket. Ha nem vagy biztos abban, hogy az e-mail csalás, akkor se kattints soha a mellékelt linkekre. A hiperhivatkozásra kattintva a hekkerek lehetőséget kaphatnak arra, hogy rosszindulatú programokat telepítsenek a számítógépre, lehetővé téve számukra, hogy valóban kémkedjenek a webkamerán és a mikrofonon keresztül. Gyakori zsarolóvírus-támadás a számítógép zárolása, amikor a feloldásért cserébe kérnek váltságdíjat.

Napi biztonsági mentésekkel tovább védheted magát a ransomware támadásokkal szemben. Ha mégis egy ransomware-támadás áldozatává válsz, biztonsági mentéssel eltávolítható a ransomware az operációs rendszer gyári alaphelyzetbe állításával és újra telepítésével, majd visszaállíthatók az adatok.

Amikor a kriptovalutát tényleges pénznemként használná az ember

A kriptovaluta sikeres megvásárlása után logikus, hogy legközelebb annak elköltésére keressen valaki lehetőségeket. A kriptovalutával történő fizetés azonban nem olyan, mint a PayPal-on történő fizetés, és sokkal nagyobb kockázatot rejt magában, mivel kevesebb a biztonsági háló, amely biztosítja, hogy a vásárló valóban azt kapja, amiért fizetett.

A blokklánc tranzakciók véglegesek és visszavonhatatlanok, tehát ha autót szeretnél vásárolni, cserélj kriptót autóra személyesen vagy fizess akkor, ha a kulcsok már a kezedben vannak. Ennek ellenére vannak olyan szoftver-előfizetések, amelyekért fizetni lehet kriptóval, és általában biztonságosnak tekinthetők. Például egy VPN-szolgáltatás egy évre történő megvásárlásáért ésszerű lehet BTC-ben fizetni.

A felhasználói vélemények keresése különböző ellenőrizhető forrásokból és fórumokon keresztül segíthet eldönteni, hogy érdemes-e az adott helyen fizetni. De az ilyen típusú tranzakciók jelenleg személyesen a legbiztonságosabbak.

A jó öreg hekkelés még mindig a legnépszerűbb a kriptós átverések között

Az emberek kezdettől fogva megpróbálják feltörni a kriptotőzsdéket. Ez a bank kirablásának 21. századi változata, azzal a további bónusszal, hogy potenciálisan rengeteg személyes információt gyűjthetnek egyszerre.

A legjobb módja annak, hogy megvédd kriptovalutádat a hackerektől, ha hidegtárcákat használsz. A hideg pénztárcák USB-pendrive típusú eszközök formájában offline tárolják a kriptopénzeket, ellentétben „forró” társaikkal, ahol minden az interneten megtalálható. Ha helyesen állítod be, és biztonságban tartod a jelszavakat, szinte lehetetlen feltörni ezeket a hardvertárcákat.

A csalások mindaddig fennállnak, amíg az emberek egymás között kommunikálnak. A legjobb módja annak, hogy elkerüljük őket, ha tájékozottak maradunk. A különböző webhelyekről származó kriptovaluta hírek követése segít naprakész maradni a legfrissebb trendekkel, valamint segít a szerzett információ összehasonlításában.

Forrás: Cryptoslate

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük