Eljött az igazi kripto tavasz: amikor minden zöldbe borult

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kétségtelenül a zöld szín uralta a héten a kriptovaluta piacokat. A legnagyobb altcoinok mind-mind jelentős árfolyam növekményen vannak túl, a bitcoin a maga közel 16%-os emelkedésével fel se fért a TOP 3 legjobban teljesítő érme dobogójára.

A legnagyobb altcoinok mind-mind jelentős árfolyam növekményen vannak túl

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Bitcoin árfolyam jóslatokból már szinte minden hétre jut egy. A legutolsó szerint 2025-ben 400 ezer dollár lehet a bitcoin árfolyama ha minden úgy alakul, ahogy a stockflow modell előre jelzi. Willy Woo blokklánc elemző szavaival élve:

„Őrült az, aki most válik meg a bitcoinjaitól. Az árfolyam ideiglenes megtorpanásának köszönhetően most többen szállnak be, mint valaha, és mindannyian tudjuk, hogy akik most szállnak be, nem fognak kiszállni egy újabb robbanásszerű emelkedés végéig.”

A bitcoin egyik fontos fundamentális mutatója az elfogadottság. Azonban ennek is különböző formái tapasztalhatóak a piacon. Amíg a fejlett országokban a Bitcoin, mint tartalék eszköz jelenik meg és egyre jobban teret nyer az arany befektetésekkel szemben, addig a fejlődő országokban a Bitcoint elsősorban nem befektetési célokra használják, hanem pénzküldésre. A Bitcoin népszerűségének elsődleges oka ezekben az országokban a kedvező tranzakciós díj. Több millió ember használja már nemzetközi pénzküldésre a Bitcoin hálózatát. De nem is kell Afrikáig menni, hogy lássuk milyen hasznossága van a kriptopénz fizetési lehetőségnek. Egy lengyel város, Olsztyn saját maga is szeretne kriptovalutát kibocsátani, Kopernikusz után szabadon – CoperniCoin néven.

És ha mindez nem lenne elég segítség az elfogadottság növelésében, akkor még olajként érkezett a tűzre április 1-én az MNB bejelentése, hogy bitcoint tartalékol majd az ország központi bankja… (spoiler: azért itt még nem tartunk)

Viszont hiába szintén április 1-én jelent meg a hír, az már nem áprilisi tréfa, hogy a Coinbase, az USA legnagyobb kriptovaluta tőzsdéje nyilvánosságra hozta a dátumot, mikor indulhat pontosan a tőzsdei kereskedés a vállalat papírjaival, ugyanis már megkapták az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) jóváhagyását.

Eljött az igazi kripto tavasz

A héten szinte minden altcoin meredeken emelkedett felfelé. A bitcoin árfolyama 15,8%-ot erősödött múlt péntekhez képest és egyre közelebb került a 60 ezer dolláros árfolyam szinthez. Péntek hajnalban már egy kis időre 60 ezer dollár felett is járt ismét a bitcoin. Köszönhetően a folyamatos stabil emelkedésnek a héten már a hét közepétől fogva a mozgóátlag felett kereskednek a kriptopénzzel, ami további emelkedést vetíthet előre. A következő nagy akadály a pszichológiai szintet jelentő 60 ezer dollár, efelett kéne huzamosabb ideig megmaradnia a bitcoinnak, hogy erőt gyűjtsön a további emelkedéshez.

A következő nagy akadály a pszichológiai szintet jelentő 60 ezer dollár

Felmerül a kérdés, hogy a folyamatosan érkező elfogadottságot pozítivan érintő hírek mellett az árfolyam már beárazta-e ezt, vagy van még további növekedésre lehetőség.

Ha távolabbról nézzük az eseményeket, akkor nincs okunk a jelenlegi trendet megkérdőjelezni, azonban rövidebb időtávon nézve van lehetőség egy lokális csúcs elérésére.  Miközben a sorban a 7. zöld havi gyertyát hagyta maga mögött az árfolyam, sokakban felmerül, hogy meddig mehet még tovább felfelé a bitcoin.

A heti grafikonon egy felfelé szűkülő ék alakzatot lehet felrajzolni, ami új csúcsokra emelheti az árfolyamot a következő időszakban. Azonban az új csúcs nem biztos, hogy sokáig kitarthat, az egyre kisebb RSI csúcsok lefelé csorgása ugyanis azt mutatja, elmarad a kellő momentum, ami a további növekedéshez kellene. Egyes elemzők a csúcsot a 4.618-as Fibonacci szintre, a 2017-2018-as piaci csúcs tetejére teszik valahol 80 ezer dollár környékére. Ehhez azonban még hetekre lenne szükség, hogy az árfolyam elérje ezt a szintet, amiben az alakzat kiteljesedhet. Több féle kimenetel is lehet innen, egyrészt ha még az alakzat beteljesedése előtt jelentős forgalom mellett felfelé tör ki az árfolyam, az invalidálhatja az előrejelzést. Másfelől viszont, ha a mozgóátlag alá csökken a heti grafikonon is a bitcoin, akkor az kemény lejtmenetet hozhat az árfolyam számára.

Sok minden múlik tehát most azon, lesz-e még új intézményi belépő a közeljövőben a bitcoin piacán

Sok minden múlik tehát most azon, lesz-e még új intézményi belépő a közeljövőben a bitcoin piacán, aki újabb löketet adhat az árfolyam emelkedéshez. Van azonban még számtalan olyan intézményi befektető, akik csak most ismerkednek a bitcoin befektetés lehetőségével, így ez egy nagyonis valós lehetőség most a piacon.

Altcoin hírek

Múlt héten írtunk arról, hogy egy crypto influenszer, Ben Armstrong, vagy ismertebb nevén BitBoy 5 altcoinra hívta fel a figyelmet, amikben jelentős potenciált látott. Nos vagy kristálygömbje van, vagy csak beletrafált (esetleg ő maga mozgatja a piacot?), azonban bármelyik is az igazság, az biztos, hogy az 5 altcoin közül kettő már a héten jelentős árfolyam növekményen van túl. A BTT árfolyama 67%-ot, a HOT token árfolyama pedig 120%-ot nőtt egy hét leforgása alatt.

az 5 altcoin közül kettő már a héten jelentős árfolyam növekményen van túl

Több népszerű kriptoelemző, köztük Lark Davis is arról elmélkedik, hogy a Cardano vajon maga alá fogja gyűrni a második legnagyobb kriptovalutát, az Ethereumot. Ez azért is nagyon izgalmas kérdés, mert a Cardanóval most még 1,2 dollár körül kereskednek, míg az Ethereum közel 1800 dollárt ért.

A napokban a FIL token árfolyama óriási raliba ment át, miután kedden a shanghaji online játékokat üzemeltető cég hivatalosan is bejelentette egy 2 millió dolláros szerződés aláírását egy Filecoin bányász szolgáltatóval.

Alapvetően elmondható, hogy az első negyedévben térdig álltunk az altcoin szezonban.

az első negyedévben térdig álltunk az altcoin szezonban

NFT-k iránti lelkesedés továbbra is áthatja a művészeti iparágat. Egyre több múzeum, aukciósház és kriptováltó nyit a nem-helyettesíthető tokenek felé, elég csak a New York-i Guggenheim-re, a Christie’s aukciós házra vagy a crypto.com új NFT portáljára gondolni. A héten a sorhoz az orosz Ermitázs Múzeum is csatlakozott. Az NFT befektetésekkel azonban nem árt résen lenni. Lindsay Lohan példája jól szemlélteti, hogy vannak akik csak kihasználni szeretnék az NFT-k körüli hypeot.

A művészetek mellett az NFT-k másik fontos felhasználási területét a sport szektor adja. Többek között, Michael Jordan is beszállt a blokklánc cég, a Dapper Labs finanszírozásába. A Dapper Labs 305 millió dolláros finanszírozási kört jelentett be a héten, amit minden bizonnyal még több digitálisan gyűjthető token kibocsátására fognak felhasználni, ami hasonló népszerűségre tehet szert majd, mint az NBA Top Shot.

És végül, de semmiképp sem utolsó sorban a világ legnagyobb kártyaszolgáltatója, a Visa bejelentette, hogy elérhetővé teszi az USDC stabilcoint használó tranzakciókat az utalási hálózatán. Az USD Coin (USDC) egy kriptovaluta vállalati konzorcium fix dollár árfolyamú és fedezetű devizája, az USDT tether legfőbb versenytársa. A nagyvállalati elfogadottság tehát tovább dübörög. A Visa olyan, a bitcoinra és altcoinokra vonatkozó pozitív bejelentéseket tett vállalatok sorához csatlakozik, mint a BNY Mellon, BlackRock Inc és a Mastercard, amik szintén bizonyos digitális eszközök integrálását tervezik.

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.