Zuhan a Binance piaci részesedése, jön fel a Huobi és az OKX

A Binance piaci részesedése 25%-kal csökkent az elmúlt három hónapban az amerikai szabályozó hatóságok által gyakorolt fokozott szabályozási nyomás hatására.

A világ legnagyobb kriptotőzsdéje februárban az összes kriptovaluta tranzakció havi átlagos volumenének 57,5%-át bonyolította le, de a piaci részesedése mostanra 43%-ra esett vissza. – közölte a Financial Times a CCData elemzési szolgáltatóra hivatkozva.

Binance piaci részesedése
A Binance piaci részesedésének csökkenése mögött elsősorban a fokozott amerikai szabályozói ellenőrzést, valamint a díjmentes kereskedés megszűnését tartják fő okoknak.

Az év elején az amerikai hatóságok leállítatták a Binance saját BUSD nevű stabilcoinjának a kibocsátását is, amely a vállalat havi kereskedési volumenének 40%-át tette ki.

“A BUSD kibocsátásának megszüntetése hatással volt a tőzsdei likviditás mennyiségére is. Ez tehát fokozta a Binance-ra nehezedő nyomást, tudván, hogy a stablilcoinjuk a felhasználóik körében nagyon népszerű volt, és kénytelenek voltak lemondani róla.” – magyarázta Ilan Solot, a londoni székhelyű Marex pénzügyi szolgáltató csoport digitális eszközökkel foglalkozó társvezetője.

Márciusban a Commodity Futures Trading Commission (CFTC) bejelentette, hogy beperli a Binance-t és az alapító Changpeng “CZ” Zhao-t azzal a váddal, hogy a kriptotőzsde tudatosan, a törvényt megszegve nem regisztrált kriptoderivatív termékeket kínált az Egyesült Államokban. A híreket követően a Binance-nél hatalmas, 2,2 milliárd dolláros tőkekiáramlást tapasztaltak.

A többi kriptotőzsde piaci részesedése növekedett

Eközben a többi kriptotőzsde, mint a Huobi, az OKX, a BitMex, és a Bybit piaci részesedése március óta növekedett. A Kaiko adatai szerint a Huobi 8%-kal növelte piaci részesedését, míg az OKX 4%-kal. A dél-koreai tőzsdék részesedése 8% alatti értékről nagyjából 14%-ra nőtt.

A csökkenő piaci részesedésre válaszul a Binance állítólag létszámcsökkentést tervez. A platform kommunikációs vezetője azonban cáfolta azokat a pletykákat, miszerint 20%-os létszámleépítést terveznének végrehajtani. Ehelyett a helyzetet most úgy ábrázolta, mint annak újraértékelését, hogy a vállalat “rendelkezik-e a megfelelő tehetségekkel és szakértelemmel a kritikus szerepkörökben”.

A Binance piaci részesedésének csökkenése a jelenlegi kriptopiaci körülményeknek is betudható, mivel a tokenek nagy részével jóval a mindenkor árfolyamcsúcsok alatt kereskednek. Például a bitcoin értéke is mintegy 70%-kal esett a tavalyi csúcsokhoz képest.

Érdemes megjegyezni, hogy a Binance-en kívül számos nagy kriptovállalat már komoly leépítést hajtott végre a munkaerő-állományában az elmúlt fél évben. Elbocsátásokat hajtott végre a Coinbase, a Crypto.com, a Bybit, a Kraken, és a Gemini is.