Megjelentek az új szereplők a kripto piacon?

Bár a hálózati tranzakciók a nyári uborkaszezonban nagyon kevés aktivitást mutatnak, úgy tűnik lassan megérkeznek az új szereplők a kriptopénz piacra a legfrissebb indikátorok szerint.

Mindeközben a meglévő szereplők pedig a Binance körül kibontakozó botrányban próbálják kisilabizálni, mennyire kell aggódni a piac mára egyik legnagyobb szereplője miatt.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A napokban igen csak szorult helyzetbe került az egyik legnépszerűbb kriptopénz kereskedési platform, a Binance.

Ég a talaj a Binance alatt

Még múlt héten érkezett a hír, hogy az angol pénzpiaci felügyelet bejelentette, a Binance Markets Limited az anyacég egyik leányvállalata nem rendelkezik megfelelő engedélyekkel az országban, amely a digitális eszköz szolgáltatásokat kínáló cégek számára kötelező. A Binance kérelmezte, hogy a szabályozó hatóságnál bejegyzett kriptovaluta-vállalkozássá váljon, de a múlt hónapban állítólag visszavonta a kérelmet. Ez egyben azt is jelentette, hogy több származtatott termék azonnal elérhetetlenné vált a brit felhasználók számára. Azonban ekkor a többi európai felhasználó még mit sem sejtve használta tovább a szolgáltatásokat.

Ég a talaj a Binance alatt

Ezután nem sokkal érkezett a hír, hogy a brit Barclays bank közölte az ügyfelekkel, hogy “a pénzük biztonságban tartása érdekében” blokkolják a Binance kriptotőzsdére történő beutalásokat.

Egészen szerdán reggelig csak a Barclaysnál bankoló kriptósok aggódtak, amikor is a Binance felhasználói nem tudtak többé euróban befizetni a bankjukon keresztül. A Binancet érintő szabályozási korlátozások arra kényszerítették a népszerű kriptotőzsdét, hogy ideiglenesen leállítsa az euróban történő banki átutalásokat – derül ki az ügyfeleinek kedden küldött e-mailből. A kriptotőzsdénél azonban hitelkártyával és bankkártyával továbbra is lehet számlát feltölteni és kiutalni, azonban így is sok kellemetlenséget okozott a hirtelen jött tiltás a felhasználóknak.

Az eseményekre a Binance feje, CZ, azaz Changpeng Zhao is reagált. Egy szerdai nyílt levélben azt írta a népszerű kriptováltó vezérigazgatója, hogy a kripto elfogadása és fejlődése, illetve az autókkal kapcsolatos szabályozások között párhuzam van, mivel “a törvények és irányelvek menetközben alakultak ki”.

Élet a Binance-en túl

Persze a Binance problémáin túl is történt érdekesség a héten a szektorban.

Jack Dorsey például megerősítette egy Twitter bejegyzés keretében, hogy a Square saját bitcoin hidegtárcát dob piacra. Múlt hónapban még csak annyit mondott Jack Dorsey, hogy fizetési szoftvereket készítő cége, a Square „fontolgatja” egy bitcoin tárca megalkotását. Most a hivatalos bejelentés is megérkezett: jön az új Square hidegtárca.

jön az új Square hidegtárca

Egy argentin törvényhozó a héten törvényjavaslatot nyújtott be, ami az alkalmazottak és a külföldi szolgáltatásokat exportáló személyek számára lehetővé tenné a kriptovalutában való fizetést. A kongresszusi tag elmondta, hogy lehetővé akarja tenni Argentína népe számára, hogy megerősítsék autonómiájukat és megőrizzék a fizetésük vásárlóerejét. Ez érthetően hangzik, figyelembe véve, hogy a helyi pénznem, a peso évente körülbelül 50%-os inflációval küszködik.

A hatóságok letartóztatták a Bitcoin Banco Group elnökét, Claudio Oliveirat Brazíliában. Szerintük ő volt a felelős 7000 bitcoin ellopásáért ügyfelektől 250 millió dollár értékben. Claudio Oliveirat, közismertebb nevén a ’’bitcoin király”-t, pénzmosással és csalással vádolják.

Új szereplők a kriptopénz piacon

Új szereplők a kriptopénz piacon

Bár a bitcoin hálózati tranzakcióit tekintve szinte „tetszhalott” állapotban van, annyira alacsony az aktivitás, de az on-chain indikátorok jelenleg mind pozitívak.

Will Clement elemző szerint, ha hinni lehet a hálózaton mért adatoknak, akkor izgalmas helyzet előtt állunk.

 izgalmas helyzet előtt állunk - új szereplők a bitcoin piacon

Clement szerint az új felhasználók növekedése mostanra új csúcsokat ér el a bitcoin hálózaton. Naponta több mint 50 000 új entitás érkezik a blokkláncra, ami abszolút rekordnak számít.

Ezek az új szereplők pedig jelentős nyomást gyakorolhatnak a kripto tőzsdék tartalékaira. A trend ezen a területen változatlan, csak az elmúlt héten csaknem 18 000 BTC hagyta el a kereskedési platformok tárcáit erősítve tovább a felhalmozást.

égre megérkeztek a bálnák is

A lakossági befektetők már hetek óta erősen vásárolnak, de végre megérkeztek a bálnák is köszönhetően a mostani alacsonyabb árfolyam szintnek. A héten 17 új bálna született a blokkláncon, miközben a bálnák állománya összesen 65 429 BTC-vel nőtt.

Az alakzat ami ismét esést hozhat

Nem mindenki látja azonban ennyire optimistán a közeljövőt.

A népszerű kriptovaluta-kereskedő, Keith Wareing figyelmeztett egy lehetséges medve piaci formációra. A kereskedő a hónap elején egy óriási inverz fülescsésze alakzatot észlelt a heti grafikonon, amely egy árfolyam hullám lefelé mozgásához vezethet. A technikai elemzés alapján az újonnan kialakuló alacsonyabb ár annyi lehet, mint az előző visszaesés nagysága. Ha a formáció beigazolódik, akkor 3-4 hétre vagyunk a 25-30 ezres bitcoin árfolyam sávtól.

Altcoin hírek

A Goldman Sachs befektetési bank szerint a jövőben a Bitcoin helyett az Ether válhat a legnépszerűbb kriptovalutává. A Business Insiderrel készített interjúban a Goldman Sachs illetékesei kifejtették, hogy véleményük szerint a smart contractok hozhatják el az Ether végleges győzelmét a Bitcoin felett, mint a legfőbb stratégiai kriptovaluta tartalék.

És nem ők az egyetlen bank, akik az Ethereum irányába kacsintanak. A svájci Sygnum bank lett az első szabályozott bank a világon, amely mostantól Ethereum 2.0 stakelést kínál ügyfeleinek intézményi szintű letétkezelési szolgáltatásain keresztül.

Bár mostanában többször lehetett arról olvasni, hogy a nem helyettesíthető tokenek (NFT-k) piaca kezd egy kicsit belassulni, nem igazán látható ez. Nemrég épp a Twitter indította el NFT-kollekcióját, most pedig úgy tűnik, hogy az Instagram is NFT funkciókon dolgozik. Bár a közösségi média óriás ezt még nem erősítette meg, az információ egy mobilos fejlesztőtől szivárgott ki. Eszerint azonban az Instagram is saját NFT-kkel fog rövidesen előrukkolni. Ezzel az influenszerek juthatnak majd akár jelentős versenyelőnyhöz a platformon, ha valóban megjelennek ezek az NFT-k.

Azonban hiába rendelkezik valaki nagy követőbázissal és jelentős befolyással a követőire, sajnos egyre többször derül ki, hogy a szándékaik nem feltétlenül pozitívak. A YouTube-on csak TechLeadként ismert 1,1 milliós követőbázissal rendelkező tartalomkészítőt most többen azzal vádolták meg a közösségi média oldalakon, hogy új Million (MM) tokenje mindössze egy pump-and-dump átverés. Mindössze egy hete indította el saját Million nevű tokenjét a Uniswap decentralizált tőzsde segítségével, ami 3500%-os növekedést mutatott három nap alatt azonban, úgy látszik, máris problémák vannak a kriptoprojekt körül.

De nem csak a Million token lőtt ki a héten. Megtáltosodtak a DeFi tokenek, kétszámjegyű emelkedést is produkált több coin. A mémcoinok egyre több figyelmet vonzanak a szektoron belül és azon túl is. A különböző Dogecoin ihletésű coinok közül különösen a Shiba Inu harcolt ki viharsebességgel jelentős érdeklődést a befektetők körében. A Libertex kereskedési platform most pedig egy Shiba Inu CFD listázása mellett döntött, amivel akár tőkeáttételesen is lehet kereskedni majd az amúgy is igen volatilis eszközzel.

Elindult a Bitcoin Bázis új podcastja, a Bitcoin Rehab. Első héten a Bitcoin Bázis alapítójával Balaxival beszélgetett Karo Zagorus házigazda, majd a második részben Csabai Csaba beszélt Ethereumról, DeFikről és altcoinokról, és hogy merre is tart a szektor. Hallgassatok minket Spotify-on, Anchoron, Soundcloudon.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük