Szűk sávba szorult a bitcoin – óvatosságra intenek az elemzők

A BTC legfrissebb utazása a 43 000 és 46 000 dollár közötti ársávba újabb jele lehet annak, hogy a több hónapos korrekció véget ért.

A Bitcoin árfolyama röviddel azután emelkedett jelentősen a héten, hogy az Egyesült Államok Statisztikai Hivatala 7,5%-os fogyasztói árindexet mutatott be januárra. Ez azt mutatja, hogy az infláció tovább romlik, amivel a hagyományos valuták elvesztik vásárlóerejüket.

Február 10-én a korai órákban még 44 000 dollár alatt kereskedtek a bitcoinnal, a Bitcoin árfolyama napközbeni csúcsra, 45 850 dollárra ugrott a fogyasztói árindex adatok közzétételét követően. Mindeközben a legtöbb jelentős tőzsdeindex mínuszba süllyedt.

bitcoin árfolyam infláció

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A Binance, a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje 200 millió dolláros részesedést szerezhet a Forbesban. A Forbes szerint az ügylet segít majd abban, hogy vezető szerepet töltsön be a digitális eszközökről, például a Bitcoinról szóló információk szolgáltatásában. A befektetést bejelentő nyilatkozatában a Binance alapítója, Changpeng “CZ” Zhao azt mondta, hogy a “médiában kulcsfontosságú elemet lát a kriptopiac és a feltörekvő blokklánc technológiák széles körű fogyasztói megértésének és oktatásának” kialakításában. Később azonban pontosított, hogy a befektetéssel csak a Forbes technológiai fejlesztését segítenék, és a Forbes szerkesztői függetlenségét “szent és sérthetetlen”-nek nevezte.

Új kriptotárca érkezik a Samsung S22 okostelefonjaira. A technológiai óriás az “Unpacked 2022” virtuális eseményen mutatta be a Samsung Wallet-et, amely egyben az új Galaxy S22 Ultra készülék leleplezése is volt. A hírek szerint a kriptotárca képes “komplex digitális termékek“, például kriptovaluták elérésére és beszerzésére. A jelentések szerint a felhasználó a tárcában biztonságosan tárolhat személyes azonosítókat, például diákigazolványokat, jogosítványokat és állami igazolványokat, valamint digitális lakás- vagy autókulcsokat, hitel- és betéti kártyákat, beszállókártyákat és oltási nyilvántartásokat is. Nem véletlen a Samsung fejlesztése – a cég metaverzum szolgáltatása, a My House óriási sikereket ér el. Az app egy hónap leforgása alatt több, mint 4 millió látogatót vonzott.

A világ egyik legnagyobb könyvvizsgáló vállalata megvette első kriptovalutáit. A KPMG bitcoint és ethereumot tart mostantól nyilván a saját könyvekben ezzel is tükrözve a cég elkötelezettségét a feltörekvő technológiák és eszközosztályok iránt.

El Salvadornak problémái adódtak a bitcoin miatt

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő leminősítette El Salvadort. Az államadósság törlesztésére vonatkozó kétségek, az elnöki hatalom centralizáltsága és a bitcoin elfogadása miatt CCC kategóriába minősítették át a dél-amerikai országot. Fitch azt is nyilatkozta, hogy nem látják képesnek arra az országot, hogy biztonsággal kibocsáthasson bitcoin-alapú kötvényeket.

Pár nappal korábban El Salvador a Nemzetközi Valutaalappal került összetűzésbe. Legfrissebb jelentésében az IMF megint csak bírálja a digitális eszközök használatát és aggodalmát fejezi ki a volatilitással, illetve a fogyasztóvédelemmel kapcsolatban. Ez azonban nem az első eset, amikor a Nemzetközi Valutaalap úgy gondolja, hogy a kriptovaluták jelentik a legnagyobb veszélyt a világgazdaságra és a lakosságra.

A kripto milliárdosok generációja csak bővül

Nem is olyan bonyolult kriptovaluták segítségével meggazdagodni. Több olyan fiatal is felkerült a világ milliárdosainak listájára, akik tősgyökeres kriptósok. Sam Bankman-Fried (az FTX vezérigazgatója) és Changpeng Zhao (a Binance vezérigazgatója) már olyan milliárdosok, akik kizárólag a kriptovalutáknak köszönhetik óriási szerencséjüket. Míg a korábbi generáció gazdagjai többnyire a technológia területéről kerültek ki, addig a fiatalabb generáció a virtuális pénzek világából. A Wells Fargo közzétett egy jelentést, amelyben elismerte, hogy a technológia és a kriptopiac fejlődése hasonló mintát követ, mint 20 évvel ezelőtt az interneté.

A Gartner minap közzétett kutatása szerint 2026-ra az emberek 25%-a legalább napi egy órát fog tölteni a metaverzumban. A metaverzum fejlődése a jelek szerint megállíthatatlan és azzal együtt egyre rohamosabban bővül a lehetséges alkalmazási módok tárháza. A játékok és a virtuális szórakoztatás mellett már a kereskedők és a közösségi média is megjelent a metaverzumban, és nap mint nap újabb szereplőkkel és lehetőségekkel bővül a virtuális világ.

Szűk sávba szorult a bitcoin

„Most már egy új ciklusban vagyunk” – állapította meg Ran Neuner, a CNBC Crypto Trader házigazdája, aki az alábbi diagramot tette közzé. Kiemelte a februári BTC-kitörést egy ciklikus minta részeként, amellyel a Bitcoin kereskedése folyt az elmúlt évben.

bitcoin ciklus vége

Ahogy a fenti grafikonon látható, ez a második alkalom, kevesebb mint egy éven belül, amikor a BTC megfordította az irányt, hogy feljebb emelkedjen egy meredek csökkenő tendenciát követően.

A legnagyobb kriptovaluta esetében nehéz pillanatokon mentek keresztül a kereskedők a héten. Az amerikai fogyasztói árindex-adatok megjelenése előtt és után, long és short pozíciót tartók egyaránt fájdalmas pillanatokat éltek át. A 24 órás felszámolások meghaladták a 200 millió dollárt.

A piacok a kamatemelést most áraztak be. Ha azonban a következő héten hirtelen kamatemelés érkezik, vagy a kamatemelések felgyorsulnak, az káros lesz a piacokra nézve, és sokkoló reakciót válthat ki.

Rengeteg a kínálat és ellenállás 45 000 dollár felett, és rengeteg a kereslet és támasz a 43 000 dolláros szinten. Egy szűk sávba szorult a bitcoin.

szűk sávban bitcoin

Ebből a sávból idővel ki fog törni az árfolyam, ami a trend további irányát jelentősen meghatározhatja. A visszaesés 39 000 dolláros visszapattanást eredményezhet, ha a bikákat nem rázná meg túlságosan a 40 000 dolláros határ áttörése. Felfelé pedig a nyári összeomlás fontos pontjai alkotják az ellenállási szinteket 48 ezer és 52 ezer dollárnál.

Addig azonban ki kell várni, hogy meglássuk, mi fog történni.

Altcoin hírek

Rekordmennyiségű, 27 milliárd dollárnyi stabilcoin van tartalékban a különböző kriptovaluta tőzsdéknél. A CryptoQuant blokklánc elemző platform adatai szerint legutóbb tavaly decemberben döntött rekordot a tartalékként tartott stabilcoinok mennyisége, valamivel 24 milliárd dollár fölött. Ezt követően némi visszaesés következett, most azonban ismét növekedő tendenciát mutat és soha nem látott magasságokba emelkedik a stabilcoinok száma.

Új decentralizált közösségi média platform indult a Polygonon. Az Aave fejlesztői Lens Protocol néven decentralizált közösségi média platformot indítottak el a Polygon blokkláncon. Elmondásuk szerint a hálózat egy “Web3 alapú, okosszerződésekkel működő társadalmi háló, amely dinamikus NFT-k köré rendeződik”. A nevet a “lens culinaris” nevű növény ihlette, amely talajlakó baktériumokkal él együtt szimbiózisban, ahhoz hasonlóan, ahogyan összefonódik a Web3 és a decentralizáció.

NFT Metaverzum hírek

A McDonald’s is úgy döntött, beköltözik a metaverzumba. A McDonald’s vezetősége a héten tíz védjegy kérelmet nyújtott be az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalához (USPTO), amelyeket a metaverzumba való belépéshez kíván majd felhasználni. A leírásban az étteremlánc többek között a “virtuális és valódi termékek eladását”, valamint “virtuális étteremlánc működtetését és házhozszállítást” tüntette fel. Az étteremlánc a metaverzumban letölthető multimédiás fájlokat is kínálna, mint például hang és videó felvételeket, digitális műalkotásokat és NFT-ket.

Az Alfa Romeo gyár nemrég jelentette be, hogy legújabb modellje, a Tonale SUV, már saját NFT tokennel kerül kiszállításra a vevőknek. A cég a világon elsőként alkalmaz majd a mindennapi működésben ilyen technológiát. Minden jármű egyedi blokklánc alapú azonosító tokent kap majd, amin keresztül az autó élettartama mellett az összes paramétere rögzíthető lesz.


Szombaton újra jelentkezik a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre. A podcast legújabb adásának vendége Szelei Robbie, a VGD marketingügynökség alelnöke és marketing stratégiai tanácsadója egyenesen New Yorkból. Robbie mesélni fog arról, hogy hogyan is került az Egyesült Államokba, ahol immár 17 éve él, milyen kihívásokkal kellett először szembenéznie magyarként a Nagy Almában. Szó lesz arról is, hogy New York mennyire megváltozott a COVID-19 járvány berobbanása után, és mennyire hiányzik a metropoliszból 1 millió turista, akiktől az egész város szinte zsongott.