Az országnak semmi baja a kriptovalutákkal, állítja az ausztrál kormány

A kormánynak „semmi problémája nincs” a kriptográfiai pénznemekbe való befektetésekkel, állítja Jane Hume ausztrál szenátor. Elmondása szerint ugyanis a kriptovaluták már „nem divatnak számítanak”, hiszen „fontosságuk folyamatosan növekszik”.

Ausztrália többségiben nem mondható, hogy valaha is kriptovaluta ellenes állam lett volna. Sőt, kifejezetten igyekszik lépést tartani a növekvő befektetési étvággyal és a digitalizálás korával. Több mint egy évvel ezelőtt már beszámoltunk arról, hogy az ausztrál kormány friss ütemterve alapján többet kíván áldozni a blokklánc technológiai innovációra. Néhány hónappal ezelőtt pedig megjelent egy nyilatkozat, miszerint már postán keresztül is fizethetünk bitcoinért az országban. Később képbe került Ausztrália központi bankja is, és egy nagykereskedelmi, államilag támogatott digitális valuta kibocsátását kezdte meg tervezni, mely az ethereum blokkláncán indulna el.

Kifogás nincs, kockázat – na, az van!

Összességében tehát az ausztrál kormány egyáltalán nem folytat kripto ellenes politikát, ugyanis az ausztrál szövetségi miniszer szerint a kormánynak nincs kifogása az ellen, ha az emberek kriptográfiai eszközökbe fektetnek be. Azonban arra figyelmeztette a befektetőket, hogy legyenek tisztában a kockázatokkal, mondván: a kriptovaluták árfolyama rendkívül „volatilis”, használatuk pedig „sok kockázatot vonz maga után”.

Míg az USA-ban már napirenden van a kriptovaluta szabályozás, Jane Hume elismerte, hogy Ausztráliában a kriptográfiai eszközök egyáltalán nincsenek szabályozva:

De, mint bármely más eszközosztályba tartozó befektetések, úgy a kriptovalutákra is vonatkoznak az ausztrál törvények, ideértve a piaci magatartást, az ügyfelek ismeretét és az adótörvényeket is” – nyilatkozta.

Kriptovaluta szabályozás a köbön

Nemrégiben már összeszedtünk egy listát a legprogresszívabb oszágokról, amelyek a jogi szabályozáson keresztül vezetik a kriptoipart. Azóta már kiderült, hogy Joe Biden amerikai elnök is egyetért Janet Yellen, az USA új pénzügyminisztere szabályozást sürgető nézeteivel, így Biden adminisztrációja hamarosan bitcoin szabályozással rukkolhat elő. Brian Armstrong, a Coinbase vezérigazgatója ennek örömére pedig nemrégiben Washingtonba utazott, hogy egyértelmű szabályozásra szólítsa fel az USA-t. Az Egyesült Államok Értékpapír-és Tőzsdefelügyeletének (SEC) új elnöke, Gary Gensler is megosztotta véleményét arról, milyen terveket szövöget a SEC a kirptopénznek. De ne is menjünk tengerentúlra, ha kriptovaluta ellenes véleményre fáj a fogunk, hiszen az Európai Központi Bank (EKB) elnöke nemrégiben úgy nyilatkozott: „a kriptovaluták hozzájárulnak a pénzmosás folyamatához”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük