Év végén sem állnak le a bitcoin vásárlásokkal a befektetők

Az év utolsó napján 1500 dollárt emelkedett a bitcoin árfolyama egy óra leforgása alatt. Ezzel az árfolyam 47000 dollárról 48500 dollárig erősödött a péntek reggeli órában. Annak ellenére, hogy tegnap még a 46 ezer dolláros szintet is érintette a kriptovaluta árfolyama.  

De nem csak december 31-én vásároltak a befektetők. A legnagyobb bitcoin bull vállalat, a Microstrategy ismét kihasználta az 50 ezer dollár alatti árfolyamot és betárazott majdnem kétezer bitcoinból az ünnepek alatt.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A MicroStrategy újabb 1914 bitcoint vásárolt 94 millió dollár értékben, hozzávetőlegesen 49 229 dolláros áron, jelentette be a Twitteren a cég vezérigazgatója, Michael Saylor. A MicroStrategy már igazán hírhedt a bitcoin vásárlásairól. Most sem szalasztották el az alkalmat a vásárlásra, amikor az árfolyam megindult lefelé. A cég jelenleg 124 391 BTC-t birtokol, amire jelenleg körülbelül 3,75 milliárd dollár körüli összeget költöttek, miközben a készlet már majdnem 6 milliárd dollárt ér. A MicroStrategy bitcoin-vásárlásainak átlagos ára körülbelül 30 ezer dollár volt az elmúlt másfél év során.

Egyes salvadoriak azt állítják, hogy a Chivo kriptotárcájukból eltűntek a pénzeszközök. Záporoznak a felháborodott bejegyzések a közösségi médiában. A Twitteren már legalább 50 salvadori számolt be arról, hogy decemberben elvesztette pénzeszközeinek egy részét, ez összesen több mint 96 000 dollárnyi értékű bitcoint jelent. Volt, aki csak 61 dollárral lett szegényebb, mások arra panaszkodtak, hogy több ezer dollár hiányzik a tárcájukból.

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója a héten a Bitcoin megalkotójának, Satoshi Nakamotónak a rejtélyes kilétével kapcsolatban nyilatkozott. Azt állítja, hogy a Bitcoin megalkotójának valódi személyazonossága nem is annyira fontos, inkább az ötletek fejlődése a meghatározó, ami a Bitcoinhoz vezetett. Azonban név szerint is megnevezett valakit. Musk szerint Nick Szabo volt a bitcoin evolúció hajtóereje, akit a kriptográfia úttörőjének lehet nevezni.

Változnak a kriptovaluta szabályok világszerte

A bahreini központi bank engedélyezte a Binance kriptovaluta szolgáltatóként való működését a királyságban. Ezzel a Binance megkapta az első hivatalos működési engedélyét. Az arab félsziget legkisebb királysága mindig is híres volt a kriptokereskedés iránti nyitottságáról. Az ország már 2019-ben elfogadott egy átfogó, átlátható, és a szereplők biztonságát szavatoló kriptokereskedelmi szabályozást. Azóta az ország további lépésekkel is hozzájárult a digitális fizetőeszközök és a hozzájuk kapcsolódó technológia minél szélesebb körű elterjedéséhez. A mostani döntésével a CBB a közel-keleti és észak-afrikai régió pénzügyi intézményei közül elsőként járult hozzá a Binance helyi működéséhez.

Még hétfőn Erdoğan elnök több olyan gazdasági intézkedést jelentett be Törökországban, amellyel a gazdaság “dollarizációját”, azaz a dollárral szembeni kitettségét szeretné csökkenteni. Ezek között például ott van az, hogy az exportőrök devizakockázatát forward ügyletekkel fogják majd enyhíteni. De növelik például a magánnyugdíjpénztári befizetések állami kiegészítését 25%-ról 30%-ra. Ezeknek is az a célja, hogy megpróbálják a török lírát stabilizálni, hogy a törökök ne devizákba és kriptovalutákba akarjanak fektetni.

Az Orosz Központi Bank (CBR) azt tervezgeti, hogy a jövőben megpróbál információt begyűjteni a kereskedelmi bankoktól a lakosok pénzátutalásairól, beleértve a kriptovalutákkal történő tranzakciókat is. Az intézkedés legfőképpen a kriptotőzsdéket érinti, amelyeket a helyi szabályozó hatóság gyakran vádol illegális tevékenységek végzésével. A lépés a központi bank által törvénytelennek tartott tranzakciók visszaszorítására irányuló erőfeszítések részeként jelenik meg, és kiterjedhet a brókerekre, p2p váltókra, valamint a kriptokereskedési szolgáltatásokat nyújtó weboldalakra is.

Végül, de nem utolsó sorban fontos kiemelni, hogy jövőre magyar kriptovalutákat érintő adójogszabályok is változnak. Az SZJA, illetve a SZOCHO törvény módosításának értelmében 2022-től (és választás alapján már 2021-től is), ha a magánszemély adózónak kriptoeszközzel végrehajtott ügylete után nyeresége keletkezik, úgy csak 15% SZJA fizetés terheli, míg a 15,5% SZOCHO-t már nem kell megfizetni.

Ha év vége, akkor bitcoin vásárlás

Nem csak a MicroStrategy töltötte az ünnepeket bitcoin vásárlással.

A Coinglass elemzési platformról származó adatok azt mutatják, hogy a Coinbase professzionális kereskedelmi ága, a Coinbase Pro-ról 9925 BTC-t utaltak ki az év utolsó napjaiban. Valaki tehát hosszabb távú befektetésre vásárolt bitcoint, ha nem hagyta azt a váltó tárcájában.

Coinbase bitcoin vásárlás

A vásárlás némiképp szembe megy a többi nagy tőzsde enyhén emelkedő egyenlegével. Az OKEx, Binance és a Bitfinex tőzsdéken is inkább kis mértékben nőtt a tárolt bitcoinok száma. A Huobi BTC egyenlegének csökkenése pedig jól magyarázható azzal, hogy a holnapi naptól már nem kereskedhetnek a platformon a kínai ügyfelek a Huobi szigorítása miatt.

December második felét egyébként ez a trend jellemezte. Kis mértékben, de növekedett a tőzsdéken tárolt bitcoinok összessége. Sokan emiatt pont attól tartottak, hogy ez egy nagyobb eladási hullám előrejelzése lehet. Azonban most egyelőre még nem ez a helyzet.

Bitcoin árfolyam grafikon

A több napos csökkenő trend üdítő ellenpontja, amikor a BTC/USD árfolyama pénteken egyetlen óra alatt hirtelen 1500 dollárt emelkedett. Jó kis ízelítőt adott ez abból, mi történhet egy olyan kriptopiacon, ahol a likviditás a szokásosnál gyengébb az ünnepi időszakban.

Az intézmények a jövő hónaptól összességében fontosabb szerepet fognak játszani a kriptovaluta életében. Január elején az ünnepi időszakot követően az intézményi befektetők az előrejelzések szerint újra a rivaldafénybe kerülhetnek. 2022-ben az első dolog amire számíthatunk, hogy megnő a volatilitás és a kereskedési volumen. Ez pedig azt eredményezheti, hogy a kriptotulajdonosok jelentős mértékben átalakulnak. Azaz a lakossági szereplőktől az intézményi szereplők felé tolódhat el a bitcoin vásárlás volumene. A nagy szereplők nem riadnak el a közelmúltbeli árfolyamváltozásoktól, mivel a bitcoin befektetések 2021-ben még mindig jobban teljesítettek, mint a részvények.

Altcoin hírek

A héten rekordot döntött az Ethereum hálózatának számítási kapacitása, elérve az elképesztő másodpercenkénti 1 petahash értéket. Mindez annak ellenére, hogy 20 nappal ezelőtt az Ethereum hálózati protokollján bevezetésre került az Arrow Glacier frissítés, amely újabb 6 hónappal tolta el, a hálózat már nagyon régóta várt PoS tranzícióját. Az ígéretek szerint a PoS alapú Ethereum 2.0 hálózat akár 1000-szer is gyorsabb lehet majd a jelenlegi PoW algoritmus alapú blokkláncnál.

A Dogecoin (DOGE) mémcoin fejlesztői nyolc évvel a kezdeti bevezetése után tették közzé a coin első fejlesztési ütemtervét. Jobb később, mint soha. Tervezik a weboldal frissítését, egy új programkönyvtár létrehozását, amivel bárki Dogecoin kompatibilis termékeket tud készíteni majd. Szeretnék növelni a DOGE fejlesztőinek számát és egy új tárcát is terveznek.

A Bigger Entertainment csapata vasárnap élőben közvetítette a YouTube csatornáján ahogyan 239 600 144 SHIB tokent égettek el. Az eljárás során a nagy mennyiségű tokent egy halott címre küldték, így végleg kivonva azokat a forgalomból. Ezzel együtt október óta a vállalat 880 millió SHIB tokent semmisített meg.

Ozzy Osbourne, vagyis a “Sötétség Hercege”, sem szeretne lemaradni az idei NFT őrületről, így úgy határozott, hogy ő is belép a kriptovaluták káprázatos világába. A botrányairól híres zenész saját NFT kollekció piacra dobásával szeretne kedveskedni rajongóinak. A Black Sabbath heavy metal banda egykori frontembere Cryptobatz néven indítja útjára NFT kollekcióját.


Év végi összefoglalónkból megtudhatod, mik voltak a kriptovilág legfontosabb eseményei 2021-ben.