Visszatér a bika trend vagy épp ellenkezőleg kifulladóban a bitcoin?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Igazi hullámvasút volt január második hete a kriptopénz piacon.

Vasárnap meredek esésbe kezdett a bitcoin miután a múlt héten napokig 40 ezer dollár felett tetőzött az árfolyam. A régóta várt korrekció 30 ezer dollárig szakította be a bitcoin árfolyamát keddre, innen az árfolyam a hét végére pedig ismét felkúszott 40 ezer dollárig. Hiába indult el azonban felfelé az árfolyam, pénteken már megint 10%-os mínuszban van a bitcoin.

Lesz még folytatása a bika trend emelkedő csatornájának? Vagy épp ellenkezőleg, ennyi volt, kifulladt a bitcoin árfolyam emelkedése?

Nézzük meg mi történt a héten és mi várható most a bitcoin árfolyama kapcsán.

Trump

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Elburjánzott a cenzúra a közösségi média világában a múlt heti Capitolium elleni tüntetés kapcsán. A Twitter néhány óra leforgása alatt háromszor lépett közbe és akadályozta meg Trump erőszakosnak minősülő megnyilvánulását: először felfüggesztette Trump személyes felhasználói fiókját, majd eltávolította újdonsült tweetjeit a Fehér Ház hivatalos, POTUS fiókjáról, melyet kis idő múltán szintén felfüggesztett. Miután a Facebook és a Snapchat is letiltotta az amerikai elnök megnyilvánulásait egyre több felhasználó fordult a Parler alternatív közösségi média felé, ami pár nappal később szintén a tech óriások cenzúrájának áldozata lett: az Amazon egyszerűen lekapcsolta a tárhely szolgáltatását. A cenzúra miatt már Elon Musk is aggódik, de az egész kriptoközösség nemtetszését fejezte ki a centralizált közösségi média hálózatok ellen. A hét nagy nyertese mindenképpen a Telegram volt, a személyes adatok védelmét prioritásként kezelő üzenetküldő 25 millió új felhasználóval bővült csak a héten.

És, hogy a fenti eseménysor hogyan érinti a bitcoin árfolyamát? Az alábbi grafikonon élesen kirajzolódik, hogy a geopolitikai események kapcsán egyre többen fordulnak a bitcoin irányába egyfajta menedékként. Amikor Trump elkezdte a beszédét meredeken megugrott az árfolyam, csakúgy, mint amikor a tüntetők behatoltak a Capitolium épületébe vagy amikor kijárási tilalmat hirdettek ki.

bitcoin árfolyam gyors reakciója

A bitcoin árfolyam gyors reakciója az eseményekre azt mutatja, hogy továbbra is jó fedezeti eszközként használható a világban zajló bizonytalanságot erősítő történések ellen.

Bitcoin fundamentális mutatói

Annak ellenére, hogy a bitcoin árfolyam az elmúlt héten kemény hullámvasúton van túl, a fundamentumok oldaláról igazából nem történt jelentős változás. Hiába nő vagy csökken 10%-okat fel és le a bitcoin árfolyama, a hálózat kapacitása továbbra is mindenkori csúcson van a hashráta tekintetében. Ez azt mutatja, hogy a bitcoin blokkláncának biztonsága továbbra is extra erős, és a bányászok továbbra is kitartanak.

Ráadásul a héten a bitcoin bányászok csapata tovább bővül jelentős összegű befektetésekkel. Egy a New York-i tőzsdén jegyzett cég több, mint 14 millió dollár értékben vásárolt bitcoin bányászatra alkalmas hardvereket. És ha ez nem lenne elég, akkor ehhez jön még hozzá két új bányászfarm Pakisztánban, ahol már maga az állam (!) fektetett bányászhardverekbe.

a hálózat kapacitása továbbra is mindenkori csúcson van a hashráta tekintetében

Az aktív bitcoin tárcák száma szintén mindenkori rekord szinteken van, ezek azok a tárcákat, amiket valóban használnak a tulajdonosaik, azaz küldenek és fogadnak is rólunk tranzakciókat. Az aktív címek számát sok esetben használják indikátorként a teljes hálózat használhatóságára vonatkozóan. Fontos azonban látni, hogy egy bitcoin cím nem csak egy felhasználóhoz tartozhat és fordítva, egy felhasználó több bitcoin címmel is rendelkezhet. Ennek ellenére az aktív bitcoin címek számának trendje jó közelítésként szolgál a teljes hálózat használatának megbecsüléséhez.

Az aktív bitcoin tárcák száma

Végezetül pedig ezen a héten is csúcsot döntött a legalább 1000 bitcoint tartalmazó tárcák száma, mely év vége óta megállíthatatlan ütemben növekedett tovább. Valahol nem is csoda ezt a meredek emelkedést látni, hiszen például a héten megtudtuk, hogy a Grayscale ismét elérhetővé tette a befektetők számára a bitcoin alapját a nagy érdeklődésre való tekintettel.

legalább 1000 bitcoint tartalmazó tárcák száma

Technikai indikátorok a bitcoin kereskedésben

A 40 ezer dolláros árfolyam szint, mindenképpen fontos mérföldkő az emelkedő trendben. Ne felejtsük el, hogy mindössze pár hete, december közepén lépte át a bitcoin a 2017-es árfolyam csúcsot, a 20 ezer dollárt. Egy hónap leforgása alatt pedig duplázott az árfolyam, ami sok befektetők a profit realizálás irányába terel, megindítva az eladói nyomást.

A korrekciót már nagyon várta a piac, hiszen nem emelkedhetett tovább ilyen ütemben a bitcoin árfolyama, mert az hosszútávon semmiképpen nem lett volna fenntartható. A korábbi szintek visszatesztelése pedig jó beszállási lehetőséget ad a hosszútávú befektetők részére.

Technikai indikátorok

A fenti trendvonal mentén haladva több alkalommal is visszapattant az árfolyam egy-egy nagyobb, akár 20% feletti esés után. A múlt hétvégi esés is hasonló szintről pattant vissza azzal a plusszal megfűszerezve, hogy a 30 ezer dollár mindenképpen pszichológiai szintként is szolgált a támaszok kiválasztása között. Amennyiben ez a 30 ezer dolláros szint is eltörik, 28 vagy akár 26 ezer dollárig is visszakorrigálhat az árfolyam.

A napi grafikonon a kiterjesztett Fibonacci szintek mentén haladva felfelé a 36000, 37150, 38000 majd a 39720 dolláros árfolyam szinteken érdemes figyelni, hogyan viselkedik majd tovább a bitcoin. A napi grafikonon még csak most kezdett el visszatérni a normál tartományba az RSI, a forgalom elmaradása az újabb 40 ezres csúcs hódításnál pedig azt mutatja, hogy elképzelhető, hogy egy rövidebb-hosszabb oldalazással gyűjt majd erőt a bitcoin a további növekedéshez.

Technikai indikátorok

Altcoin hírek

Az elmúlt hetekben azt láthattuk, hogy a bitcoin szárnyalásának farvizén rengeteg altcoin árfolyama is meglódult felfelé.  A THORChain RUNE tokenjéről azonban az általános vélekedés iparági bennfentesek között, hogy nem csak a hype mozgatja árfolyamát felfelé, hanem más tényezők is meghúzódnak a növekedés hátterében.

A stakelhető kriptovaluták között piacvezető kapitalizációban, napi tranzakciós dollárérték volumenben és github commit-ok számában a Cardano (ADA) szintén erős fundamentumokkal büszkélkedhet.

Polkadot és Ripple

Sok negatív hír után kicsit fellélegezhettek az XRP tulajdonosok, mert az angol felügyelet szerint nem számít értékpapírnak a Ripple tokenje. Ez talán pozitív irányba mozdíthatja el az amerikai értékpapírfelügyelet álláspontját is az ügyben. Pénteken a Polkadot átvette az XRP 4. helyét a piaci kapitalizáció tekintetébe. A DOT token árfolyam emelkedése és az XRP gyengülése tette lehetővé, hogy a két 13 milliárd dollár kapitalizációjú token közül a Polkadot kerüljön most ki győztesen.

Végezetül pedig tegnap jött a hír, hogy a Dash megállapodást kötött a CrayPay-jel. Hamarosan fizetési applikáció készül Dash felhasználók számára, amely lehetővé teszi 155 ezer amerikai kereskedőnél a Dash-sal történő fizetést.

Shitcoin Show

REEF (+50%) – Január elején indult REEF token a Binance Launchpadján. A kibocsátás után meredek eséssel indult a token élete a Binancenél, ami egészen a mai napig lejtmenetben volt. Azonban lehet elérkezett a mélypont, mert az elmúlt 24 órában több, mint 50%-ot ment felfelé az összes nagy altcoinnal szemben az árfolyam. A Reef a Polkadot platformján épített blokkláncok közötti kereskedést lehetővé tevő DeFi platform. Az emelkedés mögött minden bizonnyal a Polkadot platform egyre növekvő népszerűsége áll.

BTCST (-25%) – a mindössze egy hónapja lézető BTCST tokenek mögött bitcoin hash erőforrás van biztosítékként rögzítve. Két nappal ezelőtt mindenkori csúcson rekordot döntött a token árfolyama, ami ez után meredek esésbe kezdett.

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.