Mi döntötte be a héten a kripto piacot és hogyan tovább a bitcoin árfolyam esés után?

A legnagyobb kriptovaluták komoly árfolyamesésen vannak túl a héten. Az egész piac pedig több, mint 10%-ot veszített piaci kapitalizációjából.

A BTC, ETH és kvázi az egész kriptovaluta piac masszív árfolyamesésen esett át a héten. A BTC több, mint 10%-ot gyengülve 46 ezer dollár alatt állt meg miután 43 ezer dollárnál is járt. De hasonlóan nagyot bukott az összes altcoin. Mindössze annyi különbséggel, hogy top 100 többségének a hét napos árfolyamvesztesége még magasabb volt, mint a BTC-é.

Az okokat és miérteket elemezzük a mai cikkünkben és hogy mi várható a bitcoin árfolyam esés után a piacon. De először nézzük meg, mi történt a héten a szektorban.

c:\temp_C\Zsofia\Crypto Contents\Bitcoinbazis\Heti bitcoin körkép Sep 10\

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Oroszország

Oroszország a kriptopénz bányászat szabályozására készül, első lépésként mint vállalkozási formát ismernék el. Az orosz törvényhozók most azt fontolgatják, hogy a kriptobányászatot a helyi üzleti törvények értelmében vállalkozási formaként ismerik el. A kormány aktívan dolgozik több, a kriptoiparral kapcsolatos jogi kezdeményezésen. Arra számítanak, hogy a közeljövőben a kriptoadóztatásra, a bányászatra és a digitális valuta kibocsátására vonatkozó törvényjavaslatokkal fognak előjönni.

Panama

Egy új panamai törvényjavaslat célja, hogy a Bitcoint alternatív fizetési módként ismerjék el, emellett hogy lehetővé tegyék a kriptók szabad használatát az országban. A Panamai Köztársaság törvényjavaslatot azzal a céllel terjesztették elő, hogy az ország ”kompatibilissé váljon a blokklánccal, kriptoeszközökkel és az internettel.”  Az új jogi kezdeményezés több ezer munkahelyet teremthet, új befektetési forrásokat hozhat létre, valamint még átláthatóbbá teheti a kormányt.

Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság pénzügyfelügyelete (FCA) kijelentette, hogy korlátozott joghatósággal rendelkeznek a kriptovaluták és a tokenek felett. Ez szembemegy az amerikai pénzfelügyelet (SEC) döntésével, ami alapvetően a Bitcoin és Ethereum kivételével minden más érmére és tokenre értékpapírként tekint. A FCA tehát úgy értelmezi, hogy mivel nincs definiált hatáskörük a kriptovaluták felett, ezért jóval lazább eljárásokat alkalmazhatnak, szemben az amerikai SEC-vel, ami néhol elavult szabályozást alkalmaz a kriptográfián alapuló digitális eszközökre.

Egy ismeretlen bálna, aki a világ harmadik legnagyobb kriptotárcájának a tulajdonosa, továbbra is úgy vásárol BTC érméket, mintha nem lenne holnap. A befektető a piac jelenlegi ingadozásait kihasználva, csak a héten 490 BTC érmével bővítette a kriptotárcáját. A heti bevásárlás összértéke 23 millió dollár, azaz átszámolva majdnem 7 milliárd forint volt.

A Wall Street Journal szerint a CBDC-k (központi banki kibocsátású kriptopénzek) elhozhatják a negatív kamatlábak korszakát. A 2021. szeptember 8-án a “Digital Currencies Pave Way for Deeply Negative Interest Rates” címmel megjelent cikkben az újság szenior rovatvezetője James Mackintosh azzal érvelt, hogy a CBDC-k és a készpénz közötti különbséget úgy lehetne megállapítani, ha a kamatlábak negatív értékbe fordulnának. Ekkor az emberek inkább a fizikai fiatpénzt tartanák meg, amelyek után nulla kamatot kapnának. A központi banki digitális dollár esetében ugyanis negatív kamatlábak esetében elvesztenék a digitális pénzük értékét.

Bitcoin árfolyam esés magával vitte szinte az egész piacot

Bitcoin árfolyam esés után az egész piac is esett

Ami csak egy kis korrekciónak tűnt, a nap végére hatalmas bukást hozott a kriptopiacon. A bitcoin árfolyama szeptember 7-én, kedden 51 ezer dollárról 43 ezer dollár alá esett mindössze pár óra leforgása alatt. Innen ugyan visszakorrigált az árfolyam már napon belül is a 46-48 ezres sávba, de hatalmas vérfürdőt hagyott maga után.

A legnagyobb kriptovaluta szeptember 7-én érte el az 52 960 dollárt – ez majdnem négy hónapos csúcsot jelent – aznap, amikor El Salvador törvénye életbe lépett, ami hivatalosan is elfogadja a Bitcoint az amerikai dollár mellett fizetőeszközként az országban.

Néhány órával azután, hogy több elemző is közösen megállapodott abban, hogy a BTC/USD-nek 50 000 dollárt kell tartania a bika piaci lendület megőrzése érdekében – teljesen megfordult a széljárás és majdnem 10 ezer dollárt esett az árfolyam.

A zuhanás pedig magával rántotta az egész kriptopiacot. A bitcoin árfolyam esés után az egész piac hasonlóképpen vörös zónába került. Szinte kivétel nélkül minden altcoin árfolyama kétszámjegyű esést produkált. Ezzel együtt pedig 24 óra leforgása alatt több, mint 3 milliárd dollárnyi pozíciót kellett zárni a különböző tőzsdéken.

Mennyire hasonlít a mostani bitcoin árfolyam esés a tavaly márciusi flash crashre?

A gyors, pánikszerű összeomlás sokakat emlékeztetett a 2020 márciusi koronavírus okozta piaci összeomlásra. Azonban a  keddi esemény jelentős különbségeket mutatott a tavaly tapasztaltakhoz képest.

Miközben az eladási oldal a tőkeáttételes piacok (tehát a rövidtávú befektetők) oldaláról érkezett, a hodlerek befektetői vásárlása csak még jobban megerősödött.

A BTC gyors összeomlásait a tőkeáttételes pozíciók leépítése okozza. A COVID-összeomlás annyiban hasonló volt, hogy a származtatott termékek akkoris túlreagálták a kezdeti esést. Azonban akkor ezt a befektetők tovább támogatták (rontották) egy pánikszerű újabb eladási hullámmal. Ez a mostani esés azonban teljesen különbözik ettől – most mindenki olcsó bitcoint lát, amit végre meg tud venni.

A klasszikus dominóeffektusban a tőkeáttételes pozíciók egymást bedöntve okoztak újabb letéti felszólíásokat. Ezek olyan gyorsan likvidálták a pozíciókat, ami súlyosan befolyásolta az azonnali árat is, egyre lejjebb.

Bár a folyamatok bonyolultak lehetnek az átlagos megfigyelők számára, a Bitcoin visszapattanásának ereje és a folyamatos befektetői felvásárlások azt sugallják, hogy a hodlerek “gyémánt kezei” ezúttal nem vettek részt az eladásban.

A Whalemap szerint a piacra újonnan belépő nagy volumenű befektetők jelentették az eladási oldali nyomás túlnyomó részét.

Bálnák tehát jönnek-mennek. Ha jönnek, nagy összegben vásárolnak bitcoint, ami felfelé mozdítja az árfolyamot, ha pedig mennek, akkor az lefelé vágja a bitcoin árát. És a mostani esetben kitűnik, hogy nem minden bálna akar hónapokat, éveket kriptó pozícióban tölteni. Pontosan ezért alegutóbbi bitcoin árfolyam esés után fel kell készülni, hogy hasonló volatilitás bőven előfordulhat máskor is a piacon.

A Whalemap szerint a piacra újonnan belépő nagy volumenű befektetők jelentették az eladási oldali nyomás túlnyomó részét

Altcoin hírek

A SOL annyira bullish-trendben van most, hogy képes volt az XRP-t is maga mögé utasítani piaci kapitalizáció tekintetében, így már ezen a listán a hatodik helyen áll. Mindezt egy olyan héten, ami az egész kriptopiacnak visszaesést okozott. A Solana viszont nem igazán foglalkozott a trendekkel, az elmúlt 7 napban a 10 top kriptovaluta közül a legjobb teljesítményt nyújtotta és az értéke 86,9%-kal emelkedett.

Egy hiba következtében 42 darab legalább 100,000 dollár értékű NFT-token semmisült meg az OpenSea piactéren, köztük ENS domain nevek is, amik transzferkor egy égetésre használt tárcacímen kötöttek ki. A hibát egybként maga az Ethereum Name Service (ENS) vezető fejlesztője jelentette. A token égetés alatt pusztán azt kell érteni, hogy a tokenek olyan tárcacímre kerültek, amikhez nincs hozzáférése senkinek, tehát általa mozgatni se lehet többet. Azóta az OpenSea fixálta a bugot, de ennél több információról vagy esetleges kártérítésről nincsenek hírek.

NFT-k mindenhol

A kriptotőzsdék is kezdenek rákapni az NFT-kre. A Binance és az OKEx már rendelkezik NFT piactérrel, és most az amerikai FTX is bejelentette, hogy saját kereskedési teret hoz létre a nem-helyettesíthető tokeneknek. A hírt Sam Bankman-Fried CEO tweetelte ki hozzátéve, hogy a kereskedésen túl mintelni, azaz a digitális alkotók generálni is képesek lesznek a tokeneket. Sőt, az NFT-k transzferálhatóak lesznek a különböző blokkláncok között, konkrétan az Ethereum és a Solana DLT platformjai között. A szolgáltatás világszerte elérhető, beleértve Magyarországot is.

A nem-helyettesíthető tokenek (NFT) iránti globális érdeklődés 426%-kal emelkedett 2021 augusztusában a Blockchain Centre szerint a Google Trends adatainak elemzése alapján. 2021-ben az NFT piacon példátlan növekedésnek lehettünk a szemtanúi. 2021 előtt csak kevés befektető hitte azt, hogy az NFT-k nagy hozamot biztosíthatnak számukra. Azonban a piac iránya drámaian megváltozott az év elején, és nem úgy néz ki, hogy lassulni fog a közeljövőben.

A francia Paris Saint-Germain futballklub a legújabb név a hongkongi kriptotőzsde, a Crypto.com által szponzorált sportcsapatok között. A többéves szerződés szerint a tőzsde saját CRO tokenjével fogja kifizetni a szponzorációs díj egy részét, illetve közös NFT-ket is ki fognak adni a klubbal.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.