Mi a közös a Desigual, Steve Wozniak és a román választási rendszer között?

A blokklánc technológia.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Az ethereum az új bitcoin?

Szerdán nagyot csuklott a bitcoin árfolyama, amikor néhány óra leforgása alatt több, mint ezer dolláros veszteséget könyvelt el a kriptopénz. Miközben mindenki tűkön ülve várta, hogy mikor lépi át az árfolyam a 20 ezer dolláros szinten, hirtelen megváltozott a szélirány és szerda délután egészen 17640 dollárig esett az árfolyam.

Ami az egyik kereskedőnek nagy veszteség, az a másiknak pont, hogy nyereség. Miközben a bitcoin árfolyamnövekedésére játszók kisebb-nagyobb veszteségeket könyveltek el, addig az altcoinok piacán egyre nagyobb az érdeklődés. A héten több kisebb-nagyobb blokklánc projekt is fókuszba került.

  • A Desigual divatmárka blokklánc alapokra helyezi az ellátási láncát, hogy a termékek nyomon követhetőek legyenek a Macro blokkláncán.
  • Az Apple alapító Steve Wozniak WOZX tokenje a héten közel 100%-os erősödést tudott felmutatni.
  • A román választási adatokat pedig blokklánc alapokon rögzítették, hogy biztosítható legyen a transzparencia.

Az altcoinok mellett az Ethereum is hasít. A Grayscale befektetési alap igazgatója a héten arról számolt be, hogy a szektorba újonnan érkező befektetők leginkább az Ethereumba fektetnek. Ez meg is látszik az ETH árfolyamán, ami idén már 350% feletti árfolyam emelkedésen van túl, miközben ugyanez a bitcoin esetében “csak” 170% volt. A múlt héten elindult az Ethereum 2.0 projekt, ahol az ETH letéti szerződések révén lehet pénzt keresni. Azonban mint kiderült, mindössze a forgalomban lévő ether érmék 1%-a került letétbe, míg a DeFi projektekben már több, mint 6% van zárolva. Bár a célokat sikerült elérni, azért hosszútávon jóval több lekötött ETH-ra van szükség a hálózat széleskörű skálázhatóságához.

Bitcoin fundamentális mutatói

A hektikus árfolyam változás mellett a fundamentális mutatók is kettős képet alkotnak.

A bitcoin tartalék kockázat (reserve risk) azt mutatja meg, hogy hogyan viszonyulnak a jelenlegi árfolyamszinthez a hosszútávú HODLerek. Amikor a piaci bizalom magas és az árfolyam alacsony, akkor megéri befektetni (tehát a tartalékolás kockázata alacsony). Ezzel szemben, amikor nagy a piaci bizonytalanság és az árfolyam is magas, akkor a hozam/kockázat nem vonzó, ezért a tartalék kockázat is magas. Jelenleg a mutató még a zöld zónában van, amit azt mutatja a bitcoin árfolyammal kapcsolatosan továbbra is megvan a bizalom hosszútávon.

Bitcoin tartalék kockázat

Másfelől viszont, hiába alacsony a tartalékolás kockázata, van egy másik mutató, ami inkább azt mutatja, hogy a régi motoros bitcoinosok most adnak túl a korábban vásárolt bitcoinjaikon. A Coin Days Destroyed azt mutatja meg, hogy egy bizonyos tranzakció esetén mennyi idővel korábban költötték el ezeket az átutalásra kerülő érméket. A mutató decemberben a rekord árfolyam megdöntésével sokat emelkedett, azt jelezve, hogy sokan profitot realizáltak a piacon.

Bitcoin coin days destroyed

Egy másik megközelítés alapján azonban az, hogy a hosszútávú befektetők túladnak a bitcoinjaikon nem hogy medve piaci, hanem sokkal inkább bika piaci jelként fogható fel. A korábbi árfolyam növekedési szakaszok során ugyanis épp, hogy a meredek emelkedés előtt és alatt realizáltak sokan profitot a hosszú távú befektetők közül – nem pedig a csúcson. Ez alapján még lehet esély további árfolyam növekedésre is középtávon.

Bitcoin coin days destroyed

Technikai indikátorok a bitcoin kereskedésben

4 órás grafikon

A négy órás grafikonon december eleje óta nem jelent meg pozitív momentum az MACD mutatóban, mivel nincs kellő kereslet az elmúlt napokban, ami a bitcoin árfolyam növekedését elősegíti. Az egyre alacsonyabb lokális minimumokhoz egyre nagyobb forgalom társul, ami további esést vetít előre rövditávon. Ráadásul már négy napja a mozgóátlagok alatt van a bitcoin árfolyama, ami szintén rövidtávon csökkenést vetít előre.

Az eddigi eséseket jól megfogta a 17500 dolláros árfolyam szint, ha ez alá benéz az árfolyam, az tovább terelheti negatív irányban a kereksedést. Felfelé a 18500 majd a 19000 dolláros szinteknél kell figyelni, itt keresztezik egymást a rövidebb és hosszabb mozgóátlagok, melyek több Fibonacci szinttel is egybe esnek.

bitcoin 4 órás grafikon elemzés

Napi grafikon

Elhagyta a 19-20 ezer dolláros árfolyam sávot a héten a bitcoin, miután sokadszorra nem sikerült az árfolyamnak a 19500 dolláros ellenállás áttörése. Egyelőre a bikák minden jelentős árfolyamesésnél beálltak vételi erőként és feljebb pumpálták az esésben lévő árfolyamot, azonban kérdéses, még mennyi erő van a jelenlegi már több hónapja tartó emelkedésben.

Az elmúlt két napban azonban az árfolyam már mind a 50, mind pedig a 200 napos mozgóátlag alá esett, az RSI lefelé csorog december eleje óta folyamatosan, hiába volt meg az árfolyam rekord, ezek pedig alapvetően csökkenő trendet jeleznek előre.

Napi bitcoin grafikon elemzés

Fontos szintek, amiket érdemes figyelni:

  • 19275: az előző esés kezdete
  • 18800: mozgóátlagok kereszteződése
  • 18000: pszichológiai szint
  • 17630: Fibonacci szint
  • 17240: Bollinger sávszél

Altcoin árfolyam mozgások

A héten több altcoin kapcsán is érkezett pár fontosabb hír.

Ripple (XRP) –  A talán leginkább fontos altcoin hír a héten az XRP-t érintette. A Spark token ugyanis szombaton airdropot tart, minden ügyfél, aki a Coinbase, Binance és egy sor másik tőzsdén, vagy hardver tárcában tárol XRP-t, az ingyen Spark tokenhez fog jutni. A hír az XRP árfolyamára pozitív hatással volt, úgy tűnik sokan emiatt vásároltak most a Ripple tokenjéből, hogy részesülhessenek az airdropból.

Stellar (XLM) – Európa egyik legrégebbi bankja a német BVDH euró alapú stabilcoint dobott piacra Stellar blokkláncán a Bitbond vagyonkezelővel együttműködve. A BVDH mellett pedig egy másik német bank, a Hauck & Aufhäuser is jelentős lépést tett a kriptopénzek és ezen belül a Stellar irányába, január 1-jén induló kriptopénz alapja ugyanis a BTC és ETH mellett az XLM-t is magában foglalja majd.

Shitcoin Show

Végezetül pedig nézzünk meg pár kisebb piaci kapitalizációjú altcoint, amik jelentős növekedésen vagy esésen vannak túl az elmúlt napokban. Figyelem, az alábbi altcoinok kis forgalma miatt könnyen illikviddé válhatnak és az árfolyamuk még a többi kriptopénznél is sokkal jobban és gyorsabban válthatnak át a negatív irányba.

dForce (+125%) – A DF token reggel óta erősödő kereskedési volumen mellett megduplázta az árfolyamát. A dForce hálózat saját tokenje azután ment ekkorát, hogy a Binance bejelentette listázza majd a jövőben a DeFI projekt érméjét. A dForce egy olyan hibrid rendszert hozott létre, ahol a felhasznállók betéteket tudnak lekötni és hiteleket tudnak egymástól felvenni a Binance Smart Chain hálózatán – magas likviditás, alacsony költségek és széleskörű hozam lehetőségek közül választva.

Wing (-15%) – A szintén DeFi platform Wing Finance két napja jelentette be, hogy az Ontologyval együttműködve egy blokkláncokon átnyúló hitel protokollt hoznak létre, ami decentralizált alapokon mutatja majd a felhasználók hitelminősítését és fennálló kötelezettségvállalását. A modernkori KHR hírére reagálva a WING árfolyama szerdán megduplázódott, azóta viszont úgy látszik profitot realizált több korai befektető is, mert folyamatosan csorog lefelé az árfolyam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük