Hektikus hét után jött az aranykereszt a bitcoin árfolyamában

A Bitcoin legutóbbi áremelkedése aranykereszt kialakulásához vezetett. Az 50 napos mozgóátlag meghaladta a 200 napos mozgóátlagot. Bár elmaradó mutatónak tekintik, a korábbi hasonló esetek további áremelkedéseket eredményeztek a BTC számára. A befektetők most is hasonló lépésre számítanak.

Mindez mindössze két nappal azután történt, hogy félrevezető hírek miatt az árfolyam hatalmas hullámvasútat produkált.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A múlt hét hétfőn igencsak optimista hangulatban indult a reggel, amikor kiderült a világ egyik legnagyobb üzletlánca, a Walmart bejelentette, hogy partnerséget kötött a litecoinnal. Így az ügyfelek a népszerű kriptovalutával is fizethetnek majd a vállalathoz tartozó webáruházban. A hírt gyorsan felkapta a mainstream média, ami együtt járt azzal, hogy az egész piac milliárdokkal mozdult meg felfelé. Azonban a Walmart gyorsan lehűtötte a kedélyeket cáfolta, hogy litecoin elfogadását tervezik. És ahogy ez ilyenkor lenni szokott azok a befektetők, akik eddig egyszer nyomták a vétel gombot, duplán kattintottak az eladásra. Ezzel pedig dollár milliárdos nagyságrendben szivárgott el percek alatt a kriptopénz a piacról.

Hétfőn kijött a Bitcoin Core idei második frissítése. A frissítés nagymértékben erősítette a távoli eljáráshívásokat (RPC-ket). Ezek olyan kommunikációs csatornák, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy interakcióba lépjenek a Bitcoin-hálózattal. Valamint frissült a build system, fájlok, eszközök és segédprogramok, tárcák, valamint a grafikus felhasználói felület (GUI) és hálózat is. Egy másik fontos változás a névtelen Tor v2 böngésző támogatásának megszüntetése a Tor v3 javára. Illetve a külsős kulcs aláírók, például hardverpénztárca engedélyezése.

A dél-koreai kriptovaluta szolgáltatók többsége bezár, mivel mindössze 10 napjuk maradt arra, hogy regisztrálják magukat a hatóságoknál. Elemzések szerint a dél-koreai kriptopénz kereskedők a határidő közeledtével 2,6 milliárd dolláros veszteséggel néznek szembe. A váltók tömeges bezárása akár komoly hatással lehet a teljes szektorra nézve.

Tegnap az óbudai Graphisoft Parkban felavatta a magyar kriptoközösség Satoshi Nakamoto szobrát. Ezzel pedig Budapest végre felkerült a kriptoközösség térképére. A szoborral a kriptoközösség tisztelegni szeretne Satoshi előtt, akinek a személye a mai napig ismeretlen. Ennek ellenére valami olyat alkotott, ami fenekestül felforgatta a technológia világát. A közösségi finanszírozásból létrehozott szobor valódi inspiráció lehet azok számára, akik hisznek az innovációban és nagyratörő terveik vannak.

Az észak-kínai Hebei tartomány lett a legújabb kínai régió, amely intézkedéseket hozott a kriptopénz bányászat és -kereskedelem visszaszorítására. A régió kibertér-felügyeletének közleménye szerint több kormányzati ügynökség együttműködik annak érdekében, hogy megakadályozzák a régió számítási teljesítményének felhasználását a kormány által illegálisnak tartott kripto tevékenységekhez.

Aranykereszt a bitcoin árfolyam grafikonján

Igencsak hektikus hetet tudott maga mögött a bitcoin árfolyama. A hét eleji Walmart hamis hír gyönyörűen kirajzolódott a grafikonon. 44 ezer dollárról először 47 ezerig emelkedett az árfolyam a pozitívnak tűnő hírre. Innen aztán pillanatok alatt zuhant össze az árfolyam. A cáfolatra reagálva 43 ezer dollárnál állt meg a visszakorrekció.

Innen azonban alapvetően igen pozitív volt az árfolyam akció a hét további részében, sor került ugyanis a 8. aranykeresztre a bitcoin életében.

sor került ugyanis a 8. aranykeresztre a bitcoin életében

Ez a népszerű mutató akkor fordul elő, ha egy rövid távú mozgóátlag (ebben az esetben az 50 napos) meghaladja a hosszú távú 200 napos mozgóátlagot. Az elemzők ezt jellemzően hosszú távú bikapiaci jelzésnek tekintik trendfordulót jelezve előre.

Számos ilyen példát láttunk már a BTC több mint egy évtizedes fennállása során, a legtöbbet 2015 végén és 2019 elején. Több esetben is jelentős áremelkedéseket eredményezett az aranykereszt a bitcoin grafikonján.

Egy másik aranykereszt tavaly, 2020 májusában történt, amikor az eszköz 10 000 dollár alatt küzködött hónapokon keresztül. Az indikátor jelzése után azonban következő hónapokban az egekbe szökött a bitcoin árfolyam, megduplázta értékét, és folytatta tovább az emelkedést az új csúcsok irányába.

A bitcoin árának konszolidálása a legutóbbi árfolyam zuhanások miatt az 50 napos mozgóátlag növekedését okozta, míg a hosszabb, 200 napos mozgóátlag viszonylag végig stabil maradt. Így végül az aranykereszt kialakulása kedd este történt, amint arra több ismert BTC-elemző is rámutatott.

50 ezer dollár a következő megálló végre?

Amint fentebb említettük, a bitcoin kereskedés fellendült az elmúlt napokban, különösen a hétfői hullámvasút után, amikor az árfolyam és 43 400 dollárnál állt meg. Két nap alatt több mint 4000 dollárt szedett magára ezután a bitcoin, ami lehetővé tette, hogy a 47 000 dollár feletti napi zárás létrehozza az aranykeresztet. A növekedés annak ellenére következett be, hogy ismét FUD hírek érkeztek Kínából a bányászat beszüntetésére vontakozóan.

A BTC folytathatja az augusztusi 50 000 dolláros csúcsot, ha sikerülne 47 000 dollár felett maradnia. Az aranykereszt utáni órákban ugyan a bitcoin kismértékben e szint alá süllyedt, de meglehetősen gyorsan visszatalált ide.

További technikai elemzések azt mutatják, hogy a hosszútávú trend szempontjából kiemelkedően fontos ha a bitcoin a 200 napos mozgóátlag fölött zárja a hetet, mielőtt az 50 000 dolláros szint lehetséges újbóli tesztelésére sor kerülhetne.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a befektetőknek óvatosnak kell lenniük a hamis kitörésekkel szemben. Ezek azok a helyzetek, amikor az 50 napos MA rövid ideig felülmúlja a 200 napos MA-t, majd ismét alá kerül. Emiatt az aranykereszt mutatót mindenképpen csak hosszabb távú mutatóként érdemes kezelni.

Altcoin hírek

Egy új kutatás szerint a befektetők egyre inkább az altcoinok felé fordulnak. Az intézményi befektetők és alapkezelők bitcoinba történt befektetéseikkel először tapasztalatokat gyűjtöttek a kriptovilágban, most pedig a tapasztalatok birtokában az altcoinok felé fordultak. A tanulmány szerint azon intézményi befektetők 32%-a, akik már rendelkeznek bitcoinnal a portfoliójukban, a következő 12 hónapban be fognak fektetni legalább egy altcoinba.

Összeomlott a Solana hálózata és vele együtt az árfolyama is. Először a Solana mögött álló cég arról beszélt, hogy csak időszakos hálózati gondokról van szó, rövidesen azonban kiderült, hogy egyszerűen a blokklánc képtelen volt megbirkózni a másodpercenként akár 400 ezer tranzakcióval. A Solana múlt héten még 214 dolláros csúcson járt, azóta viszont a technikai problémák miatt 25%-nál is többet esett vissza a SOL árfolyama. Az elmúlt napokban többször írtunk arról, hogy az “Ethereum-gyilkosnak” is becézett Solana blokklánca milyen ütemben növeli piaci kapitalizációját. Alig pár nap alatt vált a Solana natív tokenje, a SOL a hatodik legértékesebb kriptovalutává a CMC-on. Viszont úgy tűnik, hogy a blokklánc az állításokkal ellentétben nem volt képes bírni a rázúduló nyomást és tranzakció mennyiséget.

Feltörték a SushiSwap NFT aukcióját. A támadó körülbelül 3 millió dollár értékű etherrel lépett meg, adta hírül a Twitteren a SushiSwap CTO-ja Joseph Delong. Egy ismeretlen alvállalkozójuk, aki a Github-on “AristoK3″ néven futott, kártékony kódott töltött be a MISO launch frontendjének a kódjába és így tudott a saját ETH címére több mint 800 ethert átutalni. A SushiSwap azonnal kérte az FTX és Binance tőzsdéket, hogy adják át a hacker profiljának az információit a feltételezett személyről.

Több, mint 20 százalékot emelkedett a Safemoon altcoin, miután letölthetővé vált a saját kriptotárca alkalmazása a Google Playen. A probléma az, hogy a Safemoon árfolyama hiába emelkedett, az érmének igazából semmi értelme nincsen. A Safemoon az úgynevezett vicc érme, vagy angolosan meme coin kategóriába tartozik, a DOGE-dzsal és a Shiba Inuval együtt. Ezen érméknek még csak elméleti hasznossága sincs, ezeket kizárólag a rajongói tábor és az értéknövekedést feltételező spekuláció tartja életben. A Safemoon neve onnan ered, hogy a fejlesztők szerint az érme mindenkit eljuttat majd a holdra az árfolyam emelkedése révén.

A Bittorrent.com-on elérhető BitTorrent File System (BTFS) a világ első skálázható, decentralizált fájltárolási rendszere, amely a cenzúra ellen és a biztonság növeléséhez biztosít lehetőségeket. És most a BTFS elindította az NFT Hubot, ami lehetővé teszi az NFT-k megosztott alapú ingyenes tárolását a TRON blokkláncán. A hivatalos bejelentés szerint a BTFS fejlesztői által készített tárhely-megoldás segítségével a fejlesztők az NFT metaadatokat könnyen biztonságban tudhatják.

Szeptember 12-én a Cardano hivatalos Twitter-oldala egy poszttal jelentette be, hogy sikeresen végbement az Alonzo hard fork a hálózaton. Ezzel pedig most már a nyilvános blokkláncon is lehetővé vált az okosszerződések létrehozása és végrehajtása.  Ugyanebben a posztban viszont az IOHK arra is figyelmeztette a felhasználói közösséget, hogy ne legyenek túlzó elvárásaik. Szó szerint azt írta a csapat, hogy bár a “Cardano használói kifinomult decentralizált applikációs ökoszisztémára számítanak, azért helyén kell kezelni az elvárásokat.”

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük