Globálisan elismert befektetési eszközzé vált a bitcoin

Hosszú idő óta most először fordult elő, hogy az elmúlt hét nap pozitívan alakult a Bitcoin számára, bár a teljes kriptovaluta piac még mindig negatív tartományban zárt.

A Bitcoin ára a múlt héten ilyenkor még 41 000 dollár körül mozgott, a hétvégén 42 000 dollárra emelkedett, majd hétfőn 40 000 dollár irányába süllyedt. Azóta azonban a kriptovaluta végre emelkedő tendenciát mutat, és csütörtökön már 44 000 dollárnál is járt az árfolyam. A péntek azonban ismét fagyos hangulatban telt, nem igazán tudta megtartni a növekményét a bitcoin.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A bitcoin globálisan elismert befektetési eszközzé vált

Az IMF (vagyis a Nemzetközi Valutaalap) végre elismerte a Bitcoin kiemelkedő mivoltát és a digitális eszközök forradalmában játszott szerepét. Azonban, öröm az ürömben, hogy egyúttal az általa előidézett veszélyek kerültek a rivaldafénybe. Szerintük a Bitcoin széleskörű elterjedése számos potenciális veszélyforrást hordoz magában. Ergo, ha beüt a krach, az a piac más szegmenseit is könnyedén magával ránthatja.

2021-ben komoly sikertörténetek voltak a részvények piacán is. Ennek ellenére a világ legnagyobb hagyományos fedezeti alapjai (hedge fundok) mégsem tudtak olyan rekordprofitot elérni, mint mondjuk a kriptopiaci alapok. Összességében a hedge fundok valamivel több, mint 10%-os profitot tudtak hozni 2021-ben. Ez már csak az S&P 500 index 26.9%-os profitrátájához képest is eléggé alacsony hozam. A kripto hedge fundok esetében viszont a Hedge Fund Research adatai szerint átlagosan 2021-ben 214%-os hozamot lehetett elkönyvelni. Ez pedig a 2017-es számok után a második valaha mért legjobb teljesítmény.

Jack Dorsey sorra indítja a bitcoin projektjeit

Jack Dorsey, a Twitter alapítója pár héttel ezelőtt mondott le a közösségi média igazgatói székéről azért, hogy más projektjeire tudjon összpontosítani. Nem is ült sokáig ölbetett kézzel, hiszen most már ideje nagy részét kedvenc elfoglaltáságnak, a bitcoin ökoszisztéma fejlesztésének szentelheti. A héten két innovatív bitcoin projektet be is jelenett.

A hét elején jelentette be Jack Dorsey, hogy Bitcoin jogvédelmi alapot indít, ami segít a Bitcoin fejlesztőknek a jogi védelemben, és egy önkéntesekből, valamint részmunkaidős ügyvédekből álló csapatot fog magában foglalni. A nonprofit szervezet célja, hogy minimalizálja azokat a jogi fejfájásokat, amelyek a szoftverfejlesztőket eltántorítják a Bitcoin és a kapcsolódó projektek aktív fejlesztésétől.

Pénteken pedig Dorsey másik cége, a Square, vagyis mai nevén már Block került a rivaldafénybe. A legújabb bejelentés szerint a cége egy nyíltforrású bitcoin bányászati rendszeren dolgozik. A fő cél, hogy a bitcoin bányászatot még hatékonyabbá és elérhetővé tegyék. A Block szerint kezdeményezésük egy teljesen decentralizált és mindenféle engedélyektől független jövő felé mutat. Az új rendszer a bitcoinbányászat három területén kíván fejleszteni: az elérhetőségen, a megbízhatóságon és a teljesítményen.

A bitcoin bányászat lehetőségei

Annak ellenére, hogy nagyon szerény, mindössze 126 TH/s hashráta kapacitással rendelkezett, egy szerencsés bányász a Solo CK bányászpool-ból megnyerte a ‘lottó kriptót’, és 6,25 BTC-t zsebelt be körülbelül 266 000 dollár értékben, miután sikeresen validált egy új blokkot. A Solo CK bányászpool egy adminja, Dr. Con Kolivas osztotta meg a Twitteren, hogy a bányászgép kapacitása a teljes Bitcoin hálózati hashráta (175,000,000 TH/s, azaz 175 EH/S) mindössze 0.000072%-át teszi ki.

A friss adatok azt mutatják, hogy a bitcoin bányászok ismét nagy mennyiségben felhalmoznak, miközben szeptember óta a héten hagyta el a legtöbb bitcoin a kriptotőzsdéket. Az megfigyelhető, hogy egy jelentősebb áremelkedés esetén a bányászok csökkentik a bitcoin tartalékaikat. Árzuhanás esetén pedig felhalmoznak, ahogy most is teszik. A Glassnode adatai szerint a bányászok január eleje óta egyre növekvő ütemben tartalékolnak és nem értékesítenek, így éves csúcsra is jutott a megtakarításaik mennyisége. A bitcoin hálózat működését biztosító bányászok felhalmozási tevékenysége mindig is fontos indikátora volt a piaci helyzetnek.

Bitcoin árfolyam

A bitcoin és egyéb kriptovaluta bányászata 2021 egyik leghevesebben vitatott témája volt, melynek középpontjában a tevékenység energiaigénye és a kriptók potenciális gazdasági értéke állt. Míg egyes országok magasztalták a kriptobányászatot, más államok korlátozták vagy egyenesen betiltották azt. Összefoglalónkból látszik, hogy a bitcoin bányászat korlátozása az egyik legnagyobb nemzetgazdasági hibának számít.

Inflációs hírekre továbbra is pozitívan reagál az árfolyam

Az Egyesült Államok az elmúlt 40 év legmagasabb inflációs rátáját jelentette be. A fogyasztói árindex (CPI), amely a fogyasztók által egy-egy fogyasztási cikkért és szolgáltatásért fizetett árak átlagos időbeli változását mutatja, 7%-ot ért el, ami 0,2%-os növekedést jelent novemberhez képest. Érdekes módon ez a szám csak az elmúlt évben 5,5%-kal nőtt, és jelenleg az elmúlt évtizedek legmagasabb pontján áll.

A hírt követően a BTC ára 6%-kal emelkedett, ami jól mutatja, hiába igyekszik a FED visszaszorítani az inflációt az országban, a rendelkezésére álló eszközök (kamatemelés, kockázatos eszközök kivezetése a mérlegből) annak ellenére sem tudják eltántorítani a befektetőket a bitcointól, hogy az köztudottan egy igen kockázatos termék.

BTCUSD halálkereszt

A BTC USD pár 44 450 dollár felett járt, amikor megkezdődött a korrekció, ami 41 780 dolláros helyi mélypontot jelentett. Az elemzőket a jelek szerint nem lepte meg a lépés, köszönhetően a “halálkereszt” alakzatnak. A halálkereszt egy klasszikus jel, amely alapvetően eső trendre, akkor következik be, amikor a csökkenő 50 napos mozgóátlag átlépi a 200 napos mozgóátlagot. Hozzá kell tenni, hogy az alakzatot követően nem mindig fordul délre az árfolyam, így érdemes fenntartásokkal kezelni a végitélet jóslatokat.

Altcoin hírek

A kriptohitelezéssel és -betétekkel foglalkozó magyar Inlock idén januárban már 3. születésnapját ünnepli. Az eseményhez most külön szülinapi akció is társul, amiben minden Inlock felhasználó részt vehet. Az akció keretében azokat jutalmazza az Inlock, akik január 12. és január 17. éjfél között legalább 0.01 BTC-t utalnak be számlájukra. Az összeget minimum március 31-ig bent kell tartani, ezt követően pedig akár 100 dollár értékű BTC-t is szerezhetnek az akcióban résztvevő ügyfelek.

Szülinapi akciót hirdet a 3 éves Inlock, akár $100-t is kaphatnak a felhasználók

Az elektromos autógyártó Tesla weboldalának forráskódja szerint már teszteli a korábban beharangozott Dogecoin (DOGE) fizetési opciót. A DOGE fizetési lehetőséget körülbelül három nappal ezelőtt adták hozzá a weboldalhoz tesztelési céllal, jegyezte meg a Twitteren “Tree of Alpha” néven futó szoftvermérnök. A fejlesztő elemezte a Tesla forráskódját a backend rendszeren is. Azt mondta, hogy a bizonyítékok alapján a Tesla “biztosan” teszteli ezt a megoldást. Hiába volt már róla szó korábban, a mostani hír is 20%-ot dobott a DOGE árfolyamán.

A Tether stabilcoin kibocsátó három USDT címet fagyasztott be csütörtökön, amik együttes eszközértéke elérte a 160 millió dollárt. A három tárcáról nem lehet kiutalni az eszközöket. 2017 novembere óta a Tether cég eddig 563 USDT tárcacímet feketelistázott, amire pénzfelügyeleti és bűnüldözői kérésre volt szükség.

Metaverzum hírek

2021-ben a nem-helyettesíthető tokenek, azaz ismertebb nevükön az NFT-k, blokklánc innovációból a társadalom legszélesebb rétegeit elérő őrületté váltak. Popsztárok, sportolók, politikusok adtak ki egymás után NFT-kollekciókat. 2021-ben az NFT eladások átlépték a 25 milliárd dolláros összeget is, az év vége felé azonban már a lassulás jeleit kezdték mutatni nagy kérdés, hogy mi várható 2022-ben az NFT piacon.

nft 2021: mit hozhat 2022?

A Bored Ape Yacht Club (BAYC) egy 10 000 majomnak (Ape) formázott NFT-gyűjtemény az Ethereum blokkláncon, amelyek mindegyike egyedi tulajdonságokkal rendelkezik. Egyes tulajdonságok ritkábbak, mint mások, ami azt jelenti, hogy a gyűjtők nagyobb értéket tulajdonítanak nekik. A majmok megvásárlásával a BAYC tagjaként exkluzív hozzáférést lehet kapni a jövőbeli kollekciókhoz, ami továbi előnyökkel jár. Cikkünkben bemutattuk, mit is tudnak ezek a majmok.

A Disney, multinacionális szórakoztatóipari óriáscég megkapta a “virtuális világ szimulátor” szabadalmi engedélyét. A Disney olyan szabadalmat hagyatott jóvá, amely személyre szabott interaktív attrakciókat hozna létre a vidámparkok látogatói számára. A technológia megkönnyítené az eszközök nélküli kiterjesztett valóság (AR) attrakció létrehozását a Disney vidámparkokban. A technológia úgy működne, hogy a Disney a mobiltelefonjuk segítségével követné a látogatókat, és személyre szabott 3D-s effekteket generálna és vetítene a parkon belül a fizikai terekre, falakra és tárgyakra.


Szombaton újra jelentkezik a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre. A podcast legújabb adásának vendége Szabó Dávid a Superposition Investment Fund portfóliókezelője, akinek jóvoltából betekintést nyerhetünk abba, hogyan is viszonyulnak az intézményi befektetők a kriptopénzekhez, és mennyiben különböznek a magánbefektetőktől.