Mely kriptopénzekre figyeljünk 2019-ben

Habár még van egy teljes hónap az évből, nem árt egy elnagyolt számvetést készíteni arról, mely kriptopénzek és tokenek számíthatnak fényesebb jövőre a 2018-as medvepiacok után. A cikk nem befektetési tanácsadás.

Mi várható 2019-ben?

Van pár érdekes fejlemény a kriptovaluták világában amelyek közül az egyik, a Ripple cég XRP tokenjének térnyerése, ami átvette a második helyet az Ethereumtól a Coin Market Cap piaci kapitalizációs ranglistáján. Sokak szerint a trend pusztán a medvepiacok számlájára írható, de ha megvizsgáljuk a Ripple cég nem lassuló térnyerését a pénzügyi intézetek (lásd Japánban, Egyesült Államokban, Szaúd-Arábiában) között, akkor könnyen belátható, a Ripple egyre erősebb fundamentális alapokon nyugszik. Eközben az Ethereumot elsősorban a végeláthatatlan ICO-átverés, az édeskevés napi pár száz fős felhasználóbázisú dAppok problémája és az elhúzódó fejlesztések jellemezték.

A Ripple XRP-ja a bitcoinnal és az altcoinokkal szemben nem is kifejezetten kriptovaluta. Helyette egy digitális eszköz ami a pénzügyi szektor igényeit szolgálja (azaz, nem is kellene a Coin Market Capon szerepelnie). A bankok hozzáállása a Bitcoinhoz vagy az Ethereumhoz ismerten negatív, de nem így a Rippléhez.

Szerencsére a Bitcoint se kell félteni. A Lightning Network (a Lightning egy második réteg a protokollon, mely végső ígérete a filléres tranzakciók és a szinte azonnali tranzakció végrehajtása) fő célja, hogy a Visa és a Mastercard kapacitását meghaladó szintre emelje a bitcoin tranzakciók másodpercenkénti számát és mennyiségét. Messze nem tökéletes még, de az elfogadottság növekedésével fokozatosan váltja valóra Szatosi Nakamoto vízióját: egy peer-to-peer elektronikus pénzrendszer kiépítését.

A több ezer altcoin és token között szétnézve már nehezebb biztos nyerteseket találni. A DASH hibrid érme egyre elterjedtebb a hiperinfláció sújtotta Venezuelában, a BAT tokent kibocsátó Brave böngésző már több mint 10 millió felhasználónál jár. A privát coinok (teljes anonimitást ígérnek használóiknak) esetében vegyes a kép, mivel a kormányok nem nézik jó szemmel a Monero, Zcash tevékenységét, illetve a mezei felhasználókat sújtó monero bányász malware-k se segítik elterjedésüket, mialatt a névtelenségbe burkolózó csapataik újabb és újabb személyes adatok védelmét segítő fejlesztéseket eszközölnek (lásd a monero Bulletproof frissítése). A Litecoin és a mémcoin Dogecoin a sok ‘friss hús’ piacán kifejezetten öregnek számít és ennek köszönhetően már kivájták a saját szegletüket az ökoszisztémában. A Bitcoin Cash ugyanakkor még csak egy éves, és az elhúzódott belviszály miatt várhatóan tovább fog veszíteni az értékéből.

A Stellar elfogadottságán nagyot dobhat a 125 millió dolláros airdrop (ingyen tokenosztás) akciója és a csapatuk a Ripplével szemben egyfajta antibanki narratívát képviselve a végfelhasználók millióit célozzák meg.

Persze emellett vannak még jócskán feltörekvő csillagok és mi itt csak az ismertebbeket emeltük ki.

Ti mit gondoltok, mely coinok és tokenek lesznek a következő év befutói?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük