30%-os zuhanás? Tényleg ez vár a kriptopénzekre is?

Volatilitás van a levegőben – állítja a milliárdos befektető.

Volatilitás van a levegőben - állítja a milliárdos befektető

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Joe Biden elnöknek a digitális eszközök felelősségteljes fejlesztéséről szóló rendeletét követően a szövetségi ügynökségek közös tájékoztatót készítettek az Egyesült Államok kriptoszabályozásának 6 fő irányvonaláról. A lista összefoglalja több különálló jelentés tartalmát, amelyeket azért nyújtottak be az elnöknek, hogy világos kereteket fogalmazzanak meg a felelős digitális eszközfejlesztéshez, és előkészítsék az utat a további lépésekhez a hazai és a külföldi szabályozás terén.

A kínai Huobi kriptotőzsde bejelentette, hogy 7 privátcoint vezet ki platformjáról, köztük a Monerot is. A döntésüket azzal indokolták, hogy a szabályozási hatóságok egyre nagyobb nyomást helyeznek ezekre az érmékre, amit nehezen bírnak el.

Az Opera bejelentette az egyik legújabb frissítését, az innovatív “Wallet Selector” funkciót a böngészőjében. A legújabb letöltési csomagjában már elérhető az a böngésző verzió, amely az iparágban elsőként támogatja a több kriptotárca kezelésére szolgáló funkciót. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy nagyon egyszerűen kiválaszthassák, hogy melyik kriptotárcájukkal kívánnak interakcióba lépni egy adott dApp vagy weboldal használatakor.

Történelmi csúcson a bányászati nehézség

Újabb történelmi csúcsra ért a bitcoin bányászati nehézség, amely így most már 32,05 billió hashnél jár. Az elmúlt hónapban kétszer is emelkedett a bányászati nehézség, és most szeptember 13-án újabb 3,45%-kal emelkedett az érték. A piaci kapitalizációja szerint is legnagyobb kriptovalutát most már még nehezebb bányászni.

A bányászok augusztus közepe óta értékesítik a bitcoin készleteiket

A bányászok augusztus közepe óta értékesítik a bitcoin készleteiket. Ezt a bányász kapitulációs időszakot jellemzően egy nagyobb emelkedés előtti hullám utolsó lefelé induló árfolyammozgásaként szokták jellemezni. A tendencia azonban hosszútávon az, hogy a bányászok visszatérnek ahhoz, hogy megtartják a kibányászott bitcoinjaikat.

Mindeközben egyre jobban felerősödik a bitcoin bányászat elleni lejárató propaganda. Egyre több kormányzat terjeszt ugyanis hamis információkat arról, hogy a proof-of-work (PoW) konszenzuson alapuló bányászat hatalmas környezeti terhelést jelent. Michael Saylor-nak elege lett ebből és tételesen megcáfolta a másik fél által felhozott “tényeket”. Az összefoglaló a leggyakrabban felhozott vádak kapcsán pontokba szedve írja le az igazságot.

Ray Dalio szerint 30%-ot eshetnek a részvények – és mi lesz a kriptókkal?

Már több, mint két napja meredek süllyedésben van a piac. A Bitcoin már 19600 dollárnál is járt lokális mélyponton. A hét elején a vártnál magasabb inflációs adat vitte át a kriptopénz piacot a részvénypiaccal együtt a piros oldalra, a hét végén pedig a Merge okozott mélypontot.

A borongós hangulat közepette a kereskedők és az elemzők nem nagyon mutattak hajlandóságot arra, hogy újraértékeljék piaci kilátásaikat. Vannak, akik továbbra is magabiztosak abban a forgatókönyvben, hogy egy gyors pumpálás 23 ezerre viszi a BTC-t és 1800-ra az ETH-t. Sőt még innen jöhet a további emelkedés.

Az Ethereum Merge utóhatásai azonban nem adnak haladékot a kriptobikáknak, akik folyamatos piaci nyomással szembesülnek, miközben a részvények árfolyamai is csökkennek.

Az egyesült államokbeli részvények további veszteséges napja után Ray Dalio befektető új, medve piaci trendet jelzett előre.

Legutóbbi, szeptember 13-án közzétett blogbejegyzésében Dalio azt jósolta, hogy a részvények együttes vesztesége a 30%-ot is elérheti.

Véleménye szerint a kamatok emelkedése kétféle negatív hatással lesz az eszközárakra:

  1. a jelenérték számításban emelkedik a diszkontráta és
  2. az eszközök által termelt bevételek is csökkennek a gyengébb gazdasági kilátások miatt

Becslése szerint a kamatlábak 4,5 százalékos emelkedése körülbelül 20 százalékos negatív hatást fog gyakorolni a részvényárakra (átlagosan, bár a hosszabb futamidejű eszközök esetében nagyobb, a rövidebb futamidejű eszközök esetében kevésbé) a jelenérték-diszkont hatás alapján. Ehhez jönne még hozzá a körülbelül 10 százalékos negatív hatás a csökkenő jövedelmek miatt.

Mivel jelenleg a kripto eszközök jelentősen együttmozognak a részvényekkel, ez jelentős veszélyt jelenthet a kripto piacra is. Így a Bitcoin árfolyama megközelítheti akár a 10 ezer dolláros árfolyamot is.

Brutális mennyiségű kripto érkezett a tőzsdékre

A negatív hangulatot tovább fokozza, hogy egyetlen nap alatt 236 000 BTC került be a kereskedési platformokra. Ez a mennyiség már igencsak szokatlan tőzsdei tranzakciónak számít. A Glassnode blokklánc elemzőcég adatai azt mutatják, hogy a tőzsdei beáramlás 2020 márciusa óta most van a legmagasabb szinten.

a tőzsdei beáramlás 2020 márciusa óta most van a legmagasabb szinten

Ez volt ugyanis a legnagyobb egynapos kiugrás azóta, hogy a covid káosz közepette 2020 márciusában a Bitcoin mindössze 3600 dollárra süllyedt.

A 2021 májusi, valamint az idén májusi és júniusi beutalások sem értek el az arányt, ami arra utal, hogy a Bitcoin befektetői bázisa jelenleg a kitettség csökkentésére törekszik.

A Santiment elemzőcégtől származó további adatok, amelyek mind a központosított, mind a decentralizált tőzsdékre vonatkoznak, a szeptember 13-ig tartó hét teljes beáramlását 1,69 millió BTC-re teszik.

Altcoin hírek

Élet a merge után

Tegnap az egész kripto közösség és talán a pénzügyi szektor egy része is az Ethereumra figyelt. Az elmúlt több hónapos hírverés után a várva várt Merge esemény végre megtörtént, amikor a PoW főhálózat egyesült a PoS Beacon Chain-nel.

A hálózatra gyakorolt hatások a következő hónapokban és években fognak teljes mértékben kibontakozni. Vannak akik amiatt aggódnak, hogy az Ethereum a cenzúra veszélyével nézhet szembe a Merge után. Ár szempontjából mindenképpen elmondható, hogy ez volt az év legjelentősebb fejleménye az ETH piacán.

az ETH többhetes mélypontra zuhant

A Merge utóhatása azonban már most is itt van. Nem hozta el ugyanis azt a várvavárt eufóriát, mint amit például a bitcoin / bitcoin cash hard forkja okozott. Tulajdonképpen semmilyen pozitívumot nem láttunk a Merge után a kriptopiacokon. A Bitcoin továbbra is 20 000 dollár körül mozog, míg az ETH többhetes mélypontra zuhant.

Az Ethereum Merge után a bányászok egy jelentősebb része lerohanta az Ethereum Classic hálózatát, amelynek a hashrátája egyetlen nap alatt 280%-ot emelkedett. Összességében 30 nap alatt a Classic hashrátája 500%-nál is többet növekedett. Mivel az Ethereum Classic bányászati algoritmusa, az Ethash teljesen kompatibilis az Ethereumhoz használt bányászgépekkel, így ez tökéletes választás minden Ethereum bányásznak.

Minden kivérzett, kivéve a Cosmos

A BTC, az ETH és a legtöbb altcoin nagymértékben veszített a napokban az értékéből, miközben az ATOM közel kétszámjegyű növekedéssel megy szembe a trenddel.

Az ATOM ára egy emelkedő csatornán belül helyezkedik el a 20 napos mozgóátlag felett már augusztus óta, és azt sugallta, hogy a mozgóátlag alatt jó vásárlási lehetőségek jelentkeznek.

Az ATOM ára egy emelkedő csatornán belül helyezkedik el

Számos protokoll levált a Terráról a stabilcoin összeomlása után, ami később a Cosmos Hub-on indult újra. A Staking ATOM hálózatán jelenleg 17,75%-os APY-t kínál, és a Staking Rewards szerint a rendelkezésre álló keringő készlet 66,75%-a van lekötve. A Cosmos bevezeti a likvid befektetést is, ami megnövekedett vásárlási nyomást eredményezett az ökoszisztéma natív tokenjén. A blokklánc adatok azt is mutatják, hogy folyamatosan növekszik az egyedi delegációs címek száma a hálózatban.

Lényegében az, amit látunk, Metcalfe törvénye

Lényegében az, amit látunk, Metcalfe törvénye. Ahogy az ökoszisztéma növekszik, a hálózat növekszik, a zárolt összérték növekszik, a likvid befektetés pedig további hasznosságot hoz a lekötött eszközöknek. A folyamat pedig önmagát gerjeszti az ökoszisztémán belüli további növekedésre.


Szombaton újra jelentkezik a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre.

A műsor eheti vendége Szegő Dániel, független blokklánc tanácsadó, aki elmeséli, hogyan ismerkedett meg a blokklánc technológiával és milyen szakmai háttérrel lett végül blokklánc fejlesztő. Az Ethereum Merge mellett lesz szó a DeFi-ről és a CBDC Think Tank Budapestről is – amelynek Dani az egyik alapító tagja.

A BitcoinBázis újabb közösségi média platformon érhető el, csatlakozzatok hozzánk a Discordon!