Története legrosszabb heti teljesítménye felé tart a bitcoin

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A héten kifulladni látszik az eddigi exponenciális ütemben emelkedő bitcoin árfolyam trend. Amennyiben marad a jelenlegi árfolyam mozgás a bitcoin történetének egyik legrosszabb hete állhat mögöttünk.

Soha nem vesztett még 14 ezer dollárt a bitcoin árfolyam egy hét alatt – de tegyük hozzá, hogy nem is volt még ilyen magasan, amiből ennyit lehet esni.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A héten már több, mint 20%-ot gyengült a bitcoin árfolyama miután hétfő óta szinte megállíthatatlanul piros színben villognak a gyertyák. Mindössze 5 nappal ezelőtt mindenkori rekordot döntött a bitcoin árfolyama 58 ezer dollárnál, majd innen meredek esésbe fordult az addig emelkedő trend. A héten szerda kivételével minden nap csak lejjebb került a záró árfolyam, cikkünk írásakor 46 ezer dollár egy bitcoin, de járt már 44 ezernél is az elmúlt napokban.

A bitcoin mellett a Tesla és a MicroStrategy részvényárfolyama is jelentős esést szenvedett el a héten.

A bitcoin mellett a Tesla és a MicroStrategy részvényárfolyama is jelentős esést szenvedett el a héten. Ne felejtsük el ez az a két cég, ami az elmúlt időszakban milliárd dolláros nagyságrendben vásárolt bitcoint, így a részvény együttmozgása a bitcoin árfolyammal valahol érthető. Másfelől viszont a részvénypiac egészén érezhető volt egyfajta negatív hangulat (a Nasdaq október óta nem esett 7%-ot), mivel a befektetők egyre nagyobb része kénytelen átértékelni a jelenlegi kockázatos eszközökbe fektetett portfólióit. Miközben az inflációs félelmek egyre inkább megjelennek a piacon, vannak akik megkérdőjelezik a bitcoin értékmegőrző erejét az eheti árfolyam esés után. Azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy mi történt egészen 5 nappal ezelőttig: a bitcoin árfolyama csak a múlt héten 30%-ot emelkedett, a korábbi hetek szintén hasonló kétszámjegyű emelkedéséről nem is beszélve. Így azért még nem feltétlenül kell temetni a kriptopénzt egy-egy erősebb árfolyam mozgás után.

banner

Hatalmas felháborodást váltott ki a Kraken tőzsde felhasználói között, hogy a Kraken flash crash komoly veszteséget okozott nekik, amikoris a legnagyobb árfolyammozgás közepette a felhasználók a fiókjukhoz sem tudtak hozzáférni. Többen már perrel is fenyegetőznek.

Bár egy felmérés szerint az amerikai befektetők közel 40%-a úgy gondolja, kriptovalutákba fektetni már egyáltalán nem jár nagyobb kockázattal, mint a részvénybefektetés. Sokaknak mégis nagyon fájt a mostani árfolyamesés, amit a gyorsan megváltozó árfolyam trend okozott. A Microsoft alapítója szerint, ha valakinek kevesebb pénze van, mint a milliárdos Elon Musk-nak, legyen óvatos a bitcoinnal.

Azok akik azonban szeretnének bitcoinba fektetni, megfelelően kell diverzifikálni a portfóliójukat. A bitcoin iránti kereslet lényegesen magasabb, mint a tényleges kínálat és ezért a befektetők portfóliójának 1%-át javasolja bitcoinban tartani a JPMorgan Chase bank. Az elemzőik szerint a bitcoin kiváló fedezeti eszköz a világpiaci bizonytalanságokkal szemben. Emellett pedig a folyamatosan zuhanó bitcoin kínálattal szemben a pénzintézetek (Grayscale) és nagyvállalatok (Tesla, MicroStrategy, Square) dollár milliárdokért kezdték felhalmozni a bitcoin, ami további egyensúlyi árfolyam emelkedést hoz magával a nagybank szerint.

A Square pont a héten 170 millió dollár értékben fektetett be bitcoinba, megduplázva ezzel a kriptopénz vagyonát. De mint az kiderült, a Binance alapítója, Changpeng Zhao is all-in-t mondott néhány évvel ezelőtt és mindenét bitcoinba fektette, ami megváltoztatta az életét.

Michael Saylor,  MicroStrategy CEO-ja szerint, 2026-ra 1 milliárd embernek lesz bitcoinban a megtakarítása és pár évtized múlva azt is megérhetjük, hogy 7-8 milliárdan birtokoljanak bitcoint, mert a világnak szüksége van egy digitális monetáris hálózatra.

A Craig Wright saga ismét tovább folytatódott. Egy ügyvédi iroda most épp 5 milliárd dollárra akarja perelni a bitcoin fejlesztőit. Wright szinte minden hétre tartogat valami ostobaságot.

Vége az emelkedésnek?

Érdekes látni, hogy ahogy emelkedik a bitcoin árfolyama napról-napra, úgy jelennek meg az egyre extrémebb hosszútávú jóslatok a bitcoin jövőbeli árfolyamát illetően. Hónapokra, évekre előre több százezres, milliós árfolyamot prognosztizálnak sokan. Majd amikor jön egy nagyobb korrekció (jellemzően ugyanez a csoport) már a halálát látja a kriptopénzeknek. Hiába emelkedett 180%-ot a bitcoin árfolyam csak az elmúlt két hónapban, ha jön egy 20%-os korrekció, akkor mindenki fejvesztve menekül.

Fontos, hogy semmi sem tud folyamatosan, hónapokon, éveken keresztül felfelé menni. Hasonló, erős korrekciókra pont azért van szükség, hogy egy hosszútávú emelkedő trend a pályán tudjon maradni és ne fulladjon ki eufóriában.

Mindemellett azonban látni kell, hogy a március sosem volt a bitcoin erős hónapja. Az elmúlt 12 év során 2013 kivételével nem tudott nagyot alkotni a bitcoin az év harmadik hónapjában, sőt. A legnagyobb bukásokat ebben hónapban zsebelte be a bitcoin.

Az elmúlt 12 év során 2013 kivételével nem tudott nagyot alkotni a bitcoin az év harmadik hónapjában, sőt

A technikai grafikonok alapján a január közepe óta tartó emelkedő csatornából lefelé tört ki a bitcoin azzal, hogy 50 ezer dollár alatt tartózkodik az árfolyam már napok óta. Lefelé a 44 ezer dollár által határolt mozgóátlag majd a 42 ezres januári rekord adhat kellő támaszt a további esésnél. 40 ezer dollár alatt azonban hosszabb távon is megszakadhat az emelkedő trend. Mivel azonban az eséssel az RSI visszatért a normál tartományba, talán az extrém módon túlvett időszak kipukkadása után visszatér a vásárlási kedv is a piacra az “akciós” árakon.

A technikai grafikonok alapján a január közepe óta tartó emelkedő csatornából lefelé tört ki a bitcoin

Miközben jönnek a hírek a bővülő intézményi bitcoin befektetői körről, nem árt néha a színfalak mögé is nézni.

A bitcoin bálnák tárcái közé azokat a bitcoin címeket szokták sorolni, aminek egyenlege legalább 1000 BTC-t, azaz a jelenlegi árfolyamon is minimum 4 millió dollár értékű bitcoint tartalmaz. Ezeknek a címeknek a száma kifejezetten emelkedő trendben volt tavaly március és idén február eleje között. Azonban mintha az elmúlt két hétben a trend megváltozott volna. Az alábbi grafikonon élesen látszik, ahogy visszaesett a nagy összegű bitcoint tartalmazó tárcák száma.

visszaesett a nagy összegű bitcoint tartalmazó tárcák száma

Még érdekesebb megvizsgálni, hogy pontosan hova is ment ez a sok bitcoin a bálnák tárcáiból. Február eleje óta ugyanis szinte minden olyan bitcoin bálna tárcája, ami 1 millió dollár értékben tárolt bitcoint, csökkentette készletét. KIVÉVE a 100 ezer (!) darabnál is több bitcoint tartalmazó óriás bálnákat, akik kíméletlenül mindent felvásároltak a piacról. Ne feledjük el, hogy 1 milliárd dollárért legalább 20 ezer darab bitcoint vásárolt a MicroStrategy vagy a Tesla önmagában, egyedüliként a piacon.

Az igazán nagyok tehát hosszútávon gondolkodnak

A Glassnode elemző cég elmélete szerint az érméket valójában átcsoportosították, biztonságos letéti tárcákba. Ez összecseng azzal is, hogy a felhalmozás továbbra is töretlennek látszik az el nem költött tranzakciós outputok alapján. Az igazán nagyok tehát hosszútávon gondolkodnak.

Altcoin hírek

A Grayscale Investments bejelentette be, hogy a meglévő bitcoin és ethereum alapok mellett további 23 likvid altcoinra szeretne befektetési alapot indítani a jövőben. Az intézményi forrásbevonás miatt ez a jövőben erős vételi nyomást tehet a szóban forgó altcoinokra, ami akár jelentősen is megnövelheti hosszútávon az árfolyamokat.

Az Ethereum drága tranzakciós díjait csak a pénzes befektetők engedhetik meg maguknak, ami miatt a kisebb felhasználók kénytelenek lesznek a versenytársakra átpártolni, ami a múlt héten például a BNB árfolyamán már meg is látszódott.

A MoneyGram a Ripple-lel való partnerségre lépés óta óriási profitra tett szert. Most azonban úgy tűnik, az együttműködés egyelőre függőben marad. Legalábbis addig biztos, amíg a Ripple és az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete közötti viszályok nem oldódnak meg. Eddig ugyanis nem kívánt együtt dolgozni a cég a Ripple-lel.

A Crypto.com közleménye szerint a 2019-ben indult platformjuk legnagyobb CRO tokenégetését hajtotta végre a héten, ami jelentősen meg is emelte a tokenek árfolyamát. Ha szeretnéd a BitcoinBázist egy kávé árával támogatni, kérjük regisztrált a Crypto.com mobiltárcára a mi linkünkkel.

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.