Tényleg nem vagyunk már messze a 100 ezer dolláros bitcointól?!

A 42 000 dollár egyre fontosabb csatatérré válik a Bitcoin bikák és medvék számára. Egyes elemzők szerint ez az a szint, amit a bitcoinnak át kell törnie, hogy ismét gyors ütemben haladjon felfelé. Mindeközben pedig a Bloomberg elemzői is 100 ezer dollár fölé várják a bitcoint a közeljövőben. De mikor jutunk végre ide?!

A 42 000 dollár egyre fontosabb csatatérré válik

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A Bloomberg Intelligence új jelentése szerint a Bitcoin ára hamarosan megközelítheti a 100 000 dollárt, ha a történelmi tendenciák folytatódnak. A Bloomberg kiadta a “Bloomberg Crypto Outlook” júliusi számát, a Bitcoin Going for the Gold címmel. A jelentés kiemeli, hogy a Bitcoin lényegében digitalizálja a világot, az eszköz az elmúlt években kézzelfoghatóan egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Miközben a kereslet és az elfogadás rohamos ütemben növekszik, a kínálat folyamatosan csökken, ami az ár felértékelődéséhez vezet – ami a Bloomberg elemzői szerint hamarosan a 100 000 dollárt is elérheti.

Ahogy a bitcoin egyre nagyobb lendületet kap világszerte, a pénzügyi szabályozók fokozzák a figyelmüket, hogy megpróbálják megmenteni az omladozó pénzügyi rendszert.

Az IMF legutóbbi nyilatkozataiból egyértelműen kiderül, hogy nem annyira szeretik a bitcoint és a kriptopénzeket. Lehetséges, hogy fenyegetésként tekintenek a digitális eszközökre, főleg, ha az emberek nemzeti valutaként kezdik azt használni. Jó példa erre El Salvador esete, ahol az IMF az “Átláthatósági hiányosságok” miatt tagadta meg a projekt megvalósításának támogatását.

Kripto szabályozás a világ körül

A héten több országból is érkeztek kriptovalutákat érintő szabályozási hírek.

Uruguay szenátora formabontó jogszabály tervezetet nyújtott be a kormánya felé. A rendelet legfőbb célja az, hogy „biztosítsa a kriptovaluták törvényes, legális és biztonságos használatát azon vállalatok számára, amelyek előállításukkal és kereskedelmükkel foglalkozik.” Uruguay, El Salvador és Paraguay után a harmadik dél-amerikai ország lehet, ami hivatalos útra tereli a bitcoinnal és kriptopénzekkel kapcsolatos szabályozást.

A spanyol törvényhozás egy olyan javaslatot mérlegel, ami engedélyezné a hosszú lejáratú lakáshitelek kriptó érmékben történő fizetését. A javaslat az úgynevezett Digitális Transzformációs Törvénycsomagban található, amelyben számos más, a kriptó, blokklánc és mesterséges intelligencia technológiák elterjedését elősegítő törvénytervezet is megtalálható.

Dél-Koreában több kriptovaluta platform leállítja tevékenységét, mivel a szükséges engedélyek nélkül működtetik üzleti tevékenységüket. 11 közepes méretű kriptovaluta platform hamarosan leáll, mivel az ország pénzügyi felügyeleti szerve a Financial Services Commission (FSC) megállapította, hogy a szükséges engedély nélkül végzik tevékenységüket. Várhatóan a legnagyobb kriptotőzsdék az országban, mint a Bithumb, az UPbit, a Coinone és a Korbit várhatóan zavartalanul tud tovább működni.

Kitörés után jöhet a 100 ezer dolláros árfolyam?

Willy Woo, a hálózati adatok egyik legaktívabb elemzője most a 42 ezer dolláros ellenállást vette górcső alá.

Az elemző bullish analógiáját az úgynevezett Rick Astley indikátorra alapozta, egy olyan hőtérképre, ami nyomon követi azokat a befektetőket – a világ Rick Astley-eit -, akik azért vásárolnak bitcoint, hogy hosszabb ideig tartsák az eszközt.

[Rick Astley brit popművész 1980-as „Never Gonna Give You Up” (Soha nem adom fel) című slágerére hivatkozva hozta létre Woo az indikátort.]

A mutató korábban igen jól megjósolta a bitcoin árfolyam-emelkedéseket a befektetők bizonyos technikai ellenállási szintek alatti vásárlásai alapján.

Rick Astley indikátor

Woo most is megjegyezte, hogy az erős kezű hosszú távú befektetők felszívják szinte a teljes bitcoin kínálatot, amikor az árfolyam 40 ezer dollár alatt áll.

A bitcoin eddig felfelé mutató kitörési kísérletei korlátozottak voltak, mivel eddig a 40 000 – 42 000 dollár körüli kitörések sorra elbuktak. Pontosabban a BTC/USD árfolyam legalább tíz kísérletet tett az említett tartomány feletti zárásra a május 19-ei kriptopiaci összeomlás után.

A Woo felfelé irányuló előrejelzéseit a kínálat szűkülése is alátámasztja. Ez az a helyzet, amikor a rendelkezésre álló bitcoin kínálat az azonnali piaci kereslet alá esik, így pedig egyre magasabb vételi ajánlatok jelennek meg a piacon.

a kereskedők számára egyre kevesebb megvásárolható érme áll rendelkezésre a kereskedési platformokon

 

Woo saját Liquid Supply Shock mutatóját alkalmazva arra a következtetésre jutott, hogy a piacok mostanra kifogytak a bitcoinból. Ez a grafikon azt ábrázolja, hogy a kereskedők számára egyre kevesebb megvásárolható érme áll rendelkezésre a kereskedési platformokon. Woo úgy számítja ki a kínálati sokkot, hogy elosztja az erőskezű befektetők birtokában lévő érméket a spekulatív befektetők által birtokolt érmékkel.

Eredményei szerint az érmék gyorsan eltűnnek a rendelkezésre álló piacról, mivel az erős kezű tulajdonosok továbbra is elzárva tartják őket hosszú távú befektetés céljából.

“Nem láttam ilyen kínálati sokk lehetőségét 2020 negyedik negyedéve óta, amikor a BTC ára 10 ezer dollár volt, és az azt követő hónapokban csak 60 ezer dollár volt.” – nyilatkozott Woo.

Ha valóban igaza lesz Willy Woonak, akkor a Bloomberg 100 ezer dolláros bitcoin jóslata még alá is becsülheti a jövőbeli árfolyamot. A jelenlegi árfolyam hatszorosa ugyanis 180-250 ezer dollárra is elröpítheti majd a kriptopénz árfolyamát. Ha és amennyiben bejönnek az elemző számításai.

Altcoin hírek

Csütörtökön, az 12965000 számú blokknál lépett életbe az Ethereum blokkláncán a London hard fork. A 2021. áprilisában végbement Berlin hard fork után ez a következő nagy fejlesztési csomag a hálózaton. Számos fejlesztési javaslat került ezzel fel a hálózatra, például módosult a blokklánc díjszabási modellje, és fejlesztésre került a bányászati rendszer is.

A 2021-es év második negyedéve hatalmas fellendülést hozott magával az Ethereum-alapú DeFi projektek számára. Áprilistól júniusig, az Ethereum címek mennyisége 10%-kal nőtt, a DeFi protokollokat alkalmazó felhasználók száma pedig 65%-kal ugrott meg.

Letartóztatták az Egyesült Államokban Riccardo Spagnit, a Monero társalapítóját. A hatóságok vállalati csalással vádolják. Kezdetben az a pletyka terjedt el a Monero közösségen belül, hogy a vádakat a kormányok kriptopénz-ellenes fellépése miatt találták ki. Azonban az ügynek semmi köze a közismert kriptovalutához, ugyanis az 2009-re nyúlik vissza, amikor Spagni egy dél-afrikai céggel, a Cape Cookies vállalattal dolgozott együtt.

Megint 51%-os támadás érte a Bitcoin SV blokkláncát. Több, mint egy tucat blokkot „rendeztek át” sikeresen a támadók, akik három órán keresztül tudták átvenni az irányítást. Bár a támadást sikerült megállítani, azonban így is bőven tudtak gondot okozni a hackerek. A Bitcoin SV ára meglepő módon nem reagált túl negatívan a támadás hírére, bár ez már a sokadik hasonló eset, lehet hozzászoktak a kockázathoz a befektetők.

Miami a héten elindította saját kriptovalutáját, a MiamiCoint, ami lehetővé teszi az embereknek azt, hogy befektessenek magába a városba azzal, hogy projekteket és eseményeket támogatnak. Elvileg Miami lesz az első város, amely a CityCoins céggel együttműködve saját, “városi” kriptovalutát bocsát ki.

Közel félmillió dollárnyi ETH tranzakciós költséget vesztettek szerencsétlenül járt felhasználók, egy NFT generálási őrület miatt. A COVIDPunks nevű NFT művészeti projekt során olyan óriási mennyiségű egyedi azonosítással ellátott avatárt generáltak, hogy a hálózaton belüli tranzakciós költségek az akció előtti 5,8 dollárról az akció közben egészen 33 dollárig emelkedtek.

Az ENSZ a nem-helyettesíthető tokenekben, azaz az NFT-kben találta meg a megoldást az éghajlatváltozás elleni küzdelemmel foglalkozó programjához. A szervezet a Digital Art for Climate Action Empowerment, azaz DigitalArt4Climate nevet adta az új projektnek, amely fiatal művészek munkáit karolja fel az NFT művészetbe, hogy ezzel is arra inspirálja az embereket, hogy a környezetvédelemért többet tegyenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.