30 vagy 130 ezer dollár lesz a bitcoin ára az év végén? A következő hónap mindent eldönthet

A hét elején ismét 50 ezer dollár felett járt a bitcoin, ami optimista kereskedési hangulatot teremtett a piacon. Azonban nem sokat tudott az árfolyam a kulcsfontosságú pszichológiai szint felett tölteni, ami borús jóslatokat is hozott magával. Bár biztosat mondani senki nem tud a bitcoin ára kapcsán, elemzők jelentős volatilitásra számítanak a következő hónapban.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Május közepe óta először ment 50 ezer dollár fölé a bitcoin. Miután öt héten keresztül zöld gyertyákat produkált az árfolyam, végül visszatért oda, ahol május 15-én voltunk, amikor a heves mélyrepülés kezdődött. Az árfolyam masszív emelkedése nagyjából június 21-én kezdődött. Azóta a BTC 66%-ot tudott emelkedni, ami meghaladja a 20 ezer dollárt is. Az árfolyam végül a héten 50600 dollárnál tetőzött hétfőn, ami után gyorsan jött a korrekció, ami közel 10%-ot csapott le a bitcoin áránál. 46 ezer dollárnál azonban kellően erős támaszra talált a legnépszerűbb kritpovaluta, ami megállította a további esést csütörtökön és pénteken is.

A MicroStrategy újabb 3907 bitcoint vásárolt, jelentette be a vállalat CEO-ja, Michael Saylor egy Twitter-bejegyzés keretében. A cég több mint 108000 bitcoinnal rendelkezik jelenleg, így a MicroStrategy bitcoin befektetése már kétszer akkora, mint a Tesláé. A MicroStrategy 2021-ben nagyon ráállt a bitcoin vásárlásra, és ez a lelkesedés a nyáron sem hagyott alább, sőt, kihasználták az árfolyam mélyrepülését és még több bitcoint halmoztak fel.

A Bitmain megerősítette, hogy a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) mikrochip gyártó a globális chiphiány miatt kénytelen emelni az árait, ami hatással lesz a bitcoin bányászberendezések árképzésére is.

A cég csütörtökön egy blogbejegyzésben közölte, hogy a legújabb generációs bitcoin bányászberendezésének, az AntMiner S19j Pro-nak az előrendelései 2022 első felére már röviddel az augusztus közepén indult értékesítés után elfogytak.

Két hónappal azután, hogy a Binance-re rászállt az Egyesült Királyság pénzügyi felügyelete, az FCA közleményben jelezte, hogy engedélyezte a népszerű tőzsde működését. Az Egyesült Királyság Pénzügyi Felügyeleti Hatósága rendezte tehát az összes problémáját a világ legnagyobb kriptopénz tőzsdéjével szemben.

Javuló fundamentumok miatt emelkedhet még a bitcoin árfolyama év végén

A Glassnode elemzőcég által készített legújabb riport szerint a hosszú ideje tartogatott vagy elveszett bitcoin száma új csúcsra emelkedett az elmúlt öt hónapban. Az összeg elérte a 7 131 084 bitcoint. Az elveszett bitcoin mennyiség növeli a bitcoin szűkösségét, emiatt pedig a bitcoin ára hosszútávon emelkedhet majd.

A kriptovaluta bányászati hashrátája továbbra is javulóban van a júniusi összeomlás óta. A bányászati hashráta a számítási teljesítmény teljes mennyiségét mutatja a BTC hálózatban. A mutató segít felmérni a hálózat erősségét. Minél nagyobb a mutató értéke, annál nagyobb a biztonság, és így kisebb a rosszindulatú támadások bekövetkezésének lehetősége. Ez év júniusában hónap vége felé elérte az 52 GH/s-os mélypontot a bitcoin hashráta, majd innen indult vissza fokozatosan felfelé. Azóta a mutató jó úton halad felfelé, és most elérte a 152 GH/s-ot, ami már majdnem háromszorosa a júniusi értéknek.

Nem túl pozitív technikai kilátások

A javuló fundamentális mutatók mellett a technikai elemzés eszköztára kevésbé pozitív képet fest le a közeljövőről.

A bitcoinnak több mint három hónap kellett, de végül a héten sikerült – május óta először elérnie az 50 000 dolláros szintet. Ennek ellenére kevesebb, mint 24 órába telt, mire a medvék ismét működésbe léptek, így egy napot sem tudott efelett a szint felett zárni az árfolyam.

Az elsődleges kriptovaluta a következő néhány napot felfelé csorogva töltötte és a tegnap valamivel 46 ezer dollár felett elérte a mélypontot. Ez a szint a 200 napos mozgóátlag által kirajzolt vonal, ami eddig mindig erős támaszként viselkedett, most sem hagyta cserben az árfolyamot. Annak ellenére, hogy visszapattant innen az árfolyam a rövid távú technikai szempontok kissé negatívra fordultak.

a rövid távú technikai szempontok kissé negatívra fordultak

A rövid távú technikai indikátorok óvatosságra intenek különösen amiatt, hogy a napi grafikonon egyszer sem tudott a bitcoin 50 ezer dollár felett zárni. Kritikus fontosságú, hogy a BTC a 200 napos mozgóátlag felett tartsa az árfolyamot.

A hosszú távú befektetőknek figyelniük kell a közelgő havi zárásra is, különösen azután, hogy a BTC már több, mint 72%-ot emelkedett a 29 ezer dolláros mélypontról.

Még a lefelé irányuló rövid távú árfolyam várakozások ellenére is a közép- és hosszú távú kilátások továbbra is pozitívak a BTC számára.

Mennyi lehet a bitcoin ára az év végére?

A bitcoin ára meglehetősen széles árfolyam tartományban tud mozogni, az árfolyam előrejelzések az alkalmazott módszertől függően óriási különbségeket mutathatnak. Elemzők most egymásnak szöges ellentétet mondó árfolyam előrejelzéssel álltak elő.

Plan B, a Stock-to-Flow modell megalkotója legutóbbi, augusztusra vonatkozó minimális havi zárási előrejelzése pontosan megegyezik a jelenlegi árakkal. Ha bejönnek a számításai akkor, akkor a bitcoin 2021-ben 135 000 dolláron zárhatja az évet.

Egy másik alternatív modell ennél azonban sokkal pesszimistább. A logaritmikus „csökkenő hozam” diagramját eredetileg a Bitcointalk fórum felhasználója, Trololo készítette 2014 -ben. Ennek egy módosított változatát rajzolta fel Plan B a saját modellje mellé. Ez a módosított verzió mindössze 30 000 dolláros BTC/USD árfolyammal számol az év végére.

A következő hónapok kulcsfontosságúak lesznek tehát az árfolyam akció alakulásában.

a módosított verzió mindössze 30 000 dolláros BTC/USD árfolyammal számol az év végére

Altcoin hírek

A népszerű Ethereum tárca-szolgáltató, a MetaMask nyitott a saját token kibocsátására és airdrop-ra (ingyen kriptopénz adása), amint azt egy közösségi felhívásban is elárulta. A csapat tisztázta, hogy bár nincsenek még biztos tervei, de egy token kiadását fontolgatják.

A Center, a Coinbase és a Circle által indított 28 milliárd dolláros értéket képviselő USDC csapata egy hétfői blogbejegyzésében jelentette be, hogy mostantól “teljes egészében készpénzben és rövid lejáratú amerikai kincstárjegyekben tartja az USDC-tartalékot”. Ahogy korábban a Tether is tett az USDT esetében, a Coinbase csendben megváltoztatta az USDC leírását a weboldalán, és elhagyta azt a megfogalmazást, amely korábban azt állította, hogy minden USDC mögött egy amerikai dollár fedezet áll.

A Binance Smart Chain (BSC) blokklánca egy időben a kriptovilág nagy sztárjának számított, sokan úgy vélték, hogy le fogja nyomni az Ethereumot is. Több metrikában jobbnak is bizonyult a második számú blokkláncnál. De most úgy tűnik, hogy ez a növekedés belassult és már nem is olyan fényes a jövő. Ennek több oka is van, egyik például az, hogy az elmúlt időszakban komoly aggályok merültek fel a BSC biztonságát illetően. Egyre több és több hibát tártak fel a láncon. Sok felhasználó pont a tőkéjét féltve hagyta el a projekteket.

Augusztus elseje óta több, mint 400%-ot erősödött az Avalanche AVAX tokenének árfolyama. Az Avalanche egy viszonylag új kriptográfiai megoldás, elsősorban mint Ethereum kihívó, okosszerződés platform van jelen a piacon. Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy az Ethereummal szemben azonban jóval alacsonyabb tranzakciós díjakat kínál. A Binance AVAX/USDT árfolyam adatai alapján az árfolyam augusztus elsején 13 dolláron nyitotta a hónapot és a héten, – több, mint négyszeresére erősödve – 57 dollár felett kereskedték. Piaci értéke 8.4 milliárd dollár, amivel a 21. legértékesebb kriptoprojekt a piacon. Áttekintő cikkünkből megtudhatjátok, mire is képes az AVAX token.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.