Millió dolláros likvidáció mellett tért vissza a héten a bitcoin a 40 ezer dollárhoz

Bár az Amazon a héten megerősítette, hogy NEM tervezik idén a kriptopénzek elfogadását, a pozitív piaci hangulat egészen 40 ezer dollárig repítette a bitcoint, ahonnan alig-alig korrigált vissza az árfolyam. A gyors árfolyam emelkedés egyben azt is jelentette, hogy több millió dollár értékben zárt short pozíciókat a likvidációs hullám.

a pozitív piaci hangulat egészen 40 ezer dollárig repítette a bitcoint

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A hét elején jelentősen megindult felfelé a kriptopiac, miután az a hír kelt szárnyra, miszerint az Amazon a kriptovalutás fizetések elfogadására készül. Míg az online kiskereskedelmi óriás közelmúltbeli érdeklődése a blokklánc iránt igaz, hiszen a blokklánc technológiával kapcsolatos álláshirdetései bárki számára elérhetők, addig úgy tűnik, a kriptofizetés sajnos nem az. Az Amazon megerősítette, hogy 2021 év végéig biztosan nem fogadja el a kriptofizetéseket, de a világ negyedik legértékesebb vállalata továbbra is érdeklődik a blokklánc technológia iránt. A pozitív hangulat azonban nem lankadt le teljes mértékben. A hét nagy részében a bitcoin a 30-40 ezres zóna felső határában mozgott – sőt, hetek óta ismét járt 40 ezer dollár felett is a bitcoin.

Ismét a Binance körül forgott (majdnem) minden a héten. Mint ismeretes, az elmúlt hetekben az Egyesült Királyság szabályozói hatósága szállt rá az egyik legnagyobb lakossági forgalmat generáló kripto tőzsdére. Emiatt több szolgáltatást is kénytelenek voltak az utóbbi időben felfüggeszteni több európai országban. A kripto tőzsde azonban nem adja fel, sőt. A Binance alapítója és elnöke, Changpeng Zhao (vagyis CZ) azt nyilatkozta nemrégiben, hogy a Binance helyi szabályozó szervekkel együttműködve szeretne létrehozni regionális központokat világszerte. A világ vezető kriptovaluta tőzsdéje ezáltal egy szabályozott pénzügyi intézménnyé válna és képes lenne levetni végre magáról az utóbbi időben őt ért vádakat. Sőt, azt is kijelentette, hogyha terve sikeresen végbemegy, kész távozni a Binance vezérigazgatói posztjáról is. Persze csak akkor, ha megtalálja megfelelő utódját a vállalat élére.

Jelentősen visszavette a tőkeáttételes kriptopénz kereskedés maximális mértékét a Binance és az FTX tőzsde is. A korábbi 100-szoros tőkeáttétel helyett ma már csak maximum 20-szoros tőkeáttétel lehetséges. Továbbra is hangsúlyozzuk, hogy a kriptopénzek gyors és jelentős mértékű árfolyamváltozásra képesek rövid idő alatt. Így egy magas tőkeáttételes pozíció pillanatok alatt likvidálásra kerül, ha a piac nem a megfelelő irányba mozdul el. Még a 20-szoros tőkeáttétel is nagyon magasnak számít, ha az eszköz volatilitását is számba vesszük, így ismételten felhívjuk mindenki figyelmét, hogy csak olyan termékkel kereskedjen, aminek a kockázataival tisztában van.

Bitcoin’s Back – Újra 40 ezer dollárnál jár a bitcoin kereskedés

Hosszú hetek elhúzódó konszolidációja és egyre szűkülő tartományban való szaggatott oldalirányú mozgás után a bitcoin végre kitört a kereskedési sávból – a bitcoin bullok szerencséjére pedig, a kitörés felfelé hagyta el az árfolyamsávot.

Az elmúlt héten a BTC árfolyam rég nem látott mértékben, 20%-kal emelkedett. Jelenleg, cikkünk írása idején 39 ezer dollár körül kereskednek a legnépszerűbb kriptovalutával, miután az árfolyam kissé visszahúzódott a pszichológiai és technikai ellenállásnak is mutatkozó, régóta áhított 40 ezer dolláros szintről. Érdemes megjegyezni azt is, hogy az elmúlt héten megnövekedett kereskedési volumen volt a héten tapasztalható, és bár még közel sem jár az április és májusban tapasztalt szinteken, mégis úgy tűnik, mintha visszatért volna egy kis élet a piacra.

A hét ígéretes emelkedéssel kezdődött. Már vasárnap a BTC 2500 dollár erősödést tudott le, majd hétfőn 35 000 dollárról 40 000 dollárra emelkedett. A gyors emelkedés következtében  több millió dollár értékű short pozíció likvidálódott.

Általánosságban elmondható, hogy az e heti piaci teljesítmény egy leheletnyi friss levegőt jelentett, különösen a hosszú hónapok óta tartó oldalazás után. Azt azonban, hogy a pozitív lendület folytatódik-e vagy sem, még nehéz biztosra mondani.

A fundamentumok egyelőre továbbra is semlegesek

A bitcoin blokklánc tevékenysége összességében még mindig elég halott képet fest ugyanis. Az igazi bika piaci trendhez szükséges lenne, ha növekedne a tranzakciók száma, a mempool mérete, és folytatódna az aktív címek növekedése. Ezek mind szükségesek lennének ahhoz, hogy meggyőzően lehessen állítani a háttérben a befektetők felhalmozzák a bitcoinokat. Bár a tranzakciók száma szépen lassan megindult felfelé, a valódi visszatérésre még várni kell.

Bár a tranzakciók száma szépen lassan megindult felfelé, a valódi visszatérésre még várni kell

Talán az egyetlen izgalmas adat, hogy a kripto tőzsdékről a héten újra brutális mennyiségű bitcoin áramlott ki, 2 hónap beáramlása után. Több, mint 65 ezer BTC hagyta el a váltókat, offline hidegtárcákba,ahol jellemzően hosszútávú befektetésként tárolják a kereskedők a bitcoinokat. Amikor hatalmas beáramlás következik be a tőzsdéken, akkor várható értékesítést feltételeznek az elemzők. Amikor pedig a mostanihoz hasonló hatalmas kiáramlás történik, felhalmozás történik az elemzők szerint a háttérben. A befektetők pedig a várható árfolyam emelkedés miatt kezdenek felhalmozásba, ami hosszútávon mindenképpen pozitív piaci hangulatot vetít előre.

Amikor pedig a mostanihoz hasonló hatalmas kiáramlás történik, felhalmozás történik az elemzők szerint a háttérben

Altcoin hírek

Igen jelentős hibát fedeztek fel a Monero privátcoin szoftverkódjában egy kedden megjelent Twitter bejegyzés szerint. A hiba, amit a Monero ‘decoy selection’ algoritmusában fedeztek fel akkor jön elő, amikor a felhasználó azt az összeget költi el, amit egy előző tranzakcióban kapott egy 20 perces időintervallumon belül. A tweet szerint nagy valószínűséggel a fenti körülmények között küldött tranzakciók esetében beazonosíthatóak a tranzakció részletes adatai.

A héten ünnepelte hatodik születésnapját az Ethereum. Az eltelt hat évben sok mindent megélt az Ethereum. Túlélt egy majdnem katasztrofális kibertámadást, folyamatos hard forkokon keresztül esett át, közben pedig a piaci kapitalizációja 278 milliárd dollárra nőtt. Csak idén elképesztő mértékben, 1400 százalékkal növekedett az ether érme iránti érdeklődés.

Betört a Dogecoin a népszerű gyorsétteremlánc, a Burger King brazil éttermeibe. A Burger King Brazília ugyanis mostantól elfogadja a Dogecoint fizetési módként az étterem Dogpper nevű kutyafalatkájának megvásárlásához. Minden egyes finomság 3 DOGE-ba, azaz nagyjából 60 centbe kerül.

Az Ermitázs múzeuma nem helyettesítő tokenek kibocsátását tervezi augusztus végén. Olyan művészek mestermunkáit tokenizálják NFT formában, mint Leonardo da Vinci vagy Vincent van Gogh a Binance közreműködésével. A héten az Ermitázs mellett, a Coca-Cola is úgy döntött felszáll az NFT vonatra. Most a világ legnépszerűbb üdítőgyártója, a Tafi digitális művészeti és avatar céggel együttműködve elindítja első NFT-kollekcióját.

Szépen, lassan – ha csendben nem is – kezd elhalálozni Craig Wright, önjelölt Satoshi Nakamoto Bitcoin Satoshi Vision (BSV) blokklánca. Július elején több 51%-os támadást követően egy ismeretlen bányász megszerezte a hálózat hashrátájának 51%-át és elkezdte felülírni a korábbi tranzakciókat. Ez után nem sokkal jelentette be a Binance tőzsde, hogy felfüggeszti a BSV bányászpoolját, ami körülbelül a teljes BSV hálózat hashráta 8%-áért felelt, így mára a BSV bányászata 75%-ban egy pool kezében összpontosul, kimerítve a centralizáció és a monopólium fogalmát. Ez persze az elmúlt hónap árfolyamán is igen csak meglátszódott.

FIGYELEM! Még mindig Mészáros Lőrinc nevével terjed egy kriptovaluta átverés. Egyszer Karácsony Gergely, aztán Gattyán György, majd Palvin Barbara, most pedig ismét Mészáros Lőrinc nevében próbálnak plusz pénzhez jutni a csalók. A Bitcoin Loophole kriptovaluta kereskedelemre épülő átverés a Google hirdetési rendszerén keresztül terjed.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük