Történelmi pillanatoknak lehettünk tanúi a héten

65 ezer dolláros bitcoin, Coinbase részvénykibocsátás, 2 billió dolláros piaci kapitalizáció? Csak egy hét telt el, de számos történelmi pillanatnak lehettünk szemtanúi csak az elmúlt pár napban a kriptovaluta piacon.

Ezek a fejlemények pedig mind oda vezetnek, hogy egyre többen ismerkednek meg a bitcoinnal és a kriptopénzekkel. Egyre többen fedezik fel a bitcoinban rejlő lehetőséget, ami az egész szektor javát és bővülését szolgálja.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Friss, mai hír, hogy a török jegybank a Reuters értesülései szerint megtiltotta a bitcoin és altcoinok használatát a termék és szolgáltatás vásárlásoknál, mert szerinte “javíthatatlan” károkkal és komoly kockázatokkal járnak az ilyen típusú tranzakciók. A török inflációs ráta márciusban 16%-ot emelkedett, az emberek ezután kezdtek el egyre intenzívebben a bitcoin iránt érdeklődni. A tiltás április 30-án lép életbe, a hírre a bitcoin ára 2.50%-ot esett a mai napon.

Ha már negatív hírekkel kezdtünk, ki kell emelni Spanyolországot is, ami egyike azon országoknak, ahol elég kemény álláspontot képviselnek a hatóságok a kriptovilággal szemben. Még márciusban írtunk arról, hogy a biztosítóknak és különféle alapoknak jelenteniük kell, ha befektetnek kriptovalutába. És ez még semmi volt ahhoz képest, mint amiről a napokban számoltak be a különféle spanyol újságok. A spanyol adóhatóság ugyanis elég egyértelművé tette már korábban is, hogy a kriptovalutákból származó bevételek adókötelesek. És már egyáltalán nem csak nyilatkoztak az ügyben, hanem kiküldtek 14800 levelet olyan spanyol állampolgároknak, akik szerintük nem teljesítették a bevallási kötelezettségüket.

Aggódni azonban még nem érdemes a bitcoin iránt. Ebben a cikkünkben elmagyarázzuk, miben más a mostani árfolyam emelkedés a korábban tapasztaltakhoz képest. A legfontosabb pont az intézményi befektetők térnyerése, ami a héten is aktívan érződött.

Történelmi bitcoin pillanatok a héten

Az Egyesült Államok legnagyobb kriptovaluta váltója, a Coinbase történelmet írt azzal, hogy a részvényeit bevezették a Nasdaq tőzsdére. A cég az első kriptopénz váltó, akinek a részvényeit hagyományos tőzsdén is meg lehet vásárolni. A kezdetben 250, majd módosított 355 dolláros induló árról a COIN ticket szerdán, a kibocsátás napján már 430 dollárnál is járt, ezzel a cég értékét 100 milliárd dollár fölé emelte a közvetlen piacra lépés.

a COIN ticket szerdán, a kibocsátás napján már 430 dollárnál is járt

A Coinbase mellett a fokozott intézményi befektetői érdeklődés is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a héten már majdnem 65 000 dollárt is ért egyetlen BTC. Jót tett a bitcoin árfolyamának a MicroStrategy szoftvercég bejelentése is, miszerint az igazgatóság tagjait a jövőben bitcoinban fizetik.

A világ egyik leghíresebb és legnagyobb múltra visszatekintő magazinja, az amerikai Time bejelentette, hogy a Teslához hasonlóan, a jövőben állandó jelleggel bitcoinban fogja tartani tartalékai egy meghatározott részét.

A Bitcoin ismét bekerült a történelem eddigi legrégebben futó tévéműsorába, a Simpsons család egy újabb epizódjába. A Simpsons család ikonikus animációs sorozat 32. évadának 18. epizódja elárulja, mennyi lehet a kriptovaluta árfolyama a jövőben.

Európa második legnagyobb biztosítója, a svájci AXA lehetővé teszi, hogy bitcoinban egyenlítsék ki az ügyfelek a számláikat. A bitcoin fizetés szinte az összes AXA termékért cserébe elérhetővé válik a Bitcoin Suisse fizetésfeldolgozó felületén keresztül, kivéve az életbiztosítást.

Bitcoin hálózat számokban

Az utóbbi 6 hónap hihetetlen léptékű emelkedése nyomán a bitcoin és az ethereum dollárban kifejezett együttes piaci kapitalizációja már megközelíti az ezüstét. Bár a fanatikusok jellemzően az arany piacának méretéhez szeretik inkább hasonlítani a bitcoin piacát, az előbbi a legóvatosabb becslések szerint is 12 billió dollárt tesz ki, így a jelenleg forgalomban lévő érmékkel számolva egyetlen bitcoinnak több mint 700,000 dollárt, azaz 210 millió forintot kéne érnie, ahhoz, hogy ezt utolérhesse.

Az elmúlt heteket a (tűkön ülő) várakozás jellemezte a piacon, már nagyon sokan várták, mikor tör ki végre a bitcoin árfolyama 60 ezer dollár fölé. Ez a szint jelentős gát volt eddig a növekedésben, azonban a hálózaton látható adatok szerint, csak várni kellett a pozitív árfolyammozgás eljövetelére.

Ami a távoli és közeli jövőt illeti, érdemes megfigyelni, hogy a hosszútávú befektetők hogyan viselkednek a piacon. Azok, akik hosszútávon terveznek a bitcoinnal, nem nagyon ijednek meg sem a kisebb, sem pedig a nagyobb korrekcióktól. Az érmék “aluszékonyságát” mutató domancy flow mutató azt mutatja meg, mennyi bitcoin ül “altatva” a tárcákban, különösebb mozgás nélkül. Bár az árfolyam növekedése idővel arra ösztönzi a befektetőket, hogy túladjanak a bitcoinjaikon, azt láthatjuk, hogy a jelenlegi árfolyam szint mellett még mindig nincs csúcson a mutató, azaz nem a régi, fiókban tartott bitcoinokat adják-veszik a kereskedők.

a jelenlegi árfolyam szint mellett még mindig nincs csúcson a mutató, azaz nem a régi, fiókban tartott bitcoinokat adják-veszik a kereskedők

Másik hasonló mutató, ami a hosszútávú befektetők, azaz a HODLerek hangulatát mutatja, a HODL hullámok is még inkább a bika piaci trend elejét mutatják. Az emelkedő trend végén megjelennek a rövidtávú befektetők, miközben  a HODLerek értékesítésbe kezdenek. A grafikon alapján, itt is van még lehetőség tovább bővülni.

a HODL hullámok is még inkább a bika piaci trend elejét mutatják

És ha már történelmi pillanatokról beszéltünk, nem hagyhatjuk szó nélkül azt sem, hogy soha nem látott likviditási ínység jellemzi a bitcoin piacát. Folyamatosan, hónapok óta fennálló kínálati hiány van a bitcoin piacán és egyáltalán nem tűnik úgy, hogy ezek az erős (gyémánt) kezek el szeretnék adni a bitcoinjaikat. Ez a szintű illikviditás, ami ma jellemzi a bitcoin piacát, még sosem volt látható a bitcoin története során.

Ez a szintű illikviditás, ami ma jellemzi a bitcoin piacát, még sosem volt látható a bitcoin története során

Altcoin hírek

Mike Novogratz szerint az XRP és a Dogecoin előbb-utóbb problémákba fog ütközni. Véleménye szerint komoly hatást gyakorolhat majd a kriptovaluták piacára, hogy az olyan, általa furcsának titulált coinok, mint a dogecoin vagy az XRP jelentős hullámvölgyeket fognak megélni. Ugye a dogecoin és az XRP körül folyamatosak a hírek, előbbit Elon Musk támogató tweetjei pörgetik, utóbbi pedig a SEC-nyomozás ellenére tud masszív növekedést bemutatni. De Novogratz szerint ez előbb-utóbb rossz véget fog érni.

A dogecoin 500%, a ripple XRP-je pedig 60%-os profitban zárta eddig csak ezt a hetet

Hát… a fenti grafikont elnézve erre még lehet várni kell. A dogecoin 500%, a ripple XRP-je pedig 60%-os profitban zárta eddig csak ezt a hetet.

Az okosszerződés platform Tezos megerősítette, hogy tesztelik a Tenderbake konszenzus algoritmus új változatát. A Tenderbake legfontosabb tulajdonsága, hogy rövidebb blokkidőket és szinte azonnali elszámolást tesz lehetővé, legfeljebb 1 másodperces blokkidővel. Ez jelentős előrelépés lenne a momentán futó Emmy+ konszenzushoz képest. Egy vonalba kerülne a Visa másodpercenkénti tranzakció (TPS) kapacitásával úgy, hogy állítólag a hálózat decentralizáltsága továbbra is fennmarad. A Tenderbake teszthálózat indulása jó hatással volt az XTZ natív token árára is, ami az elmúlt hét napban 10%-on felül erősödött.

A Chainbinders-nek, mely a világ első likvid Ethereum-alapú NFT-gyűjteménye, 6,2 millió dollár friss tőkét sikerült bevonnia néhány óra alatt. A Chainbinders a népszerű japán Gachapon ihlette NFT felület, ahol a játékosok gyűjthető, nem-helyettesíthető tokeneket szerezhetnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.